mybabysworld.gr http://www.mybabysworld.gr/ Rss for mybabysworld.gr en-us mybabysworld.gr http://www.mybabysworld.gr/site/images/woman_header_baby2.jpg http://www.mybabysworld.gr/site/ 185 109 <![CDATA[Οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι]]>

 Οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι είναι σίγουρα δύσκολες, κυρίως για την μαμά που είναι λεχώνα, άπειρη και αγχωμένη, για το μωρό που τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, καλείται να βιώσει απίστευτες αλλαγές, αλλά και για τον μπαμπά που δεν είναι δυνατόν να τον αφήσουμε έξω από αυτό το κομμάτι. Ο ρόλος του είναι εξίσου σημαντικός με της μητέρας και στην εποχή μας οι μπαμπάδες είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην περιποίηση του μωρού. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά σημεία φροντίδας ενός νεογέννητου.


Θα ξεκινήσουμε από τα απαραίτητα αντικείμενα για την φροντίδα του μωρού, που καλό θα ήταν οι γονείς να τα προμηθευτούν, πριν την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας.


➢ Το στρώμα της κούνιας σίγουρα θα χρειαστεί προστασία, οπότε μερικά σελτεδάκια (βαμβακερά υποσέντονα με αδιάβροχη επένδυση) θα ήταν απαραίτητα. Επίσης χρήσιμα θα σας φανούν και στην αλλαξιέρα.


➢ Τα σεντονάκια που θα αγοράσετε, καλό θα ήταν να είναι βαμβακερά.


➢ Για το μπάνιο του μωρού θα χρειαστείτε ένα ειδικό προιόν καθαρισμού, μία μαλακή βούρτσα , χτένα, ψαλιδάκι για τα νύχια, μπατονέτες ειδικές για νεογνά, ένα μπουρνουζάκι και μία πετσετέ ή βαμβακερή πάνα για να ακουμπήσετε το μωρό.


➢ Αμπούλες φυσιολογικού ορρού, αποστειρωμένες γαζούλες, καθαρό οινόπνευμα και ένα ιώδιο, είναι αναγκαία και στη συνέχεια θα εξηγήσουμε την χρήση τους.


➢ Τέλος, αν το μωρό θηλάζει, ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για την διατροφή του είναι ελάχιστος, ίσως κάποιο μπιμπερόν για ώρα ανάγκης. Αν όμως έχετε καταλήξει στην τεχνητή διατροφή, θα πρέπει να προμηθευτείτε τουλάχιστον 3 μπιμπερόν, κάποια επιπλέον θηλή σαν απόθεμα, βουρτσάκι για τον καθαρισμό τους, αποστειρωτή και μία ηλεκτρική συσκευή θέρμανσης για τα μπιμπερόν.

Αφού λοιπόν όλα στο σπίτι είναι έτοιμα, έρχεται η μέρα της εξόδου από το μαιευτήριο. Μία μέρα πολύ χαρούμενη για τους γονείς, αλλά και με μεγάλο άγχος, αφού στο μαιευτήριο υπήρχε το προσωπικό που φρόντιζε για τις ανάγκες του μωρού τους, από δω και πέρα όμως θα είναι μόνοι τους. Τι άλλο μπορούμε να τους πούμε εκτός από ψυχραιμία!!


Ας δώσουμε λοιπόν λίγες οδηγίες προς…… ναυτιλλομένους!!!


Το τάισμα είναι το πρώτο που τους τρομάζει. Τρώει το μωρό αρκετά, κάθε πότε πρέπει να το ταΐζουμε, αν ξυπνήσει και κλαίει τι κάνουμε, με το ρέψιμο θα τα καταφέρουμε? Η ποσότητα του γάλακτος που πίνει το κάθε μωρό, δεν μπορεί να είναι προκαθορισμένη. Κατ’αρχήν αλλάζουμε την πάνα πριν από κάθε τάισμα, ακόμη και αν δεν είναι λερωμένη. Αν δίνουμε ξένο γάλα, καλό είναι να φτιάχνουμε σε κάθε γεύμα 30 ml επιπλέον από αυτό που ήπιε στο προηγούμενο γεύμα, ώστε να έχει περιθώριο να φάει, αν θέλει, παραπάνω χωρίς να διακόψουμε το τάισμα. Αν η μαμά θηλάζει όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να ξέρει πόσο γάλα ήπιε το μωρό της. Βασικός κανόνας είναι πως αν το μωρό ξυπνήσει και κλάψει πρίν τις 2μιση – 3 ώρες, τότε μάλλον δεν έφαγε αρκετά στο προηγούμενο γεύμα. Ο πιο σωστός πάντως και σίγουρος τρόπος για να ελέγξουμε την ανάπτυξη, είναι το βάρος. Ενδεικτικά θα πούμε ότι στις πρώτες περίπου 10 μέρες περιμένουμε να παίρνει πάνω-κάτω 30 γρ την ημέρα, ενώ μέχρι τους 3 μήνες προστίθενται 180-240 γρ την εβδομάδα. Όλα αυτά βέβαια είναι σχετικά. Ο αρμόδιος για να παρακολουθήσει την ανάπτυξη του βρέφους, είναι ο παιδίατρος που έχετε επιλέξει. Μην ξεχνάτε πως μετά το τέλος του ταΐσματος, κρατάτε πάντα το μωρό όρθιο στην αγκαλιά σας για να βγάλει τον αέρα που πιθανόν έχει καταπιεί μαζί με το γάλα. Μην τρομάξετε αν δείτε να βγάζει και μερικές γουλιές γαλατάκι, είναι φυσιολογικό.


Η καθιέρωση ενός καλού προγράμματος ύπνου, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γονιός. Βασικό είναι να καταλάβουν οι γονείς πως από νωρίς το μωρό πρέπει να μάθει την διαφορά ημέρας και νύχτας. Τα μωρά κοιμούνται το διπλάσιο χρόνο από τους ενήλικες. Αυτό δεν σημαίνει πως οι γονείς κατά την διάρκεια της μέρας πρέπει να κάνουν απόλυτη ησυχία. Αντίθετα, επιβάλλεται να κινούνται κανονικά μέσα στο σπίτι, ώστε το μωρό να μάθει τους θορύβους της μέρας. Ο ύπνος για το μωρό είναι σημαντικός για την ξεκούρασή του αλλά και για την πνευματική του ανάπτυξη. Οι έρευνες δείχνουν πως όσο το νεογνό κοιμάται, ο εγκέφαλός του εκτελεί μία πολύ σημαντική λειτουργία, που είναι η αφομοίωση όσων είδε και άκουσε όσο ήταν ξύπνιο. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει μέσα από τα ερεθίσματα που δέχτηκε. Επίσης, αν το μωρό έχει έναν καλό ύπνο θα είναι πιο ήρεμο και πιο κεφάτο.


Ένα ζεστό μπάνιο πριν τον βραδινό ύπνο, με λίγες σταγόνες έλαιο λεβάντας στο νερό, θα βοηθήσει το αγγελούδι σας να χαλαρώσει.


Το μπάνιο τις πρώτες μέρες είναι μία σύνθετη υπόθεση, αφού χρειάζεται λίγη προσοχή ώστε να μην βραχεί ο ομφαλός, γι’αυτό και πλένουμε το μωρό στην βρύση με μεγάλη προσοχή και με μία ειδική τεχνική που θα σας δείξει η μαία σας ή οι μαίες του μαιευτηρίου. Να θυμάστε πως μέχρι να κλείσει η πληγή του ομφαλού, πρέπει να διατηρείτε την περιοχή στεγνή και χρησιμοποιώντας μία αποστειρωμένη γάζα, να βάζετε καθαρό οινόπνευμα. Μόνο αν παρατηρήσετε έντονη ερυθρότητα, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ιώδιο. Τον ομφαλό τον καθαρίζετε με τον ίδιο τρόπο και μετά από κάθε άλλαγμα πάνας. Μην σας τρομάζει η διαδικασία, δεν πονάτε το μωρό σας. Μετά το μπάνιο σκουπίστε καλά όλες τις πτυχές του σώματος, ώστε να μην μείνει καθόλου υγρασία. Να είστε προσεκτικοί στον τρόπο που καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού. Σκουπίζουμε με φορά από τα γεννητικά όργανα προς τον ποπό και ποτέ αντίθετα, ώστε να αποφύγουμε τις μολύνσεις. Τα ματάκια τα καθαρίζουμε με αποστειρωμένη γαζούλα και φυσιολογικό ορό, πάντα από την εξωτερική γωνία προς την εσωτερική. Την μύτη και τα αυτιά τα καθαρίζουμε με τις παιδικές μπατονέτες. Επίσης ένα καλό μασάζ με αμυγδαλέλαιο, θα ενυδατώσει το δερματάκι του και θα το κάνει ευτυχισμένο.


Οι κωλικοί είναι μέσα στο πρόγραμμα και χρειάζονται υπομονή. Ένα μικρό μυστικό είναι να ξαπλώσετε το μωρό μπρούμυτα στα γόνατά σας, κάνοντας μασάζ στην πλάτη του.


Το κλάμα συχνά πανικοβάλει τους γονείς που δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι ηρεμία. Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά, ακουμπήστε το κεφαλάκι του στο στήθος σας και περπατήστε ήρεμα μέσα στο δωμάτιο. Ο χτύπος της καρδιάς σε συνδυασμό με την ρυθμική κίνηση των βημάτων, θα θυμίσει στο μωρό την ηρεμία της ενδομήτριας ζωής του και θα χαλαρώσει. Λίγη κλασική μουσική παιδικού δωματίου σίγουρα θα βοηθούσε πολύ.


Αυτές ήταν μερικές βασικές συμβουλές που μπορούμε συνοπτικά να σας δώσουμε. Να θυμάστε πως όλοι οι νέοι γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πως δεν πρέπει ποτέ να σκεφτείτε πως είστε ανεπαρκείς. Περνώντας οι μέρες, θα δείτε πως όλα θα μοιάζουν πιο απλά. Και κάτι τελευταίο για τους μπαμπάδες…..μην χάσετε την ευκαιρία να βιώσετε αυτή τη υπέροχη περίοδο του μωρού σας. Είναι μοναδικό το δέσιμο που αναπτύσσεται όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας, το ταΐζετε, το νανουρίζετε και εκείνο σας κοιτάζει στα μάτια. Στιγμές ανεπανάληπτες, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά σας.

 


Γιούλη Κωτσάκου
Μαία
Επιστημονικός Συνεργάτης SEC

Δείτε το σχετικό video

]]>
<![CDATA[Αποτελεσματική διαχείριση χρόνου για νέες μητέρες]]>

 Πόσες φορές οι περισσότερες από εμάς που είμαστε μαμάδες, εργαζόμενες γυναίκες, σύζυγοι,σύντροφοι, φίλες έχουμε αναφωνήσει “Μακάρι το 24αωρο να είχε περισσότερες ώρες, μόνο και μόνο για να προλάβουμε να κάνουμε όλα αυτά που θέλουμε μέσα την καθημερινότητά μας»…

Στη σημερινή εποχή που οι γυναίκες εργαζόμαστε και οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικές τόσο στην επαγγελματική όσο και στην οικογενειακή μας ζωή, το πως διαχειριζόμαστε το χρόνο μας αποτελεί τη λύση σε πολλά θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Μήπως όμως, από το να αγχωνόμαστε και να νιώθουμε τις περισσότερες τουλάχιστον φορές ανεπαρκείς είτε επειδή δεν προλάβαμε να παραδώσουμε το project στην ώρα του ή δεν προλάβαμε να μαγειρέψουμε ή να παίξουμε αρκετά με τα παιδιά μας να δούμε λίγο τα πράγματα διαφορετικά και να εστιάσουμε όχι στο τι χάνουμε από την έλειψη χρόνου αλλά πως ίσως θα μπορούσαμε να δούμε τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε εάν με έξυπνους τρόπους διαχειριζόμαστε το χρόνο μας καλύτερα;

Ο γνωστός καθηγητής Peter Drucker είχε πει ότι μόνο όταν μπορούμε να διαχειριστούμε το χρόνο μπορούμε να χειριστούμε ο,τιδήποτε...και εαν το σκεφτούμε θα δούμε ότι έχει απόλυτο δίκιο!

Η διαχείριση του χρόνου εξαρτάται από τους στόχους και προσανατολίζεται από τα αποτελέσματα καθώς επίσης η επιτυχία στη διαχείριση του χρόνου μετριέται από την ποιότητα, όχι μόνο της δουλειάς, αλλά και της προσωπικής μας ζωής. Η λέξη «ισορροπία» είναι η λέξη για την οποία πασχίζουμε όλες καθημερινά ώστε να είμαστε συνεπείς με ότι αναλαμβάνουμε και ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να κάνουμε και πράγματα για τον ίδιο μας τον εαυτό ώστε να είμαστε ήρεμες και να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιος είναι ο κυριότερος εχθρός της αναποτελεσματικής διαχείρισης χρόνου;

Η αναβλητικότητα: Η αίσθηση ότι και αύριο μέρα του Θεού είναι και θα το κάνω αύριο, από Δευτέρα κοκ...

Σε ότι αφορά τα προσωπικά μας θέματα, έχουμε πει και ξαναπεί φράσεις όπως «από Δευτέρα θα ξεκινήσω γυμναστήριο» ή «τον άλλο μήνα θα αρχίσω δίαιτα». Στα επαγγελματικά μας ζητήματα σχεδιάζουμε ένα νέο/καινοτόμο project, δημιουργούμε ένα άρτια οργανωμένο πλάνο, οραματιζόμαστε την αλλαγή αλλά συχνά «τα χαλάμε» όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης.

Γιατί όμως λειτουργούμε πολλές αν όχι όλες τις φορές με αυτό τον τρόπο; Η εύκολη απάντηση θα μπορούσε να ήταν ότι φταίνε οι «άλλοι», οι «καταστάσεις», η «οικονομική κρίση»… Κάποιοι από εμάς, στα πλαίσια αυτοκριτικής, ίσως να έλεγαν ότι φταίμε εμείς οι ίδιοι και κανένας άλλος.

Το μυστικό της αναβλητικότητας πηγάζει από το γεγονός ότι προϋποθέτει αλλαγή συνήθειας ή εάν αποτελεί μία μεμονωμένη ενέργεια είναι στην ουσία ένα «ξεβόλεμά» μας από την καθημερινή μας ρουτίνα....

Το μυαλό μας αρέσκεται στο να κάνει εργασίες ρουτίνας, καθώς αυτές του είναι γνώριμες. Ξέρει τι πρέπει να γίνει, πώς να τις κάνει, αλλά και ποιο αποτέλεσμα θα φέρουν. Δεν χρειάζεται να σκεφθεί διαφορετικά, να προσπαθήσει περισσότερο, να μαντέψει την πιθανή έκβαση της κατάστασης. Αγαπά τη ρουτίνα, καθώς του προσφέρει σιγουριά. Αντιθέτως, η «αντιπαθητική» αλλαγή απαιτεί κριτική σκέψη, ρίσκο, ανάληψη ευθύνης. Παράλληλα, το μυαλό μας βλέπει την ενέργεια που του ζητάμε είτε ως δύσκολη είτε ως υπερβολικά χρονοβόρα. Το μυαλό λοιπόν αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο σε αυτές τις έννοιες, ενεργοποιώντας μέσα μας την ανάγκη της φυγής, την οποία και «καλύπτει» κάνοντας μας να ξεστομίσουμε φράσεις όπως «από εβδομάδα θα …», «από το νέο έτος θα …», ελπίζοντας ότι τα θέματα που μας απασχολούν θα λυθούν ως δια μαγείας χωρίς να κάνουμε κάτι εμείς......

Κατα αρχήν το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι να παραδεχτούμε ότι λειτουργούμε αναβλητικά. Ξεκινήστε λοιπόν, κάνοντας τη δική σας αυτοκριτική καταγράψτε σε ένα φύλλο χαρτί τις εργασίες που αναβάλετε και τι σας εμποδίζει στην πραγματικότητα να ξεκινήσετε με αυτές.

Εάν κάποια δραστηριότητα σας φαίνεται βαρετή ή χρονοβόρα – για αυτό και την αναβάλετε εξάλλου- προσπαθήστε να την χωρίσετε σε μικρότερες υποδραστηριότητες ώστε η διαδικασία της «αλλαγής» της ρουτίνας να μην τρομάξει το μυαλό σας και σας στρέψει πάλι στην αναβλητικότητα. Εάν πάρουμε το παράδειγμα του γυμναστηρίου, ξεκινήστε σταδιακά με 1-2 φορές την εβδομάδα τις επισκέψεις σας σε αυτό μέχρι να γίνει μέρος της ρουτίνας σας. Κατόπιν αυξήστε τις επισκέψεις σας σε 2-3.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πίσω θεωρούμε ότι η δραστηριότητα που έχετε αναλάβει είναι κάτι που επιθυμείτε και θέλετε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας, επομένως και δεσμευεστε σε αυτή, σωστά;

Επιπλέον, σε κάθε επιτυχημένη προσπάθεια μη αναβολής της δραστηριότητας σας, επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, εάν έχω αποφασίσει να πάω στο γυμναστήριο για να αδυνατίσω και καταφέρω να είμαι συνεπής στο πρόγραμμά μου, θα μπορέσω την Κυριακή να φάω ένα κομμάτι από το αγαπημένο μου γλυκό...

Εξάλλου, το σημαντικό δεν είναι όλα να γίνουν τέλεια από την αρχή, αλλά να αρχίσουμε επιτέλους και να μην αναβάλλουμε από μέρα σε μέρα τα σχέδια που θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή....

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο στη διαχείριση του χρόνου είναι η προτεραιοποίηση. Ο σωστός προγραμματισμός καθώς και το να καταγράφουμε τις δραστηριότητές μας σε ένα organizer ή στον υπολογιστή μας μας βοηθά να οπτικοποιούμε κάθε φορά τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας/εβδομάδα/ μήνα ώστε να εχουμε προνοήσει πως θα κυλήσει η καθημερινότητά μας αποφέυγοντας σε ένα μεγάλο βαθμό τα απρόοπτα... Οι άνθρωποι που δεν έχουν ιεραρχήσει τις προτεραιότητές τους, σπαταλούν ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου τους αντιδρώντας στα αιτήματα των άλλων είτε είναι οι συνεργάτες τους είτε ο κοινωνικός τους κύκλος ! Μάθετε κάποιες στιγμές να λέτε όχι. Έχετε το δικαίωμα, να μην φορτωθείτε με επιπλέον εργασία, την στιγμή που πραγματικά δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε αυτή. Είναι προτιμότερο να πείτε όχι, δυσαρεστώντας κάποιους προσωρινά, αλλά ταυτόχρονα εξηγώντας τους το λόγο, παρά να πείτε ναι και να τους δυσαρεστήσετε μόνιμα, εφόσον δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε.

Πάνω από όλα, καλό είναι να δείχνουμε ότι εμείς σεβόμαστε το χρόνο μας ώστε να τον σεβαστούν και οι υπόλοιποι, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να προτεραιοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε πόσο χρόνο μας παίρνει η κάθε εργασία.

Ετσι για να προγραμματίσετε την ημέρα σας, στο τέλος της προηγούμενης ημέρας, θα χρειαστεί να κάνετε μία λίστα με τα διάφορα καθήκοντα, να τα βάλετε σε μια σειρά προτεραιότητας και να προγραμματίσετε ανάλογα το χρόνο σας.
§ Κάντε το πρόγραμμά σας στο τέλος της προηγούμενης ημέρας ή στην αρχή κάθε ημέρας, έτσι ώστε να υπολογίσετε τι δουλειά σας έχει μείνει μαζί με τις καινούργιες προτεραιότητές σας
§ Κάντε μια λίστα των βασικών στοιχείων (σε σχέση με το χτεσινό, το σημερινό και το εβδομαδιαίο πλάνο) Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας βοηθά να εστιάζουμε στα «σημαντικά» και όχι στα «επείγοντα.

Θα δείτε ότι εάν καθημερινά υιοθετήσετε αυτέ τις απλές τακτικές, σταδιακά γίνουν μέρος της οργάνωσης της καθημερινότητάς σας, και σίγουρα θα σας περισσεύει χρόνος για να τον διαθέσετε όπως εσείς επιλέξετε χωρίς να έχετε τύψεις και ενοχές.

Λοιπόν για σας τι είναι για αύριο σημαντικό και τί είναι επείγον;

Aύρα Λυράκη (Ph.D)
Communications` Life Coach (ACC) & Mentor, Life Self Coaching Institute, Founder
www.lifeselfcoaching.gr

Eπιστημονικός Συνεργάτης SEC

Δείτε το σχετικό video

]]>
<![CDATA[Συμβουλευτική για νέες μητέρες]]>

 To Life Coaching είναι μία νέα σχετικά τάση στην Ελλάδα, προερχόμενη από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α. και σχετίζεται με τη δυνατότητα, κάποιος άνθρωπος που έχει θέσει ένα στόχο να «προπονηθεί», από κάποιον Life Coach ή Προπονητή Ζωής, ώστε να μπορεί να επιτύχει οποιονδήποτε ρεαλιστικό στόχο θέσει, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ακριβώς όπως και στον αθλητισμό, όπου κάθε αθλητής έχει το δικό του Coach (προπονητή), ο οποίος φροντίζει να μην «ξεφύγει» ο προπονούμενος του από τον επιθυμητό στόχο, έτσι και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής υπάρχουν οι Life Coaches.

Ο ρόλος του Coach - σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Coaching (International Coach Federation) (ICF) - είναι να ανακαλύψει, να αποσαφηνίσει αλλά και να ευθυγραμμιστεί ο ίδιος με τους στόχους του προπονούμενου, να ενθαρρύνει την ανακάλυψη της προσωπικότητας του προπονούμενου καθώς και να εκμαιεύσει λύσεις και στρατηγικές για τις οποίες αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο coachee δηλ. ο προπονούμενος.

O ρόλος του Life Coach είναι να κάνει ερωτήσεις στον προπονούμενο με σκοπό να τον/την οδηγήσει μέσα από τη διαδικασία των ερωταπαντήσεων στην κατανόηση των βαθύτερων στόχων του και τι τον κινητοποιεί προκειμένου να τους επιτύχει, καθώς και να τον βοηθήσει να αντλήσει από μέσα του τους τρόπους με τους οποίους θα διατηρήσει τον ίδιο αρχικό ενθουσιασμό προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι προπονούμενοι, είναι υπεύθυνοι για τα δικά τους κατορθώματα και επιτυχίες. Είναι αυτοί που αναλαμβάνουν δράση και ο Life Coach βρίσκεται δίπλα τους αλλά ποτέ δεν κάνει περισσότερα από τον ίδιους. Επιπλέον κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι το Life Coaching εστιάζεται στις ενέργειες στο TΩΡΑ και στο ΜΕΛΛΟΝ και δεν αναλύει το Παρελθόν.

Τώρα που οριοθετήσαμε τι ακριβώς είναι το Life Coaching ας δούμε πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες μητέρες...

Για όσες από εμάς θυμόμαστε την περίοδο εκείνη όπου μόλις γυρίσαμε από το μαιευτήριο με το μωρό στην καλαθούνα και με πολλά έντονα συναισθήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την νεά πραγματικότητα μπορεί κιόλας κάποιες να θυμούνται ότι οι πρώτες μέρες για να μην πω οι πρώτοι μήνες, χαρακτηρίζονταν και από πολύ αϋπνία και stress σχετικά με το πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στο νέο μας ρόλο, αυτόν της μαμάς.

Δυστυχώς το πως να είμαστε καλές μητέρες δεν διδάσκεται στο σχολείο και για κάποιο παράξενο λόγο θεωρείται δεδομένο ότι αφού είναι γυναίκα...γνωρίζει πώς να είναι και μαμά.

Φυσικά η εφαρμογή του Life Coaching δεν θα είναι να σας καθοδηγήσει σε θέματα όπως το πως να θηλάζετε ή πως θα αλλάζετε πάνες....αλλά η εφαρμογή του μπορεί να βοηθήσει εντυπωσιακά στο βαθμό που οι περισσότερες από εμάς - αν όχι όλες - θέλουμε είτε να θέσουμε νέους στόχους με βάση τη νέα πραγματικότητα είτε ακόμη να μάθουμε πως θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε καθημερινές καταστάσεις διαφορετικά, αποφεύγοντας τις ενοχές που δημιουργούνται λόγω των απαιτητικών ρυθμών της καθημερινότητας.

Από τη στιγμή που γινόμαστε μαμάδες αποκτούμε ακόμη ένα νέο ρόλο στον οποίο και θέλουμε και οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά.

Θέματα που δημιουργούν συνήθως stress ειδικά σε εργαζόμενες νέες μαμάδες μπορεί να είναι:
· Η επιθυμία να ισορροπήσουμε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις μας με τη μητρότητα και την έννοια της οικογένειας.
· Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου σε ημερήσια/εβδομαδιαία/μηνιαία βάση
· Η δημιουργία και η ενδυνάμωση των κοινωνικών, οικογενειακών και συζυγικών σχέσεων
· Η καλλιέργεια αυτοπεποίθησης, παραμερίζοντας την αίσθηση ότι αν κάτι δεν είναι τέλειο δεν είναι αρκετό.
· Η διερεύνηση αναφορικά με το τι πραγματικά σας κάνει ευτυχισμένες στη νέα καθημερινότητα και τι όχι.
· Η διατήρηση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας.

Σε όλα τα παραπάνω θέματα όσο και αν κάποιες φορές μπορεί να μη είναι εύκολο λόγω της κούρασης που νιώθουμε, η απάντηση είναι η θετική στάση αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας.

Κάποια βασικά βήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξομάλυνση της καθημερινότητας μας είναι να:
· Ξεκινάμε την ημέρα μας με χαμόγελο και ενέργεια
· Ζητάμε καθοδήγηση από ειδικούς και από ανθρώπους που μπορούν με την εμπειρία τους να λειτουργήσουν ως μέντορες.
· Οργανώνουμε την ημέρα μας πάντα με άξονα τι είναι σημαντικό και τι είναι επείγον
· Μην σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα σε κάθε τι που κάνουμε. Απλά να ενεργούμε με τον καλύτερο τρόπο και με την καλύτερη διάθεσή που μπορούμε!
· Δοκιμάζουμε νέες ιδέες και πράγματα
· Εκφράζουμε τη χαρά, το θυμό μας ώστε να νιώθουμε πιο ήρεμες στην καθημερινότητά μας
· Φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η αγάπη και η αποδοχή, μας οδηγούν στην πραγματική αγάπη και στην δική μας εσωτερική γαλήνη.
· Βγάλουμε τον αρνητισμό από την καθημερινότητά μας και μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε τη στιγμή!

Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι η μητρότητα είναι ένα δώρο το οποίο καλό είναι να απολαμβάνουμε και επίσης, είναι και ένα φυσικό ηρεμιστικό μιας και τις περισσότερες φορές αρκεί το χαμόγελο του παιδιού μας ώστε να πάρει όλη την ένταση και την κούραση από πάνω μας!

Aύρα Λυράκη (Ph.D)
Communications` Life Coach (ACC) & Mentor, Life Self Coaching Institute, Founder
www.lifeselfcoaching.gr
Eπιστημονικός Συνεργάτης SEC

Δείτε το σχετικό βίντεο στο SEC εδώ. 

]]>
<![CDATA[Ψυχολογία μετά τον τοκετό]]>

  Ο ερχομός μιας νέας ζωής στον κόσμο, είναι το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης. Είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας, αφού αλλάζει όλα τα δεδομένα και τις συνήθειές της. Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη αν μια γυναίκα μετά τον τοκετό βιώνει κατάσταση αποπροσανατολισμού, συναισθηματικής αστάθειας αλλά και πανικού για το αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις νέες και απαιτητικές υποχρεώσεις της.

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την νέα μητέρα, η οποία πρέπει να έχει προετοιμάσει τον εαυτό της για την αλλαγή στη ζωή της, από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι πολλές οι γυναίκες που γεννώντας το μωρό τους, βρίσκονται εντελώς απροετοίμαστες, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιούν απότομα την νέα κατάσταση και να βιώνουν ένα αίσθημα θλίψης, που το ονομάζουμε <<επιλόχειο κατάθλιψη >>. Ο όρος αυτός υποδηλώνει μία γενικότερη κατάσταση που είναι μεν αρκετά συνηθισμένη, αλλά χρειάζεται και προσοχή από το οικογενειακό περιβάλλον της λεχώνας, καθώς μπορεί να επιδεινωθεί και να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα, είναι να προετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την πιθανή <<κατάθλιψη>>. Αυτό θα το καταφέρει αν από νωρίς κατανοήσει τις αλλαγές που θα της συμβούν. Το πρώτο που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και να εκλογικεύσει, είναι το πνευματικό και σωματικό κενό που θα νιώσει μετά τον τοκετό. Είναι κάτι που καμία έγκυος γυναίκα δεν σκέφτεται και όμως είναι το πιο σημαντικό. Τους τελευταίους 9 μήνες, δεν ήταν μόνη της. Μέσα της υπήρχε ένα μωρό που αποτελούσε δικό της κομμάτι, μεγάλωνε, το αισθανόταν και όπως είναι λογικό είχε αναπτυχθεί ανάμεσά τους μία πολύ στενή και ιδιαίτερη σχέση. Με τον τοκετό αυτή η σχέση διακόπτεται απότομα και η μητέρα είναι αναμενόμενο να νιώσει άδεια και εγκαταλελειμμένη. Είναι αναγκαίο η μητέρα να καταλάβει πως αυτή η σχέση ήταν ένα μεταβατικό στάδιο. Με την γέννηση του μωρού της, γεννιέται και ένας καινούργιος και αιώνιος δεσμός ανάμεσα σε εκείνη και αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που σφίγγει στην αγκαλιά της. Αυτή η σχέση που είχε λοιπόν με το έμβρυο στην κοιλιά της, δεν χάθηκε…. Άλλαξε!!!


Η προσοχή του συντρόφου της, αλλά και όλης της οικογένειας, που επικεντρώνεται στο νέο μέλος, είναι επίσης κάτι που μπορεί να πληγώσει την λεχώνα. Μέχρι τον τοκετό, ήταν το επίκεντρο της προσοχής όλων και ξαφνικά όλοι ασχολούνται με το μωρό, με αποτέλεσμα εκείνη να νιώθει μόνη και παραμελημένη. Εδώ, σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι πιο κοντινοί της άνθρωποι, οι οποίοι οφείλουν να μην την αφήνουν μόνη και να της δείξουν την αγάπη και την κατανόησή τους.


Επιστρέφοντας στο σπίτι, η λεχώνα μπορεί να αισθάνεται κουρασμένη και καταβεβλημένη. Το να έχει έναν δικό της άνθρωπο δίπλα, που θα την βοηθάει να ανταποκριθεί στην καινούργια και απαιτητική καθημερινότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό.


Πολύ πιο σπάνια, η συναισθηματική φόρτιση μετά τον τοκετό, μπορεί να μετατραπεί σε ψύχωση. Τότε η οικογένεια, θα πρέπει να φροντίσει ώστε η λεχώνα να μιλήσει με κάποιον ειδικό που θα την βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα.


Γιούλη Κωτσάκου
Μαία
Επιστημονικός Συνεργάτης SEC

Δείτε σχετικά άρθρα από το SEC εδώ. 

]]>
<![CDATA[To σώμα μετά τον τοκετό ]]>

Πως πρέπει να φροντίζω καθημερινά το σώμα μου μετά τον τοκετό ώστε να επανέλθει πιο γρήγορα στην αρχική του κατάσταση;


Στο διάστημα της λοχείας καλό είναι να χρησιμοποιείται καθημερινά κάποια καλλυντικά που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα σας να «μαζέψει» διατηρώντας ταυτόχρονα την σφριγηλότητα της, καθώς η σιλουέτα σας θα επανέρχεται σταδιακά στην πρότερή της κατάσταση ΤΟ πιο σημαντικό από αυτά είναι μία κρέμα σύσφιξης, την οποία θα απλώνετε στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς, στους γοφούς και τους μηρούς μετά το ντους. Για καλύτερο αποτέλεσμα κάντε παράλληλα και απαλές κινήσεις μασάζ ακολουθώντας την κατεύθυνση του κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος, δηλαδή ξεκινώντας από τα πόδια και καταλήγοντας στο στήθος. Όσο διαρκεί ο θηλασμός, το σώμα σας απορροφά καλύτερα τα συστατικά της κρέμας και γι’ αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους καλλυντικά και δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).

Απαντά η Πηνελόπη Τυμπανίδου
Δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

]]>
<![CDATA[Eρωτήσεις για την καισαρική]]>

Η πρώτη μου γέννα έγινε με καισαρική τομή. Πότε μπορώ να ξαναμείνω έγκυος και υπάρχει αυτήν τη φορά περίπτωση να γεννήσω φυσιολογικά;

Για τις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική συστήνεται να περιμένουν έναν χρόνο προτού πάρουν την απόφαση για το δεύτερο. Όσον αφορά στην περίπτωση να γεννήσουν τώρα φυσιολογικά, το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανόν, ειδικά αν η καισαρική δεν έγινε για οργανικούς λόγους ιατρικού ιστορικού της εγκύου, αλλά απλά επειδή ο τράχηλός της δεν άνοιξε όσο χρειαζόταν για να γίνει ο φυσιολογικός τοκετός. Οι περισσότεροι γιατροί ωστόσο προτείνουν στις γυναίκες που έχουν ήδη κάνει μία καισαρική να μην το ρισκάρουν στη δεύτερη γέννα αλλά να γεννήσουν πάλι με τον ίδιο τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, η ρήξη μήτρας που μπορεί να επέλθει είναι εξίσου επώδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ο.ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ, Μ.ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ε.ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ
 

]]>
<![CDATA[Το λεξικό του τοκετού ]]>

Προετοιμασμένες και λιγότερο αγχωμένες τη μεγάλη στιγμή της γέννησης του μωρού σας.


Α
Αμνιακό υγρό

Ασφαλές μέσα στη μήτρα και βυθισμένο στο αμνιακό υγρό, το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Το αμνιακό υγρό, που αποτελείται κατά 95% από νερό εμπλουτισμένο με μεταλλικά άλατα, χρησιμεύει για να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του μωρού και να εξουδετερώνει τους ήχους και τα χτυπήματα. Πρόκειται επίσης για ένα πολύτιμο φράγμα κατά των λοιμώξεων. Το έμβρυο καταπίνει καθημερινά αμνιακό υγρό και το αποβάλλει μέσω της ούρησης. Γι’ αυτό και με την αμνιοπαρακέντηση, τη λήψη αμνιακού υγρού, μπορούν να απομονωθούν και να εξεταστούν κύτταρα του εμβρύου. Όταν η κύηση φτάσει στο τέλος της, η μήτρα περιέχει περίπου ένα λίτρο αμνιακό υγρό, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς. Η μέτρηση της ποσότητάς του μετά το πρώτο τρίμηνο βοηθά στην επιβεβαίωση της καλής εξέλιξης της εγκυμοσύνης.


Ανάνηψη
Αφού ολοκληρωθεί ο τοκετός, η λεχώνα μεταφέρεται μαζί με το κρεβάτι-φορείο όπου γέννησε, σε μια αίθουσα κοντά στο χειρουργείο, την αίθουσα ανάνηψης, για να παρακολουθούν ο γιατρός και οι μαίες την ανάρρωσή της απ’ τον τοκετό για περίπου 2 ώρες. Εφόσον όλα πάνε καλά (ως συνήθως δηλαδή!), μεταφέρεται στο δωμάτιό της.


Β
Βαθμολογία Άπγκαρ

Αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό σας αξιολογούνται οι λειτουργίες του, στο πρώτο λεπτό και στη συνέχεια στα πέντε λεπτά. Η μεγαλύτερη βαθμολογία είναι το 10 και δίνονται δύο βαθμοί για κάθε ένα απ’ τα παρακάτω στοιχεία: χρώμα δέρματος, αναπνοή, καρδιακός ρυθμό, μυϊκός τόνος και αντανακλαστικά. Η βαθμολογία από 7 βαθμούς και πάνω στο πρώτο λεπτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά. Ακόμη όμως κι αν υπάρχει χαμηλότερη βαθμολογία στο πρώτο λεπτό, συνήθως βελτιώνεται στην επόμενη αξιολόγηση των πέντε λεπτών.


Βραχιολάκι

Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, η μαία θα του φορέσει ένα βραχιόλι στο χέρι (σε μερικά μαιευτήρια και στον αστράγαλο) με το επίθετο και τον αριθμό μητρώου της εισαγωγής σας. Θα σας δείξουν το βραχιόλι τη στιγμή που το τοποθετούν και θα βάλουν ένα ίδιο στο δικό σας χέρι. Για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται να αφαιρεθεί αυτό το βραχιόλι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας στο μαιευτήριο.


Γ
Γενική αναισθησία

Σε μερικές περιπτώσεις καισαρικής γίνεται γενική αναισθησία από τον αναισθησιολόγο ή μπορεί να αποφασιστεί να γίνει αμέσως μετά που θα φέρετε στον κόσμο το μωρό σας, αν τυχόν χρειαστεί να γίνει καθαρισμός της μήτρας ή κάποια άλλη χειρουργική παρέμβαση. Η γενική αναισθησία στην περίπτωση του τοκετού δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά με μία ώρα και θα ξυπνήσετε νιώθοντας ελαφριά ναυτία, απ’ την οποία θα συνέρθετε στο διάστημα που θα παραμείνετε στο χώρο της ανάνηψης.


Γυναικολόγος
Είναι το στήριγμα και ο συμβουλάτοράς σας σε αυτή την περιπέτεια της εγκυμοσύνης. Εσείς και ο σύντροφός σας θα απευθύνεστε σ’ αυτόν για τις τακτικές εξετάσεις και τις οδηγίες για την ιδανική εξέλιξη της εγκυμοσύνης, για τις απορίες, για τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Είναι ο άνθρωπος που θα βρίσκεται δίπλα σας και στο μαιευτήριο, σχεδόν σε όλη την διάρκεια του τοκετού και σίγουρα στα τελευταία του στάδια. Επίσης, ο γυναικολόγος σας θα σας εξετάζει καθημερινά τις μέρες που θα περάσετε στο μαιευτήριο και στο ιατρείο του σαράντα μέρες μετά τον τοκετό για να επιβεβαιώσει πως η μήτρα έχει επανέλθει πλήρως.


Δ
Διαστολή

Είναι απ’ τις λέξεις που θ’ ακούσετε πολλές φορές την ώρα του τοκετού. Οι συσπάσεις της μήτρας οδηγούν στην προοδευτική διαστολή του τραχήλου, που τόσους μήνες ήταν σφιχτά κλεισμένος για να προστατεύει το μωρό σας απ’ τον έξω κόσμο και να το κρατά στην ασφάλεια της μήτρας. Η διαστολή του τραχήλου προχωρά προοδευτικά και καταλήγει στην εξάλειψή του. Η μαία σας ή ο γυναικολόγος θα εξετάζουν τακτικά τη διαστολή του τραχήλου σας. Όταν η διαστολή φτάσει στα 4 εκατοστά, τότε θα μπορείτε να κάνετε επισκληρίδιο, εφόσον το έχετε αποφασίσει. Μέχρι να φτάσει η διαστολή στα 5 εκατοστά μπορεί να περάσουν αρκετές ώρες, ενώ η εξάλειψη του τραχήλου θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα. Σε κάθε επόμενο τοκετό σας, η διαστολή θα ολοκληρώνεται όλο και νωρίτερα. Στα 10 εκατοστά διαστολής ξεκινά το δεύτερο στάδιο του τοκετού, η γέννηση του μωρού σας και γι’ αυτό το λόγο θα μεταφερθείτε στο χειρουργείο.


Διάρκεια του τοκετού

Η διάρκεια του τοκετού μπορεί να ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τη θέση του μωρού, αν είναι πρώτος ή επόμενος τοκετός, ακόμη και απ’ την κληρονομικότητα. Ένας πρώτος τοκετός διαρκεί κατά μέσο όρο από οχτώ έως δέκα ώρες και οι επόμενοι από πέντε έως έξι ώρες, αφού στους επόμενους τοκετούς η διαστολή του τραχήλου γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Οι πρώτες ώρες που ξεκινά η διαστολή του τραχήλου μπορεί να περάσουν σχεδόν απαρατήρητες, με πονάκια που θα μοιάζουν με κράμπες περιόδου ή απλά ενοχλήσεις στη μέση. Μάλιστα, υπάρχουν γυναίκες που πήγαν στο μαιευτήριο με διαστολή δύο και τρία εκατοστά, χωρίς να έχουν νιώσει έντονες ωδίνες. Επιπλέον, κάποιες φορές επιλέγονται μέθοδοι και φάρμακα που επιταχύνουν τον τοκετό ώστε να ολοκληρωθεί συντομότερα.


Δωμάτιο τοκετού

Μετά την υποδοχή και την προετοιμασία στο μαιευτήριο μια μαία θα σας βοηθήσει να πάτε στο δωμάτιο τοκετού. Πρόκειται για μικρά δωμάτια στη σειρά, στον ίδιο όροφο με τα χειρουργεία, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κρεβάτι το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε χειρουργικό κρεβάτι, βάση για ορό, μηχανήματα για την παρακολούθηση του μωρού στη διάρκεια των συσπάσεων και μηχανήματα για τον έλεγχο της δικής σας κατάστασης. Στο δωμάτιο θα υπάρχει χώρος για το συνοδό σας και η μαία ή/και ο γυναικολόγος θα έρχονται τακτικά για να ελέγξουν την πρόοδο της διαστολής.


Ε
Εισαγωγή

Στις τελευταίες επισκέψεις στο γιατρό σας θα σας συμβουλέψει πότε θα πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο. Ξεκινώντας, θα τον ενημερώσετε για να πάει κι ο ίδιος – όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας κι αν είναι. Τα μαιευτήρια είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και δέχονται τις επιτόκους στην υποδοχή. Ο γυναικολόγος σας θα σας ενημερώσει για τα έγγραφα που χρειάζεται να έχετε μαζί σας. Αφού τελειώσει το γραφειοκρατικό μέρος της εισαγωγής, μια μαία θα σας οδηγήσει στην υποδοχή όπου θα προετοιμαστείτε για τον τοκετό. Θα φορέσετε την ειδική ρόμπα, θα σας γίνει κλύσμα και ξύρισμα της περιοχής του αιδοίου (εκτός κι αν έχετε συμφωνήσει διαφορετικά με το γιατρό σας οπότε θα πρέπει να ενημερώσετε την υπεύθυνη μαία) και θα σας οδηγήσουν στην αίθουσα τοκετών. Τα ρούχα, τα κοσμήματα και οτιδήποτε άλλο έχετε μαζί σας θα παραδοθούν στο συνοδό σας.


Εμβρυϊκή δυσφορία

Λέμε πως υπάρχει εμβρυϊκή δυσφορία όταν επιβραδύνονται οι σφυγμοί του μωρού, οι οποίοι ανιχνεύονται με τον καρδιοτοκογράφο, ένα ευαίσθητο μηχάνημα που προσαρμόζεται στην κοιλιά σας με τη βοήθεια μιας ελαστικής ζώνης. Μια μικρή επιβράδυνση των σφυγμών του εμβρύου είναι συνηθισμένη στην κορύφωση των ωδινών και μετά επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό. Αν το καρδιοτοκογράφημα δείξει δυσφορία του εμβρύου, μπορεί ο γυναικολόγος σας να ζητήσει μια εξέταση αίματος του μωρού, το οποίο παίρνεται απ’ την επιδερμίδα του κεφαλιού. Αν οι εξετάσεις επιβεβαιώσουν πως το μωρό δυσφορεί και δεν υπάρχει αρκετή διαστολή για να ξεκινήσει ο τοκετός με βοήθημα, όπως εμβρυουλκό, μπορεί γίνει άμεση καισαρική τομή.

Επισκληρίδιος
Αυτή η μορφή αναισθησίας επηρεάζει την περιοχή των γεννητικών οργάνων και μερικές φορές και τα πόδια, χωρίς να χάνει η επίτοκος τις αισθήσεις και τη διαύγειά της, επιτρέποντάς της να είναι ολοκληρωτικά «παρούσα» στον τοκετό. Εφαρμόζεται από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο με την εισαγωγή αναισθητικού στο νωτιαίο μυελό μέσα από μια ειδική βελόνα που εισέρχεται στο χώρο της σκληράς, ανάμεσα σε δύο σπονδύλους στη μέση σας. Η επισκληρίδιος είναι επίσης η συνηθέστερη αναισθησία που χρησιμοποιείται για την καισαρική τομή. Ο αναισθησιολόγος θα περάσει μέσα απ’ την ειδική βελόνα έναν καθετήρα, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση για όσο διάστημα χρειαστεί, από μερικές ώρες έως και την επόμενη μέρα, για να ανακουφιστείτε απ’ τους μετεγχειρητικούς πόνους της καισαρικής.


Εξωθήσεις

Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο του τοκετού, μετά τη διαστολή του τραχήλου. Το κεφάλι του μωρού έχει εμπεδωθεί στη λεκάνη και πιέζει τους μυς του περινέου. Οι πολύ ελαστικοί αυτοί μυς διαστέλλονται με την πίεσή του και εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα νιώθετε μια πολύ έντονη ανάγκη να σπρώξετε. Αν έχετε κάνει επισκληρίδιο αναλγησία είναι σημαντικό να έχει εξασθενήσει η δοσολογία ώστε να μπορείτε να σπρώξετε ή να έχετε καλή συνεργασία με τη μαία, που θα σας κατευθύνει στις εξωθήσεις σας. Οι εξωθήσεις είναι κουραστικές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσουν την κατάλληλη στιγμή. Επιπλέον, αν η επίτοκος αρχίσει να σπρώχνει νωρίτερα απ’ όταν πρέπει, μπορεί να σχιστεί ακανόνιστα το τοίχωμα του περινέου και να υπάρχει ανάγκη για πολλά ράμματα. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου μισή ώρα και συχνά πολύ λιγότερο. Συνήθως για το δεύτερο τοκετό αρκούν δέκα λεπτά και δύο τρεις καλές εξωθήσεις για να προβάλει το κεφαλάκι του μωρού.

 

]]>
<![CDATA[Άβολες στιγμές]]>

Μέρος των απαραίτητων προκαταρκτικών διαδικασιών του φυσιολογικού τοκετού των περισσότερων μαιευτηρίων είναι το ξύρισμα του εφήβαιου και ο υποκλυσμός. Το ξύρισμα εξαφανίζει τα μικρόβια αφήνοντας την περιοχή «καθαρή», ενώ ο υποκλυσμός καθαρίζει το έντερο και διευκολύνει περισσότερο την έξοδο του μωρού. Άλλη... αμήχανη στιγμή (έως και ανατριχιαστική) στο μυαλό πολλών γυναικών φαίνεται η περινεοτομή, η τομή δηλαδή της περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού που βοηθά σημαντικά την εξέλιξη του τοκετού. Είτε την κάνει ο γιατρός είτε γίνει μόνη της εσείς δεν θα νιώσετε πόνο, αφού το πιθανότερο είναι να είστε υπό την επίδραση της επισκληριδίου αναισθησίας.


ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΕΙΡΑΚΗ

 

]]>
<![CDATA[Πώς να ντύσετε το μωρό σας]]>

Το ντύσιμο και το γδύσιμο του μωρού σας είναι μια υπέροχη ευκαιρία να μάθει για το σώμα του, καθώς εσείς του δείχνετε πόσο το αγαπάτε χαϊδεύοντας το απαλό του δέρμα. Αν δείτε ότι δεν του αρέσει η διαδικασία του ντυσίματος, μπορείτε να την κάνετε ευχάριστη με πολλές παιχνιδιάρικες κινήσεις, αγκαλιές, φιλιά και κουβέντα. Εξίσου σημαντικό είναι να είστε τρυφερή μαζί του. Συγκεντρώστε τα ρούχα που χρειάζεστε και ανοίξτε όλες τις σούστες. Ξαπλώστε το μωρό στην αλλαξιέρα του.

Πώς να φορέσετε ένα φανελάκι
1. Μαζέψτε το φανελάκι στη λαιμόκοψη, με την μπροστινή πλευρά προς το μέρος σας. Βάλτε την πίσω άκρη του στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού σας.
2. Με μια γρήγορη αλλά απαλή κίνηση, περάστε την μπροστινή πλευρά του ρούχου πάνω από το κεφάλι του μωρού σας έτσι ώστε να ακουμπήσει το πιγούνι του. Συνεχίστε να έχετε μαζεμένο το φανελάκι στα χέρια σας και τεντώστε το όσο μπορείτε για να μην ακουμπά το πρόσωπο του μωρού σας και το αναστατώσει.
3. Σηκώστε απαλά το κεφάλι και την πλάτη του και τραβήξτε το πίσω μέρος του ρούχου προς τα κάτω έτσι ώστε να είναι γύρω από το λαιμό του και πίσω από τους ώμους του. Ακουμπήστε το μωρό σας απαλά στην αλλαξιέρα χωρίς να κάνετε απότομες κινήσεις.
4. Εάν το φανελάκι έχει μανίκια, περάστε τα δάχτυλα του μωρού σας μέσα από το πρώτο μανίκι και τεντώστε το, ενώ με το άλλο χέρι πιάστε το χεράκι του μέσα από το μανίκι.
5. Κρατήστε τον καρπό του μωρού σας με το ένα χέρι και με το άλλο περάστε το υπόλοιπο μανίκι. Τραβήξτε απαλά το φανελάκι κάτω από το χέρι του. Επαναλάβετε στο άλλο μανίκι, τραβώντας την μπλούζα και όχι το μωρό σας.
6. Περάστε το φανελάκι πάνω από την κοιλιά του. Σηκώστε το κάτω μέρος του σώματός του από τους αστραγάλους και τραβήξτε την πλάτη του ρούχου προς τα κάτω. Κουμπώστε τις σούστες στον καβάλο.

Τοποθετήστε την πίσω άκρη του ρούχου στην κορυφή του κεφαλιού του
Απλώστε το φορμάκι στην αλλαξιέρα

Πώς να φορέσετε ένα φορμάκι
1. Σηκώστε το μωρό σας από την αλλαξιέρα και απλώστε από κάτω του το καθαρό φορμάκι, με την μπροστινή πλευρά προς τα πάνω και όλες τις σούστες ανοιγμένες. Ακουμπήστε το μωρό σας πάνω στο φορμάκι, με το λαιμό του να είναι στο ίδιο ύψος με τη λαιμόκοψη του ρούχου.
2. Μαζέψτε το ύφασμα του ενός ποδιού με τα χέρια σας, για να μπει πιο εύκολα το πόδι του μωρού σας. Περάστε μέσα το πόδι του έτσι ώστε τα δάχτυλά του να ακουμπούν την πατούσα του ρούχου και τραβήξτε το φορμάκι προς τα πάνω. Επαναλάβετε στο άλλο πόδι.
3. Βάλτε το ένα σας χέρι στο άνοιγμα του μανικιού, από την έξω πλευρά, και μαζέψτε όλο το ύφασμα πάνω από το χέρι σας. Τεντώστε όσο μπορείτε το άνοιγμα του μανικιού. Με το άλλο σας χέρι, καθοδηγήστε το χέρι του μωρού σας έτσι ώστε να βρει το δικό σας.
4. Κρατώντας το χεράκι του μωρού σας με τον αντίχειρα και τα δάχτυλά σας, περάστε το μανίκι πάνω από το χέρι σας και τραβήξτε το απαλά μέχρι τον ώμο του μωρού σας. Έτσι δεν θα πιαστούν στο ύφασμα τα δάχτυλα και τα νύχια του μωρού σας.
5. Εάν το φορμάκι τού είναι λίγο μεγάλο, διπλώστε τα μανίκια έτσι ώστε να μπορεί το μωρό σας να εξερευνήσει το περιβάλλον με τα χέρια του και να μάθει για το σώμα του.
6. Κουμπώστε όλες τις σούστες, ξεκινώντας από αυτές που βρίσκονται γύρω από τους μηρούς και τον καβάλο και συνεχίστε προς τα πάνω.


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα ΑΕΕ., η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

]]>
<![CDATA[Τα πρώτα ρουχαλάκια του μωρού σας ]]>

Τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό σας λογικά θα χρειάζεται καθαρά ρούχα όσο συχνά χρειάζεται και καθαρές πάνες. Αλλά καθώς εξελίσσεται σε δραστήριο παιδάκι, θα χρειαστεί πολύ λιγότερα ρούχα - καθώς πολύ πριν προλάβουν να φθαρούν θα έχουν πάψει να του κάνουν. Επιλέξτε ρούχα που πλένονται στο πλυντήριο, που είναι άνετα και δεν περιορίζουν τις κινήσεις του μωρού σας, με πρακτικά κουμπώματα και λάστιχο στη μέση που θα το βοηθήσουν να μάθει να βάζει και να βγάζει μόνο του τα ρουχαλάκια του. Το ζήτημα της ένδυσης δεν θα πρέπει να προβληματίζει ούτε εσάς ούτε το μωρό σας.

Αγοράζοντας βρεφικά ρούχα
Τα ρούχα του μωρού σας πρέπει να είναι ευκολοφόρετα και, αν γίνεται, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά για να ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματός του. Μη χρησιμοποιείτε βιολογικές σκόνες ή μαλακτικά για να πλύνετε τα ρούχα του μωρού σας, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του. Το πλέον απαραίτητο ρούχο γι' αυτή την ηλικία καθώς και για τους πρώτους έξι μήνες είναι το ολόσωμο φορμάκι.

Καπέλο και σκουφάκι
Τις κρύες μέρες, το μωρό σας χρειάζεται ένα σκουφάκι για να μην κρυώνει το κεφάλι του. Όταν κάνει ζέστη, χρειάζεται ένα καπέλο που θα το προστατεύσει από τον ήλιο.

Πλεκτή ζακέτα
Αποφύγετε το μοχέρ ή το χνουδωτό μαλλί και τα πλεκτά με μεγάλες τρύπες που θα μπορούσαν να μαγκώσουν τα δάχτυλα του μωρού σας.

Ρούχα με σούστες
Προτιμήστε τα ρούχα που έχουν σούστες μπροστά και γύρω από τον καβάλο, καθώς φοριούνται εύκολα πάνω από τις ογκώδεις πάνες. Οι μπλούζες με λαιμόκοψη επίσης διευκολύνουν το ντύσιμο του μωρού σας.

Κάλτσες
Πρέπει να είναι μαλακές και άνετες, έτσι ώστε να μην περιορίζουν τα δάχτυλα του μωρού σας.

Τα απαραίτητα για το νεογέννητο μωρό σας
Ξεκινήστε με τα παρακάτω είδη σε μέγεθος 60 εκ. και στη συνέχεια προσθέστε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Καλύτερα να αγοράσετε περισσότερα παρά λιγότερα, για να μην πλένετε όλη την ώρα.

Θα χρειαστείτε:

• οκτώ φορμάκια, τουλάχιστον
• έξι κορμάκια
• δύο ζακέτες
• δύο σύνολα ύπνου
• δύο ζευγάρια κάλτσες
• πάνινα παπούτσια
• γάντια που δένουν
• καπέλο για τον ήλιο και σκουφάκι για το κρύο
• χειμωνιάτικα ρούχα για τη βόλτα του

Βασικά είδη ένδυσης
Ανεξαρτήτως ηλικίας, τα βρεφικά ρούχα πρέπει να φοριούνται και να αφαιρούνται εύκολα και να μην περιορίζουν τις κινήσεις του μωρού σας. Τα πρακτικά υφάσματα που πλένονται εύκολα είναι αναγκαία, καθώς τα βρεφικά ρούχα λερώνονται γρήγορα.

Παντελόνια με μπατζάκια που διπλώνουν
Τα μπατζάκια στα φαρδιά παντελόνια διπλώνουν όταν το μωρό είναι μικρό και ξεδιπλώνουν καθώς μεγαλώνει.

Φορμάκια
Αυτό το δημοφιλές και διαχρονικό ρούχο είναι πρακτικό και ανθεκτικό όταν το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλάει.

Φορέματα
Τα περισσότερα φορέματα για κοριτσάκια είναι ασορτί με το καλσόν τους. Το καλσόν κρατά τα πόδια του μωρού σας ζεστά.

Ελαστικά πάνινα παπούτσια

Χρήσιμα για το κρύο πριν αρχίσει το μωρό σας να περπατά. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι άνετα.

Ρούχα για τη βόλτα του
Όταν κάνει κρύο, το μωρό σας πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένο γιατί κρυώνει εύκολα.
Τα τζιν δίνουν ωραίο στιλ και είναι ανθεκτικά
Οι σούστες στον καβάλο διευκολύνουν την αλλαγή της πάνας
Οι μανσέτες και τα μανίκια δεν πρέπει να περιορίζουν τις κινήσεις του μωρού σας
 

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα ΑΕΕ., η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

]]>
<![CDATA[Ο τοκετός]]>

Επιτέλους, αρχίζει η διαδικασία του τοκετού. Θα νιώσετε μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί. Εάν είστε καλά προετοιμασμένη, έτσι ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο σώμα σας σε κάθε στάδιο του τοκετού, θα νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά. Η γέννα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική εμπειρία και το να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και την ηρεμία σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Εξασκήστε από πριν τις τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής καθώς θα σας βοηθήσουν να μείνετε ήρεμη κατά τη διάρκεια των συσπάσεων και να αντιμετωπίσετε τους πόνους.

Πώς θα καταλάβετε ότι ξεκίνησε ο τοκετός
Μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν θα καταλάβετε πότε ξεκινά η διαδικασία του τοκετού. Αυτό είναι σχεδόν απίθανο να γίνει. Αν και υπάρχει περίπτωση να μπερδέψετε τις πρώτες συσπάσεις του τοκετού με τις συσπάσεις που ενδέχεται να προκύψουν κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλάβετε πότε πλησιάζει η ώρα του τοκετού, καθώς υπάρχουν αρκετά προειδοποιητικά σημάδια.

Τα σημάδια έναρξης του τοκετού
Κολπικό έκκριμα

Είτε πριν ξεκινήσει ο τοκετός είτε κατά τα πρώιμα στάδια του τοκετού, το «πώμα» της βλεννογόνου του τραχήλου, που βοηθά στο κλείσιμο της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη, φεύγει και βγαίνει από τον κόλπο.

Πώς να αντιδράσετε
Το κολπικό έκκριμα μπορεί να εμφανιστεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του τοκετού, γι' αυτό περιμένετε μέχρι να έχετε τακτικούς πόνους στην κοιλιά ή στη μέση σας, ή μέχρι να σπάσουν τα νερά σας πριν τηλεφωνήσετε στο μαιευτήριο ή στη μαία σας.

Σπάσιμο νερών
Ο σάκος με το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό σας μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μπορεί να νιώσετε ένα ξαφνικό ξέσπασμα, αλλά πολύ πιο σύνηθες είναι να παρατηρήσετε μια μικρή ροή υγρού, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το κεφάλι του μωρού έχει «εμπεδωθεί».

Πώς να αντιδράσετε
Καλέστε αμέσως το μαιευτήριο ή τη μαία σας. Θα χρειαστεί να μεταβείτε στο μαιευτήριο, ακόμη και αν δεν έχετε καθόλου συσπάσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Εντωμεταξύ, φορέστε μια σερβιέτα για την απορρόφηση των υγρών.

Συσπάσεις
Μπορεί να ξεκινήσουν ως ήπιοι πόνοι στη μέση ή μπορεί να νιώσετε έντονους πόνους στους μηρούς σας. Όσο περνά η ώρα, θα νιώσετε συσπάσεις στο στομάχι σας, σαν άσχημους πόνους περιόδου.

Πώς να αντιδράσετε
Όταν νιώσετε ότι οι συσπάσεις γίνονται τακτικά, χρονομετρήστε τες. Εάν πιστεύετε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού, καλέστε το μαιευτήριο ή τη μαία σας. Δεν υπάρχει λόγος να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο, εκτός εάν οι συσπάσεις γίνονται συχνά (ανά πέντε λεπτά) ή νιώθετε έντονο πόνο. Η έναρξη του τοκετού συνήθως διαρκεί 12 με 14 ώρες και ίσως είναι προτιμότερο να περάσετε μέρος αυτού του χρόνου στο σπίτι σας. Διατηρήστε την ηρεμία σας. Χαλαρώστε κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, εφόσον δεν έχουν σπάσει τα νερά σας, ή φάτε κάτι ελαφρύ. Το μαιευτήριο πιθανώς να σας προτείνει να περιμένετε μέχρι να έχετε δυνατές συσπάσεις που επαναλαμβάνονται ανά πέντε περίπου λεπτά πριν ξεκινήσετε από το σπίτι.

Ψευδής τοκετός
Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα συσπάται. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αυτές οι συσπάσεις, που αποκαλούνται Braxton Hicks, γίνονται όλο και πιο δυνατές, κάνοντάς σας να νομίζετε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού. Αλλά οι πραγματικές συσπάσεις γίνονται πολύ τακτικά και είναι όλο και πιο δυνατές και πιο συχνές, γι' αυτό θα μπορέσετε να καταλάβετε πότε ξεκινά η πραγματική διαδικασία του τοκετού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να νιώσετε συσπάσεις οι οποίες σταδιακά σταματούν. Συνεχίστε να κινείστε - θα ξεκινήσουν και πάλι.

Χρονικό διάστημα μεταξύ των συσπάσεων

Χρονομετρήστε τις συσπάσεις σε διάστημα μίας ώρας, σημειώνοντας τη διάρκεια της καθεμίας. Θα πρέπει να γίνονται πιο δυνατές και πιο συχνές και να διαρκούν τουλάχιστον 40 δευτερόλεπτα καθώς ξεκινά η διαδικασία του τοκετού.


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα ΑΕΕ., η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

]]>
<![CDATA[Εγκυμοσύνες που απαιτούν ειδική φροντίδα]]>

Όλες σχεδόν οι εγκυμοσύνες εξελίσσονται ομαλά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός σας να θεωρήσει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για επιπλοκές και ως εκ τούτου να χρειαστεί να σας παρακολουθεί στενά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια γενική ιατρική πάθηση που έχετε, ή ίσως επειδή περιμένετε δίδυμα. Σε άλλες περιπτώσεις, παρουσιάζονται συμπτώματα που προειδοποιούν το γιατρό ότι απαιτείται ειδική φροντίδα.

Αναιμία
Πολλές γυναίκες είναι ελαφρώς αναιμικές πριν την εγκυμοσύνη και αυτό συνήθως οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση έτσι ώστε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις αυξημένες απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και σε τυχόν αιμορραγίες στη διάρκεια του τοκετού.
Θεραπεία: Προσπαθήστε να αποτρέψετε την αναιμία, καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και ακολουθώντας μια πλήρη δίαιτα. Αποφεύγετε ωστόσο το συκώτι και τα προϊόντα συκωτιού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εάν οι αιματολογικές σας εξετάσεις δείξουν ότι είστε αναιμική, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει συμπληρώματα σιδήρου. Τα χάπια αυτά πρέπει να λαμβάνονται με κάποιο υγρό αμέσως μετά το γεύμα. Αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, διάρρεια ή ναυτία.

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το σπανάκι, θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από αυτήν.

Διαβήτης
Ο διαβήτης και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν γίνει αυτό, δεν υπάρχει λόγος να μην εξελιχθεί ομαλά η εγκυμοσύνη σας.
Θεραπεία:  Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσετε σταθερό το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας, έτσι ώστε να μπορεί ο γιατρός σας να ρυθμίσει τη λήψη ινσουλίνης για την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχετε πολύ τη διατροφή σας και να επισκέπτεστε τη μαιευτική κλινική πιο συχνά. Ορισμένες φορές, η ασθένεια εμφανίζεται στις εγκύους για πρώτη φορά σε ήπια μορφή και σχεδόν πάντα εξαφανίζεται λίγο μετά τον τοκετό.

Ανεπάρκεια του τραχήλου
Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, ο τράχηλος (ο «λαιμός» της μήτρας) παραμένει κλειστός μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού. Αλλά εάν μετά τον τρίτο μήνα κύησης η αποβολή είναι συχνό φαινόμενο, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ο τράχηλος είναι αδύναμος και ανοίγει εύκολα, αφήνοντας το μωρό να βγει.
Θεραπεία: Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μια μικρή επέμβαση για να ράψει τον τράχηλο και να το διατηρήσει κλειστό από την αρχή της εγκυμοσύνης. Τα ράμματα αφαιρούνται προς το τέλος της εγκυμοσύνης ή μόλις ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού.

Προεκλαμψία
Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι: αυξημένη αρτηριακή πίεση που ξεπερνά τα 140/90, υπερβολική αύξηση βάρους, πρησμένοι αστράγαλοι ή άκρα, και πρωτεΐνες στα ούρα. Εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να σας παρακολουθεί πολύ προσεχτικά.
Αν η υψηλή πίεση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται προεκλαμψία και συνοδεύεται από κρίσεις.
Θεραπεία: Στις μέρες μας δεν υπάρχει κανένας αποτελεσματικός τρόπος να αποτραπεί η προεκλαμψία. Αν οι ενδείξεις είναι σοβαρές, θα χρειαστεί να μπείτε στο νοσοκομείο ακόμη κι αν νιώθετε καλά. Εάν η πίεσή σας είναι υψηλή, μπορεί να σας χορηγήσουν φάρμακα για να τη μειώσουν. Ενδέχεται να σας προκαλέσουν τεχνητούς πόνους, ιδίως σε περίπτωση προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Μητέρες με ρέζους αρνητικό
Το αίμα σας ελέγχεται κατά την πρώτη σας επίσκεψη στην κλινική για να διαπιστώσει αν είναι ρέζους θετικό ή ρέζους αρνητικό. Περίπου το 15 τοις εκατό των ανθρώπων έχουν ρέζους αρνητικό, και αν είστε μία από αυτούς θα έχετε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη μόνο εάν γεννήσετε ένα μωρό με ρέζους θετικό. Οι ομάδες αίματος δεν θα είναι συμβατές μεταξύ τους και παρόλο που αυτό δεν θα είναι βλαβερό για το πρώτο μωρό, μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα στις επόμενες κυήσεις.
Θεραπεία: Υπάρχει ένα προστατευτικό εμβόλιο που ονομάζεται αντι-D και χορηγείται σε όλες τις γυναίκες με ρέζους αρνητικό πριν τον τοκετό, συνήθως στις 28 και 34 εβδομάδες. Χορηγείται επίσης μετά από οποιαδήποτε αιμορραγία και μετά τη γέννηση ενός μωρού ρέζους θετικό για την αποφυγή προβλημάτων σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.

«Μικρά για την ηλικία κύησης» νεογνά (Small for dates)
Έτσι ονομάζονται τα μωρά που δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά στη μήτρα και έχουν μικρό βάρος γέννησης. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η εγκυμονούσα μητέρα καπνίζει ή δεν τρέφεται σωστά, ή επειδή ο πλακούντας είναι ανεπαρκής (συνήθως όταν η μητέρα πάσχει από κάποια γενική πάθηση, όπως ο διαβήτης).
Θεραπεία: Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι το μωρό σας είναι μικρό, θα σας παρακολουθούν στενά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ελέγξουν την υγεία του μωρού και τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα. Εάν το μωρό σταματήσει να αναπτύσσεται, ή φαίνεται να ταλαιπωρείται, τότε θα χρειαστεί να γεννηθεί πρόωρα, είτε μέσω τεχνητών πόνων είτε μέσω καισαρικής τομής.

Δίδυμα
Εάν περιμένετε δίδυμα, η εγκυμοσύνη σας θα εξελιχθεί κανονικά αλλά θα περάσετε από δύο επιπλέον στάδια στον τοκετό, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσετε πρόωρα. Αυξάνεται επίσης το ενδεχόμενο επιπλοκών όπως η αναιμία, η προεκλαμψία και η μη φυσιολογική θέση του εμβρύου στη μήτρα. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι εντείνονται όλες οι κοινές διαταραχές της εγκυμοσύνης, ιδίως τους τελευταίους μήνες.
Θεραπεία: Οι τακτικές επισκέψεις στην μαιευτική κλινική είναι απαραίτητες σε περίπτωση που περιμένετε δύο ή περισσότερα μωρά, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπιστούν αμέσως τυχόν επιπλοκές. Η πολλαπλή εγκυμοσύνη επιβαρύνει περισσότερο το σώμα σας, γι' αυτό θα χρειαστεί να παρακολουθείτε τη στάση σας και να ξεκουράζεστε όσο γίνεται περισσότερο, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα πέψης, τρώτε μικρότερες ποσότητες φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων σε πιο συχνή βάση. Μπορεί να νιώθετε πιο άνετα να ξαπλώνετε στο πλάι αντί για ανάσκελα. Η χρήση μαξιλαριών για να στηρίζεστε μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Κολπική αιμορραγία
Αν παρατηρήσετε αιμορραγία από τον κόλπο σας σε οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Πριν από την 24η εβδομάδα, μπορεί να είναι σημάδι μιας επικείμενης αποβολής. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορεί να σημαίνει ότι αιμορραγεί ο πλακούντας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο πλακούντας έχει αρχίσει να αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας (αποκόλληση του πλακούντα) ή στο ότι ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει, εντελώς ή εν μέρει, τον τράχηλο (προδρομικός πλακούντας).
Θεραπεία: Ο πλακούντας είναι η πηγή ζωής του μωρού. Εάν λοιπόν ο γιατρός σας κρίνει ότι διατρέχει κάποιον κίνδυνο, μάλλον θα ζητήσει την άμεση εισαγωγή σας στο νοσοκομείο και τον έλεγχο της θέσης του πλακούντα. Μπορείτε να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο ακόμα και μετά τη γέννηση.
Αν έχετε χάσει πολύ αίμα μπορεί να σας κάνουν μετάγγιση αίματος, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το μωρό θα χρειαστεί να γεννηθεί αμέσως είτε με τεχνητούς πόνους είτε με καισαρική. Αν όμως δεν αιμορραγείτε πολύ και αυτό συμβεί αρκετές εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, τότε ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να σας έχει υπό στενή παρακολούθηση περιμένοντας να ξεκινήσει ο φυσικός τοκετός.

Προειδοποιητικά σημάδια
Ζητήστε αμέσως βοήθεια εάν παρουσιάζετε:
• έντονο πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί
• θαμπή όραση
• έντονο, παρατεταμένο πόνο στο στομάχι ή στην πλάτη
• κολπική αιμορραγία
• διαρροή υγρών, σημάδι ότι έχουν σπάσει πιο νωρίς τα νερά σας
• συχνή, επώδυνη ούρηση (πίνετε άφθονο νερό στο μεταξύ).
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εντός 24 ωρών εάν:
• έχουν πρηστεί τα χέρια, το πρόσωπο ή οι αστράγαλοί σας
• κάνετε συχνά δυνατό εμετό
• η θερμοκρασία του σώματός σας είναι 38.3°C
• δεν παρατηρήσετε καμία κίνηση ή νιώσετε λιγότερα από 10 κλοτσήματα από το μωρό σας μέσα σε 12 ώρες μετά την εβδομάδα 28.


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα ΑΕΕ., η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του

]]>
<![CDATA[Τα προγεννητικά ραντεβού σας]]>

Ο πρώτος προγεννητικός έλεγχος πραγματοποιείται γύρω στις 10 εβδομάδες, ενώ ακολουθούν άλλες δύο ή τρεις επισκέψεις μέχρι τις 28 εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι επισκέψεις γίνονται πιο τακτικές: ανά δύο εβδομάδες μέχρι να φτάσετε τις 36 εβδομάδες και ανά εβδομάδα κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Σε κάθε επίσκεψη, η μαία πραγματοποιεί ελέγχους ρουτίνας για να βεβαιωθεί ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά. Σημειώστε τις απορίες σας από πριν.

Αιματολογικές εξετάσεις
Στην πρώτη επίσκεψη

Θα σας υποβάλλουν σε εξέταση αίματος για να ελέγξουν:
• την ομάδα αίματος σας και τον παράγοντα ρέζους
• ότι δεν έχετε αναιμία. Θα σας εξετάσουν ξανά για το συγκεκριμένο λόγο γύρω στις 32 εβδομάδες
• ότι έχετε ανοσία στην ερυθρά
• ότι δεν έχετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως σύφιλη -που θα μπορούσε να βλάψει το μωρό αν δεν θεραπευτεί πριν την 20η εβδομάδα-, ή ηπατίτιδα
• για δρεπανοκυτταρική αναιμία, εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε καταγωγή από τις Δυτικές Ινδίες ή την Αφρική, και θαλασσαιμία εάν οι οικογένειές σας προέρχονται από τη Μεσόγειο, τη Νότια Ασία ή τη Μέση και Άπω Ανατολή. Αυτές οι μορφές αναιμίας είναι κληρονομικές και αν δεν θεραπευτούν μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του μωρού.

Γενική εξέταση
Στην πρώτη επίσκεψη

Ο γιατρός ή η μαία μπορεί να εξετάσουν το σώμα σας σε περίπτωση που έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Μπορεί να ελέγξουν το στήθος σας για εξογκώματα ή εισέχουσες θηλές. Θα σας ρωτήσουν για τη στοματική υγεία σας και θα σας παροτρύνουν να κάνετε ένα τσεκ-απ, καθώς η αυξημένη ροή αίματος στα ούλα ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μέτρηση βάρους
Στην πρώτη επίσκεψη

Μέρος του γενικού ελέγχου, κατά την πρώτη σας επίσκεψη, είναι το να σας ζυγίσουν.
Μην ανησυχήσετε εάν χάσετε βάρος στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών εξαιτίας της πρωινής ναυτίας και του εμετού καθώς είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Εάν, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, πάρετε απότομα βάρος, μπορεί να είναι σημάδι της προεκλαμψίας (βλ. σελίδα 38).

Εξέταση ούρων
Σε κάθε επίσκεψη

Οι περισσότερες κλινικές διενεργούν μια εξέταση ούρων κατά την πρώτη επίσκεψή και από την 28η εβδομάδα και έπειτα σε κάθε επίσκεψή σας. Το δείγμα των ούρων σας θα ελεγχθεί για:
• ίχνη σακχάρου
• ίχνη πρωτεΐνης, που μπορεί να αποτελούν ένδειξη για την πιθανότητα προεκλαμψίας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη
• βακτηρίδια (μικρόβια) - σε περίπτωση που έχετε μια ασυμπτωματική μόλυνση στα ούρα, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αργότερα στην εγκυμοσύνη αλλά θεραπεύεται εύκολα με τη χορήγηση αντιβίωσης.

Αρχική συζήτηση
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο γιατρός ή η μαία θα σας κάνουν μια σειρά από ερωτήσεις για σας και το σύντροφό σας για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει το οτιδήποτε που θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή το μωρό. Οι προγεννητικές διαδικασίες διαφέρουν από μέρος σε μέρος αλλά συνήθως αφορούν τη συγκέντρωση των παρακάτω πληροφοριών:
• τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως η ημερομηνία γέννησής σας, το επάγγελμα το δικό σας και του συντρόφου σας, τη διεύθυνσή σας. Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση που θα δώσετε είναι αυτή που θα βρίσκεστε και μετά τον τοκετό καθώς πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μείνουν με την οικογένειά τους τον πρώτο καιρό
• τη χώρα καταγωγής σας, καθώς μερικές ασθένειες είναι κληρονομικές και αφορούν μόνο ορισμένες εθνικές ομάδες (βλ. παραπάνω)
• την κατάσταση της υγείας σας: σοβαρές ασθένειες ή εγχειρήσεις που μπορεί να είχατε στο παρελθόν, εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για κάποια ασθένεια, αν έχετε αλλεργίες, ή αν παίρνετε φάρμακα
• το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας: εάν υπάρχουν δίδυμα ή κληρονομικές ασθένειες στην οικογένεια τη δική σας ή του συντρόφου σας
• το είδος αντισύλληψης που χρησιμοποιούσατε πριν μείνετε έγκυος και πότε σταματήσατε να το παίρνετε
• την περίοδό σας: πότε ξεκίνησε, εάν έχετε τακτικό κύκλο, πότε ήταν η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου σας, πόσο διαρκεί ο κύκλος σας
• τυχόν προηγούμενες εγκυμοσύνες, συμπεριλαμβανομένων των αποβολών και των εκτρώσεων.


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα ΑΕΕ., η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

]]>
<![CDATA[Προγεννητική φροντίδα]]>

Στις μέρες μας, η κύηση και ο τοκετός αποτελούν πολύ ασφαλείς διαδικασίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην καθιέρωση της προγεννητικής φροντίδας, δηλαδή στην πληθώρα ελέγχων και εξετάσεων που πραγματοποιούνται τακτικά κατά τη διάρκεια της κύησης με σκοπό να επιβεβαιώσουν ότι όλα βαίνουν καλώς με σας και το μωρό σας. Είναι σημαντικό η προγεννητική φροντίδα να ξεκινήσει νωρίς στην εγκυμοσύνη, καθώς το πρώτο σετ εξετάσεων αποτελεί τη βάση εκτίμησης για τις αλλαγές που ενδέχεται να εμφανιστούν αργότερα. Μόλις βεβαιωθείτε ότι είστε έγκυος, συζητήστε τις διαθέσιμες επιλογές με το γιατρό σας και εκείνος θα αναλάβει τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Πού θα γεννήσετε
Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρετε, εφόσον η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά, είναι το πού θα γεννήσετε το μωρό σας. Σήμερα, τα περισσότερα μωρά γεννιούνται στο μαιευτήριο, όπου το ιατρικό προσωπικό είναι μονίμως διαθέσιμο. Σε ορισμένες χώρες, υπάρχει η επιλογή του τοκετού σε ειδικές κλινικές διαχειριζόμενες από μαίες (midwifery-led unit). Μια άλλη επιλογή είναι να γεννήσετε στο σπίτι. Ο γιατρός ή η μαία είναι αυτοί που θα κανονίσουν τα απαραίτητα για την προγεννητική σας φροντίδα σύμφωνα με το πού θα επιλέξετε να γεννήσετε.

Τοκετός σε μαιευτήριο
Είδος προγεννητικής φροντίδας: εάν αποφασίσετε να γεννήσετε το μωρό σας σε μια νοσοκομειακή μονάδα, η προγεννητική φροντίδα μπορεί να είναι είτε «πλήρης» είτε «επιμεριζόμενη». Στην πρώτη περίπτωση πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στη μαιευτική κλινική, ενώ στη δεύτερη μοιράζεται ανάμεσα στη μαιευτική κλινική και στο ιατρείο του γιατρού σας ή το τοπικό κέντρο υγείας.
Διαδικασία τοκετού: τα νοσοκομεία διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για την ανακούφιση του πόνου, για την παρακολούθηση της προόδου του εμβρύου, για την παρέμβαση και την παροχή βοήθειας σε σας και στο βρέφος σας στη διάρκεια του τοκετού, εφόσον χρειαστεί, και για την παροχή επείγουσας περίθαλψης και στους δυο σας. Μετά τον τοκετό, η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ποικίλλει και είναι πιθανόν να μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα. Η πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο δεν ενδείκνυται. Η μαία θα σας παρέχει την υποστήριξη και τις συμβουλές που χρειάζεστε και μπορεί να σας επισκεφτεί και στο σπίτι.
Επειδή το προσωπικό του νοσοκομείου αποτελεί ομάδα, δεν είναι σίγουρο ότι θα βλέπετε τον ίδιο γιατρό σε κάθε κλινική. Επίσης, δεν μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά ποια μαία θα σας ξεγεννήσει, οπότε δεν θα έχετε την ευκαιρία να χτίσετε μια σχέση μαζί της πριν τον τοκετό.
Σε μια νοσοκομειακή μονάδα μπορεί να επικρατεί πολλή φασαρία. Επίσης, το μη γνώριμο περιβάλλον μπορεί να είναι αποθαρρυντικό. Ωστόσο, τα περισσότερα μαιευτήρια παρέχουν μαθήματα προετοιμασίας τοκετού στα οποία σας δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτείτε την αίθουσα τοκετού και τα δωμάτια νοσηλείας έτσι ώστε να εξοικειωθείτε από πριν με τους συγκεκριμένους χώρους.
Οι παροχές και οι εγκαταστάσεις διαφέρουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οπότε αξίζει να δείτε τι προσφέρει το τοπικό σας μαιευτήριο πριν πάρετε μια απόφαση. Ορισμένα προσφέρουν σουίτες που έχουν τις ανέσεις ενός σπιτιού, ενώ άλλες διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένες πισίνες που διευκολύνουν τον τοκετό.
Τοκετός σε κλινική διαχειριζόμενη από μαίες (Midwifery-led units)
Είδος προγεννητικής φροντίδας: εάν επιλέξετε να γεννήσετε το μωρό σας σε μια από τις ειδικές κλινικές ή στο σπίτι, η μαία θα είναι αυτή που θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της προγεννητικής φροντίδας σας, εκτός ίσως από ορισμένες επισκέψεις στο νοσοκομείο για εξετάσεις (όπως τα υπερηχογραφήματα).
Διαδικασία τοκετού: αυτές οι κλινικές, που αποκαλούνται και κέντρα τοκετού, προσφέρουν ένα πιο ζεστό περιβάλλον και διοικούνται από μαίες. Αποτελούν είτε μέρος κάποιου μαιευτηρίου είτε αυτοτελείς κλινικές του εκάστοτε περιφερειακού νοσοκομείου. Πρόκειται για μονάδες σχεδιασμένες να χειρίζονται φυσιολογικές κυήσεις και τοκετούς σ' ένα λιγότερο τεχνολογικό και περισσότερο φιλικό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτές οι μικρές μονάδες δεν είναι εφοδιασμένες με όλο τον ιατρικό εξοπλισμό ενός νοσοκομείου.

Τοκετός στο σπίτι
Είδος προγεννητικής φροντίδας: εάν σκέφτεστε να γεννήσετε στο σπίτι, φροντίστε να εξασφαλίσετε τις υπηρεσίες μιας ανεξάρτητης και εκπαιδευμένης μαίας η οποία θα αναλάβει όλο τον προγεννητικό έλεγχο και θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία κύησης και τοκετού.
Διαδικασία τοκετού: εφόσον είστε υγιής, η εγκυμοσύνη σας είναι ομαλή και νιώθετε πιο άνετη και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσετε τη διαδικασία της γέννας στο δικό σας οικείο περιβάλλον, τότε μπορείτε να γεννήσετε το μωράκι σας στο σπίτι. Ο τοκετός στο σπίτι ενδείκνυται περισσότερο για τις γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει μία ή δύο φορές χωρίς επιπλοκές. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι ο τοκετός θα είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Λάβετε υπόψη σας ότι εάν υπάρξουν επιπλοκές και χρειαστεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο, θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα πριν προσφερθούν σε σας και το μωρό σας οι υπηρεσίες επείγουσας περίθαλψης. Στο σπίτι, η ανακούφιση από τον πόνο είναι περιορισμένη ενώ δεν μπορεί να χορηγηθεί η επισκληρίδιος ένεση. Λίγες ανεξάρτητες μαίες ειδικεύονται στον τοκετό στο σπίτι. Απευθυνθείτε στο γιατρό ή στη μαία σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα ΑΕΕ., η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.
 

]]>
<![CDATA[Σκέφτομαι να μείνω έγκυος]]>

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε έτσι ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα φυσιολογικό, υγιές μωρό. Ιδανικά, εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να σχεδιάσετε την εγκυμοσύνη σας τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα, καθώς η ανάπτυξη ενός μωρού επηρεάζεται πιο εύκολα τις πρώτες εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι είστε έγκυος. Ο σχεδιασμός της εγκυμοσύνης σας θα σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να σκεφτείτε τυχόν κινδύνους και, εφόσον χρειαστεί, να τους αντιμετωπίσετε.

Ερωτηματολόγιο εγκυμοσύνης
Χρησιμοποιήστε αυτές τις ερωτήσεις που θα σας καθοδηγήσουν αν θέλετε να μείνετε έγκυος ή αν μάθατε ότι είστε έγκυος. Μπορεί κάποιες από αυτές να μην σας αφορούν αλλά είναι σημαντικό να δώσετε βάση σε όλες. Επίσης, συζητήστε τις και με το σύντροφό σας καθώς κάποιες ερωτήσεις τον αφορούν άμεσα. Εάν κάποια από τα παρακάτω σημεία σας προκαλούν ανησυχία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Έχετε ανοσία στην ερυθρά;
Ο ιός της ερυθράς, ή αλλιώς ιλαρά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο έμβρυο εάν την περάσετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και ειδικά στην αρχή. Ζητήστε από το γιατρό σας, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια να μείνετε έγκυος, να σας κάνει μια εξέταση αίματος έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε ανοσία. Σε περίπτωση που δεν έχετε ανοσία, μπορεί να σας κάνει ένα εμβόλιο.

Υπάρχει ιστορικό ασθενειών στην οικογένειά σας ή στην οικογένεια του συντρόφου σας;

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε κάποιο στενό συγγενή με κληρονομική ασθένεια, υπάρχει πιθανότητα να την κληρονομήσει και το μωρό σας. Πριν επιδιώξετε να μείνετε έγκυος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εφόσον χρειαστεί, μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο γιατρό γενετικής συμβουλευτικής ο οποίος θα αξιολογήσει το σχετικό βαθμό κινδύνου. Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζει κανείς ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο πραγματικός κίνδυνος κληρονομιάς μιας ασθένειας από ένα παιδί υπάρχει μόνο όταν και οι δύο γονείς έχουν το γονίδιο της συγκεκριμένης ασθένειας.

Πάσχετε από χρόνιες παθήσεις;

Εάν πάσχετε από κάποια πάθηση, όπως διαβήτη ή επιληψία, θα χρειαστεί να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Μπορεί ο γιατρός σας να θέλει να αλλάξει τη φαρμακευτική σας αγωγή, είτε επειδή μπορεί τα φάρμακα που παίρνετε να επηρεάσουν το μωρό, είτε επειδή μπορεί να σας δυσκολέψουν στην προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος.

Εάν λαμβάνετε το αντισυλληπτικό χάπι, πότε πρέπει να το σταματήσετε;
Είναι προτιμότερο να σταματήσετε το χάπι πολύ πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια σύλληψης, έτσι ώστε να αφήσετε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψει στο φυσιολογικό του κύκλο. Περιμένετε να σας έρθει η περίοδος τρεις φορές πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος καθώς η σύλληψη σε αυτή τη φάση θα δυσκολέψει την πρόβλεψη της αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προφυλακτικό στη διάρκεια αυτής της περιόδου).

Υπάρχει περίπτωση να έχετε μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (Σ.Μ.Ν.);

Παρόλο που, όταν μείνετε έγκυος, θα σας εξετάσουν για ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το HIV (βλ. σελίδα 36), το πιο κοινό Σ.Μ.Ν. στις νέες γυναίκες είναι τα χλαμύδια, που δεν περιλαμβάνεται στον έλεγχο ρουτίνας. Αν και θεραπεύεται εύκολα με τη χορήγηση αντιβίωσης, δυστυχώς στο 75% των περιπτώσεων δεν υπάρχουν συμπτώματα. Εάν δεν εντοπιστεί, μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό σας και πιθανώς να οδηγήσει σε επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε λοιπόν να ζητήσετε μια ανιχνευτική εξέταση εάν πιστεύετε ότι κινδυνεύετε από αυτό το νόσημα. Εάν είστε κάτω των 25 και σεξουαλικά ενεργή, οι πιθανότητες να έχετε μολυνθεί με χλαμύδια είναι 1 στις 10. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν είχατε δύο διαφορετικούς συντρόφους μέσα στην ίδια χρονιά ή εάν πρόσφατα αλλάξατε σύντροφο.

Αντιμετωπίζετε κάποιον κίνδυνο λόγω της δουλειάς σας;
Αποτελεί ευθύνη του εργοδότη σας να φροντίσει ότι δεν εκτίθεστε σε κανέναν κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητές σας για σύλληψη ή να θέσει σε κίνδυνο το μωρό σας. Μόλις τον ειδοποιήσετε γραπτώς ότι είστε έγκυος, ο εργοδότης σας θα πρέπει να διενεργήσει μια εκτίμηση κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη τυχόν συμβουλές από το γιατρό σας. Μία σπάνια μόλυνση, η ψιττακίαση, ικανή να οδηγήσει στην αποβολή, μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο κατά την εποχή γέννησης των αρνιών. Οπότε, εάν δουλεύετε σε φάρμα και είστε έγκυος, θα πρέπει να αποφύγετε αυτήν τη διαδικασία καθώς και την επαφή με τα νεογέννητα αρνάκια ή τις προβατίνες που έχουν μόλις γεννήσει.

Πόσο ζυγίζετε;
Ιδανικά, το βάρος σας σε σχέση με το ύψος σας θα πρέπει να είναι σε κανονικά επίπεδα τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη σύλληψη. Εάν λοιπόν είστε υπέρβαρη ή ελλιποβαρής, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς να πετύχετε το κατάλληλο βάρος. Εκτός εάν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα βάρους, δεν πρέπει να κάνετε δίαιτα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Τρώτε υγιεινά;
Οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό αυξάνονται εάν η διατροφή σας είναι υγιεινή και ισορροπημένη.

Καπνίζετε ή πίνετε;
Μόλις αποφασίσετε ότι θέλετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει εσείς και ο σύντροφός σας να σταματήσετε να καπνίζετε και να πίνετε καθώς ο καπνός και το αλκοόλ επηρεάζουν τη γονιμότητα και μπορούν να είναι επιβλαβή για το μωρό πριν και μετά τη γέννησή του.

Φυλλικό οξύ
Από τη στιγμή που θα σταματήσετε την αντισύλληψη μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης, θα πρέπει να παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ, επίσης γνωστό ως φολικό οξύ ή φολασίνη, ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Είναι από τις λίγες θρεπτικές ουσίες που μας προστατεύουν από τα ελλείμματα του νευρικού σωλήνα όπως είναι η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία. Ο νευρικός σωλήνας, που σιγά σιγά σχηματίζει τη σπονδυλική στήλη ενός μωρού, δημιουργείται πολύ σύντομα μετά τη σύλληψη, ίσως ακόμα και πριν συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος. Αν δεν λαμβάνετε αρκετό φυλλικό οξύ, ο νευρικός σωλήνας μπορεί να μην καταφέρει να συγκληθεί σε όλο του το μήκος, αφήνοντας τη σπονδυλική στήλη εκτεθειμένη και προκαλώντας τη λεγόμενη δισχιδής ράχη. Τα βρέφη με ανεγκεφαλία πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννα εξαιτίας της έλλειψης μεγάλου τμήματος του εγκεφάλου.

Πηγές φυλλικού οξέως
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να προλάβει μέχρι και το 70% των περιπτώσεων δισχιδούς ράχης.
Καλές φυσικές πηγές φυλλικού οξέως είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο), τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια), η φύτρα σίτου, η μαγιά και οι κρόκοι αυγού. Δοκιμάστε να φάτε τα λαχανικά μαγειρεμένα ελαφρώς στον ατμό ή ωμά. Υπάρχουν επίσης ορισμένες τροφές που είναι ενισχυμένες με φυλλικό οξύ, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα δημητριακά.

Ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στις ίδιες τις τροφές. Για να μην έχετε καμία αμφιβολία, θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα φυλλικού οξέως μόλις αποφασίσετε να σταματήσετε το αντισυλληπτικό χάπι. Οι πολυβιταμίνες συνήθως περιέχουν φυλλικό οξύ σε ποσότητα όμως που δεν αρκεί για να προστατεύσει το μωρό σας. Για να ελαττώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της δισχιδούς ράχης, θα πρέπει να παίρνετε ένα χάπι φυλλικού οξέως των 400 γρ σε καθημερινή βάση μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα δισκία αυτά δεν απαιτούν ιατρική συνταγή και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από οποιοδήποτε φαρμακείο ή κατάστημα με υγιεινά προϊόντα. Εάν έχετε ήδη κάνει ένα παιδί που παρουσιάζει έλλειμμα του νευρικού σωλήνα, ο κίνδυνος να κάνετε και δεύτερο παιδί με την ίδια ανωμαλία είναι μεγαλύτερος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να παίρνετε μεγαλύτερη δόση φυλλικού οξέος (των 5 milligram) καθημερινά.

Το αναπτυσσόμενο έμβρυο
Εάν λαμβάνετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος, το αγέννητο μωρό σας έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί σωστά. Το συμπλήρωμα αυτό θα πρέπει να το παίρνετε πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
 

]]>
<![CDATA[Τοκετός στο σπίτι]]>

Ο φυσικός τοκετός, ο ερχομός του μωρού μας μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Πόσο εύκολο είναι όμως να πάρουμε την απόφαση αυτή;
Έχει τύχει να διαβάσω, αλλά κυρίως να δω στην τηλεόραση, να μιλούν γυναίκες που επέλεξαν να φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους μέσα στο σπίτι τους κι αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν η ηρεμία στο λόγο και η ασφάλεια στο βλέμμα τους. Ενώ ήταν φρέσκες λεχώνες, δεν διέκρινα τον πανικό, την αγωνία, την εξάντληση, που ένιωθα εγώ και οι φίλες μου όταν είχαμε γεννήσει τα παιδιά μας. Μπορεί σ’ αυτό να είχε συμβάλει η επιλογή τους να γεννήσουν στο σπίτι τους; Η σκέψη αυτή έμεινε για καιρό στο μυαλό μου, ώσπου τελικά μετουσιώθηκε σ’ ένα άρθρο που ελπίζω πως θα κατατοπίσει και θα ενημερώσει με επιστημονικές πληροφορίες, από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, όσες μέλλουσες μανούλες σκέφτονται την επιλογή να φέρουν τα παιδιά τους στον κόσμο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή κάθε γυναίκας είναι προσωπική υπόθεση και δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Άλλωστε, στο τέλος όλα είναι υπέροχα και τυχόν δυσκολίες ή απογοητεύσεις ξεχνιούνται και σβήνουν μόλις κρατήσουμε στην αγκαλιά μας ένα γερό μωρό!

Τα καλά του φυσικού τοκετού
Οι λόγοι για τους οποίους μια μέλλουσα μαμά θα αποφασίσει να γεννήσει στο σπίτι της και όχι στο μαιευτήριο είναι πολλοί:
Θα έχει συνεχώς δίπλα της ανθρώπους που θα έχει επιλέξει, θα βρίσκεται στο δικό της χώρο που θα είναι οικείος και φιλικός, θα μειωθούν στο απολύτως απαραίτητο οι ιατρικές παρεμβάσεις στη διάρκεια του τοκετού, θα μπορεί να κινείται, να πάει στην τουαλέτα του σπιτιού της, να ακούσει τη μουσική που της αρέσει, να κάνει μασάζ ή οτιδήποτε άλλο τη χαλαρώνει, να νιώσει ελεύθερη από τους φόβους της και έτσι να ξεκινήσει φυσιολογικά τη διαδικασία του τοκετού, όση ώρα κι αν χρειαστεί. Και μετά, αφού φέρει στον κόσμο το μωρό της, θα το έχει συνέχεια πλάι της, θα μπορεί να το θηλάσει απ’ την πρώτη στιγμή, να το ακουμπήσει επάνω στο σώμα της για να μην νιώσουν την ένταση του αποχωρισμού του ενός απ’ τον άλλο. Έτσι θα εξοικειωθεί αμέσως μαζί του και θα εκμεταλλευτεί τα πρώτα ένα δυο εικοσιτετράωρα της «μεγάλης νύστας» του μωρού για να ξεκουραστεί και να συνηθίσει τη φροντίδα του.
• Προσοχή: ο τοκετός στο μαιευτήριο είναι επιβεβλημένος σε ορισμένες περιπτώσεις, είτε λόγω πιθανών δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν κατά τη γέννα είτε λόγω του τόπου διαμονής της μέλλουσας μητέρας.

Ποιες γυναίκες μπορούν να γεννήσουν στο σπίτι τους
Δεν μπορούν να γεννήσουν όλες οι γυναίκες στο σπίτι τους, ούτε κάθε εγκυμοσύνη και τοκετός εξελίσσονται πάντα με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε. Ας μην χάνουμε, λοιπόν, το στόχο, που είναι η γέννηση ενός υγιούς μωρού. Έτσι, στην πορεία της εγκυμοσύνης, ύστερα από συζήτηση με τον γυναικολόγο και τη μαία της, η έγκυος μπορεί να αποφασίσει να επιχειρήσει να γεννήσει στο σπίτι της εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:
• Είναι υγιής
• Η εγκυμοσύνη της ακολουθεί φυσιολογική πορεία
• Η κύηση δεν είναι πολύδυμη
• Δεν είναι κύηση από IVF. (Ο λόγος γι’ αυτή την προϋπόθεση είναι πως οι κυήσεις που προκύπτουν έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση συνηθίζεται να ολοκληρώνονται στο μαιευτήριο για λόγους μέγιστης ασφάλειας και έχει να κάνει και με την ηλικία της εγκύου).
• Η προβολή του εμβρύου είναι κεφαλική
• Δεν έχει μπει σε πραγματική παράταση (ηλικία κύησης> 42 εβδ.)
• Το επιθυμεί η ίδια και ο σύντροφός της
• Το σπίτι της πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής
• Η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο δεν είναι μεγαλύτερη από τη μία ώρα
• Υπάρχει ο ειδικός που θα την ξεγεννήσει
• Ο τοκετός θα ξεκινήσει αυτόματα και η εξέλιξή του θα είναι φυσική

Με τη γλώσσα των αριθμών…
• Στη Μεγάλη Βρετανία ο αριθμός των τοκετών στο σπίτι ήταν για το 2005 17.279 γυναίκες
• Στην Ολλανδία το 31% των τοκετών γίνονται στο σπίτι

Μια απόφαση ζωής
Κάπου στα μισά του τρίτου τριμήνου, ή ίσως και λίγο νωρίτερα, φτάνει η στιγμή που θα συζητήσετε με τον γιατρό σας τις επιλογές για τον τοκετό. Μην διστάσετε να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας για τις επιλογές φυσικού τοκετού που σας προσφέρει το μαιευτήριο ή η κλινική με τα οποία συνεργάζεται – μπορεί να εκπλαγείτε. Ρωτήστε επίσης τη γνώμη του σχετικά με τον τοκετό στο σπίτι και αν θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην επιλογή σας. Ακούστε όλες τις πιθανές επιλογές και τις δυνατότητες και συζητήστε το με τον σύντροφό σας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να νιώσετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη τόσο προς το πρόσωπο του γιατρού ή/και της μαίας που θα σας βοηθήσει στον τοκετό όσο και στην επιλογή σας.

Θα είναι ο γιατρός μαζί σας;
Συνήθως ο τοκετός στο σπίτι πραγματοποιείται με τη βοήθεια δύο μαιών οι οποίες συνεργάζονται με τον μαιευτήρα που σας παρακολουθεί. Είναι σημαντικό τόσο η μαία όσο και ο μαιευτήρας να είναι εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες του τοκετού στο σπίτι και να νιώθετε απ’ την αρχή ασφάλεια στα χέρια τους. Σε ιδανικές περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με το μαιευτήριο που συνεργάζεται ο μαιευτήρας ώστε να μεταφερθείτε σε περίπτωση ανάγκης καθώς και ασθενοφόρο σε αναμονή. «Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του μαιευτήρα δεν είναι απαραίτητη», μας λέει ο Ιωάννης Καλογήρου. «Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τοκετοί στο σπίτι γίνονται από μαίες, όμως σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε την ύπαρξη διαφορετικών δομών σε όλα τα επίπεδα, το γεγονός πως οι μαίες διαθέτουν ειδική εμπειρία, οι αποστάσεις είναι πιο κοντινές και τέλος πως η ίδια η γυναίκα είναι πιο συνειδητοποιημένη σε όλα τα επίπεδα των διαδικασιών της εγκυμοσύνης και του τοκετού».

Η πρακτική προετοιμασία
Το πρακτικό μέρος είναι πολύ λιγότερο περίπλοκο απ’ όσα θα φανταζόταν κανείς και θα το συζητήσετε εκτενώς με τη μαία ή και τον μαιευτήρα σας. Σκεφτείτε μόνο πώς γεννούσαν τόσες γενιές γυναικών στα σπίτια πριν από μόλις μερικές δεκαετίες. Στα βασικά «προαπαιτούμενα» είναι ένα καθαρό και ζεστό σπίτι, καθαρά και σιδερωμένα κλινοσκεπάσματα και ρούχα για το μωρό. Θα χρειαστείτε επίσης ένα νάιλον για να προστατευτεί το στρώμα και το πάτωμα του δωματίου που θα γίνει ο τοκετός, υποσέντονα και σερβιέτες, καθαρό οινόπνευμα για την αποστείρωση των χεριών, δύο μικρές λεκάνες, σακούλες για να πεταχτούν τα λερωμένα πανιά, ένα πλάγιο φωτιστικό. Αν θέλετε μπορείτε να νοικιάσετε και μια ζυγαριά για το μωρό την οποία θα κρατήσετε τους πρώτους δύο με τρεις μήνες για να το ζυγίζετε.
«Οι μαίες,» αναφέρει η κυρία Ελευθερία Δημοπούλου, «έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία και όργανα για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης. Μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο απ’ τον τοκετό έρχεται ο παιδίατρος να εξετάσει το μωρό. Ωστόσο, η πρώτη εξέταση γίνεται από τις μαίες κι αν υπάρχει ανάγκη το μωρό μεταφέρεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο».

Δύο απαραίτητες προϋποθέσεις…
…για την ασφάλεια της μαμάς και του μωρού της είναι:
• Η ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
• Η ύπαρξη μαιευτηρίου ή μαιευτικής κλινικής σε κοντινή απόσταση ώστε να μπορεί να μεταφερθεί η επίτοκος σε περίπτωση ανάγκης.
Εκτός απ’ την απόσταση, βέβαια, παίζει ρόλο και η περιοχή που μένει η γυναίκα ώστε να είναι εύκολο στο ασθενοφόρο να φτάσει στο απαιτούμενο χρονικό πλαίσιο στο μαιευτήριο. Ούτε ο μαιευτήρας ούτε η μαία θα διακινδυνέψουν τον τοκετό στο σπίτι αν υπάρχει κάποια ένδειξη πιθανής επιπλοκής.

Ο τοκετός βήμα-βήμα
Πώς εξελίσσεται συνήθως ένας τοκετός στο σπίτι; Η κυρία Ελευθερία Δημοπούλου, μας περιγράφει. «Όταν ξεκινήσει ο τοκετός, με συστολές-πόνους κάθε δέκα λεπτά ή αν σπάσουν τα νερά η επίτοκος επικοινωνεί με τη μαία. Η πρώτη μαία θα πάει στο σπίτι της, θα ακούσει τους παλμούς του μωρού, θα πάρει τα ζωτικά σημεία (αρτηριακή πίεση, σφύξεις και θερμοκρασία) της επιτόκου, θα την εξετάσει να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της πορείας του τοκετού και στη συνέχεια θα τη βοηθήσει να μπει στην πιο ενεργό φάση του τοκετού της.
Πώς; Περπατώντας, κάνοντας βαθιά καθίσματα, χορεύοντας με τη μουσική της αρεσκείας της και πάντα με τη βοήθεια του συντρόφου της. Όταν οι συστολές (πόνοι) δυναμώσουν και η πρόοδος της διαστολής προχωρά, έρχεται και η δεύτερη μαία η οποία βοηθά την επίτοκο να χρησιμοποιήσει ήπιες μεθόδους ανακούφισης του πόνου, όπως:
* Νερό, κάνοντας ντους ή μπαίνοντας στην μπανιέρα της ή χρησιμοποιώντας την ειδική μπανιέρα τοκετού.
* Μασάζ από τον σύντροφο ή τη μαία.
* Βότανα, ανθοϊάματα.
* Θέσεις και στάσεις.
* Αναπνοή και ήχο.
Σε όλη τη διάρκεια του τοκετού η μαία βοηθά την επίτοκο και παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδό του, την καρδιακή λειτουργία του μωρού και τη γενική κατάσταση της μητέρας. Η επίτοκος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνη σε ποια θέση θα γεννήσει και συνήθως οι γυναίκες προτιμούν να είναι γονατιστές στα τέσσερα. Καθώς φτάνει η ώρα, προετοιμάζουμε το περίνεο με μασάζ και ειδικό λάδι έτσι ώστε να μην γίνουν τραυματισμοί ή ρήξεις. Αν παρόλη την προσπάθεια προκύψει κάποιος τραυματισμός, η μαία έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη γνώση να αποκαταστήσει την περιοχή».

Να σας ζήσει!
«Αφού γεννηθεί το μωρό και όταν σταματήσει να δίνει αίμα στο μωρό ο ομφάλιος λώρος, ο μπαμπάς που είναι συνέχεια κοντά, τον κόβει και σιγά-σιγά αποκολλάται ο πλακούντας, καθώς δεν έχει λόγο να βρίσκεται άλλο στη μήτρα.
Το μωρό βρίσκεται συνέχεια στην αγκαλιά της μητέρας του και αφού το ίδιο θελήσει, στα επόμενα 10 λεπτά αρχίζει ο θηλασμός. Όλα έχουν τελειώσει. Η εξέταση του μωρού και της λεχώνας μαμάς γίνεται από τη μαία. Ο μπαμπάς βρίσκεται δίπλα στο παιδί του και τη μαμά, τη βοηθά και μοιράζονται την ευτυχία τους.
Οι μαίες μετά τις 3 πρώτες ώρες, αφού βεβαιωθούν ότι όλη η οικογένεια είναι καλά, δίνουν οδηγίες και αποχωρούν. Για τις επόμενες 10 ημέρες μια από τις μαίες επισκέπτεται το ζευγάρι στο σπίτι και παρακολουθεί τη μητέρα και το νεογνό».

Πόσο κοστίζει;
Τελικά είναι οικονομικός ο λόγος για να επιλέξει μια γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι;
«Όχι,» απαντά ο Ιωάννης Καλογήρου, «γιατί το κόστος μπορεί να είναι ανάλογο ή και μεγαλύτερο από το να γεννήσει σε κάποιο ιδιωτικό μαιευτήριο, αν αποφασιστεί η εμπλοκή αρκετών λειτουργών υγείας. Η εμπειρία όμως για την ίδια τη γυναίκα είναι ανεκτίμητη…».

Μαρτυρία: Τοκετός στο σπίτι… από πρώτο χέρι!
Η Άννα Χαρίτου-Φλώκου, μητέρα δύο παιδιών, μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της ιστορία: «Η εμπειρία του τοκετού στο σπίτι ήρθε… κλιμακωτά στη ζωή μας, αφού γέννησα τον πρώτο μου γιο στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού, έναν οργανωμένο χώρο για τοκετό σαν στο σπίτι, όπου δεν υπάρχει παρέμβαση, το μωρό γεννιέται φυσικά και η μητέρα μπορεί να επιστρέψει ύστερα από μερικές ώρες στο σπίτι της. Η εμπειρία ήταν τόσο όμορφη που πραγματικά όταν έμεινα για δεύτερη φορά έγκυος, η πρώτη μου σκέψη ήταν ο τοκετός στο σπίτι. Ήταν μια απόφαση που πήραμε μαζί με τον σύζυγό μου, χωρίς όμως να το ανακοινώσουμε στις οικογένειές μας γιατί δεν θέλαμε να υποστούμε την πίεση και το άγχος τους. Η εγκυμοσύνη προχωρούσε φυσιολογικά, όλα πήγαιναν καλά. Αν είχα άγχος; Δεν θα το έλεγα. Η αλήθεια είναι πως ήμουν τόσο σίγουρη, τόσο θετικά διακείμενη απέναντι στον τοκετό μου που δεν σκεφτόμουν καθόλου αρνητικά. Έτσι ξεκινήσαμε για τοκετό στο σπίτι μέχρις αποδείξεως του εναντίου και τα δεδομένα μας οδήγησαν εκεί. Την 33η εβδομάδα είδα κάποιες βλέννες και λίγο αίμα και η μαία μου με συμβούλευσε να μείνω για λίγο στο κρεβάτι. Ο μπέμπης μας τελικά γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες και 3 μέρες και παρ’ όλα αυτά ζύγιζε 3,5 κιλά.
Σάββατο, ξημερώματα της 18ης του Δεκέμβρη, έσπασαν τα νερά μου. Τηλεφώνησα στη μαία η οποία μου είπε να την ξαναπάρω όταν θα με πιάσουν οι πόνοι και σε δύο φίλες μου που ήθελα να είναι μαζί μου. Οι πόνοι ξεκίνησαν κάθε έξι λεπτά και πολύ γρήγορα έγιναν τρίλεπτοι. Μόλις ειδοποίησα τη μαία μου έφτασε αμέσως, με εξέτασε και είδε πως είχα τρία εκατοστά. Στη δεύτερη εξέταση, έπειτα από μερικά λεπτά, η διαστολή είχε φτάσει στα έξι εκατοστά. Η όλη διαδικασία κράτησε 2 ώρες και 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό άναψα τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μερικά κεράκια στο υπνοδωμάτιο, έστρωσα μαζί με τον άντρα μου το πλαστικό υπόστρωμα στο κρεβάτι. Έμενε να αποφασίσω πώς θέλω να γεννήσω. Η στάση που θα γεννήσεις είναι κάτι που σου βγαίνει εκείνη την ώρα. Έτσι, ξάπλωσα στο κρεβάτι, προς το πλάι και τελικά γέννησα ανάσκελα κρατώντας τα πόδια μου κάτω απ’ τα γόνατα. Ο σύζυγός μου ήταν πίσω στην πλάτη μου και με βοηθούσε στηρίζοντάς με και μιλώντας μου.
Προσπαθούσα να είμαι πολύ συγκεντρωμένη, να παίρνω τις ανάσες μου και να διατηρώ μια επαφή με το μωρό… Είναι βασικό να είσαι συγκεντρωμένη γιατί τότε ο πόνος αντέχεται. Κούρνιαζα στην αγκαλιά της μαίας, αυτή μου ακουμπούσε την κοιλιά, με χάιδευε και ένιωθα πιο δυνατή. Είχα μάθει επίσης πως μερικές φορές δεν πρέπει να αντιστεκόμαστε στον πόνο, πρέπει να αφεθούμε, να νιώσουμε το σώμα μας να ανοίγει, να το αφήσουμε να πάει εκεί όπου θέλει κι εκεί όπου πρέπει.
Μόλις γεννήθηκε το μωρό ήταν πολύ ήσυχο, έκλαψε για μισό λεπτάκι και μετά καθόταν στην αγκαλιά μου ενώ το λώρο τον έκοψε ο σύζυγός μου. Ύστερα από λίγο αποβλήθηκε ο πλακούντας χωρίς να νιώσω τίποτε. Μετά φωνάξαμε τον μεγαλύτερο γιο μου για να ντύσουν μαζί με τον μπαμπά του το μωρό. Έβλεπα στα μάτια του και τις κινήσεις του πως ήταν πολύ ευτυχισμένος. Αφού ντύσαμε το μωρό, οι μαίες βγήκαν απ’ το δωμάτιο για να θηλάσω το μωρό και να μείνουμε μόνοι οι τέσσερίς μας, η οικογένειά μας. Λίγες ώρες αφότου γέννησα, και αφού βεβαιώθηκαν πως όλα πηγαίνουν καλά, η μαία και η βοηθός της έφυγαν.
Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Και τώρα που είμαι στο σπίτι με το νεογέννητο και το τετράχρονο αγοράκι μου, όταν πάει να με καταβάλει η κούραση και το ξενύχτι παίρνω δύναμη και υπενθυμίζω στον εαυτό μου πως αφού γέννησα στο σπίτι, μπορώ να τα καταφέρω μια χαρά στη φροντίδα των παιδιών μου και την καθημερινότητα. Νιώθω περήφανη και ευτυχισμένη, νιώθω καλά μέσα μου κι αν αποφασίσουμε να κάνουμε και τρίτο παιδί, πάλι στο σπίτι θα ήθελα να το φέρω στον κόσμο».

 

Φροντίδα νεογέννητου


Της Ελένης Δασκαλάκη, με τη συνεργασία του μαιευτήρα γυναικολόγου Ιωάννη Καλογήρου και της Ελευθερίας Δημοπούλου, ανεξάρτητης μαίας για το φυσικό τοκετό, προέδρου του συλλόγου «Ευτοκία».

paidi

]]>
<![CDATA[Αγαπημένο μου αδερφάκι]]>

Όταν ο πρώτος μου γιος συμπλήρωσε τα τρία του χρόνια άρχισα δειλά-δειλά να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να γίνω μαμά για δεύτερη φορά. Κοντά στα τέσσερα το πήρα πλέον απόφαση και κάθε μέρα, από τη στιγμή που έμεινα έγκυος, σκεφτόμουν πώς θα αντιδράσει ο Αντώνης...

Θυμάμαι τους πρώτους μήνες μετά την πρώτη μου γέννα τη φρίκη που ένιωθα στη σκέψη και μόνο ότι μπορεί να μείνω έγκυος και πάλι. Θα μου πεις, ήταν το σοκ του πρώτου τοκετού, του πρώτου παιδιού, των πρώτων ουσιαστικών ευθυνών, των ανελέητων κολικών και των ασταμάτητων ξενυχτιών – που όμως αυτή τη φορά δεν συνοδεύονταν από τα γνωστά μου έως τότε σφηνάκια!
Ο Αντώνης από μωρό ήταν πολύ δύσκολος και απαιτητικός. Είχε κολικούς μέχρι 4 μηνών και δεν κοιμόταν ποτέ παρά μόνο αγκαλιά μου, πάνω μου και στο κρεβάτι μου – όχι ότι σήμερα που είναι 5μιση ετών δεν εξακολουθεί να επισκέπτεται αρκετά συχνά το κρεβάτι μου. Επίσης, το ότι ήθελα να απολαύσω ολοκληρωτικά όλα αυτά που μόνο ένα μωρό μπορεί να χαρίσει σε μια γυναίκα, σε συνδυασμό με το ότι ηλικιακά δεν πιεζόμουν να κάνω αμέσως δεύτερο παιδί, χάρισαν σε μένα και τον πρωτότοκο γιο μου 5 χρόνια μοναδικής αποκλειστικότητας. Διάστημα αρκετά μεγάλο όχι μόνο για να κτίσει την «αυτοκρατορία» του, αλλά και για να μπορέσει να δεχτεί ότι έπρεπε ξαφνικά να μοιραστεί το θρόνο του!

Καιρός να γίνουμε 4
Πάντα έλεγα ότι θα κάνω δεύτερο παιδί όταν νιώσω την ανάγκη που ένιωσα και στο πρώτο, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να έχεις τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα για να προσφέρεις και πάλι τον καλύτερό σου εαυτό. Η επιθυμία μου έγινε απόφαση, σχεδόν επιβεβλημένη, όταν ο πρωτόγνωρος έρωτας που ένιωθα για το αγοράκι μου άρχισε να γίνεται ψύχωση και έπρεπε και για τους δύο να εξισορροπήσει. Ήταν πλέον καιρός να κάνουμε αδερφάκι!

Η πτώση του αυτοκράτορα
Ο Αντώνης ήταν το πρώτο παιδί, το πρώτο εγγόνι και γενικότερα το πρώτο μωρό στην παρέα. Έμαθε, λοιπόν, όπως είναι λογικό, να είναι το επίκεντρο του κόσμου. Όχι μόνο του δικού μου αλλά και όλων όσοι συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του. Κάθε φορά που τον ρωτούσα αν θέλει να κάνουμε ένα μωράκι, η απάντηση ήταν σαφής, κατηγορηματική και χωρίς δεύτερη σκέψη «όχι»! Μα γιατί, αγάπη μου; Θα παίζετε, θα έχεις παρέα, θα σε αγαπάει και θα το αγαπάς. «Δεν θέλω! Έχω εσένα, τον μπαμπά, τον νονό, τη γιαγιά, τους φίλους μου στο σχολείο για να παίζω». Και τα αντικρουόμενα επιχειρήματα από το στόμα ενός 4χρονου έπεφταν βροχή: Τι να το κάνουμε το μωρό; Όλο θα κλαίει, θα κάνει κακά, θα με ενοχλεί, θα μου παίρνει τα παιχνίδια και πιθανότατα και εσένα (σκεφτόταν σίγουρα από μέσα του). Ακόμα και όταν επιστράτευσα τα μεγάλα μέσα όπως, όλοι οι φίλοι σου έχουν αδερφάκι και το μωρό θα σου φέρει και πολλά δώρα, η απάντηση ήταν πραγματικά αφοπλιστική: Πολύ ωραία, να κάνουμε το μωρό, να μου φέρει τα δώρα, να το δείξω στους φίλους μου και μετά να το δώσουμε πίσω. Ε; Καλή ιδέα δεν είναι, μαμά;

Τι χρώμα θα έχει το μωρό;
Όπως είναι λογικό δεν του ανακοίνωσα αμέσως την εγκυμοσύνη μου. Περίμενα να είναι όλα καλά και όταν ήμουν περίπου 4 μηνών, του είπα πως σε λίγο καιρό θα έχει αδερφάκι. Η πρώτη του αντίδραση ήταν ανέκφραστη και ατάραχη, θα έλεγα. Σοκαρίστηκε γιατί προφανώς δεν περίμενε οι συζητήσεις μας να γίνουν πράξη, τόσο γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά, ήξερα ότι δεν θα το δεχόταν τόσο απλά ούτε τόσο σιωπηλά και ανώδυνα. Τις επόμενες μέρες, όσο το επεξεργαζόταν τόσο πλήθαιναν και οι ερωτήσεις που ζητούσαν όχι μόνο απάντηση αλλά και επιβεβαίωση. «Δηλαδή, τώρα ποιον θα αγαπάς πιο πολύ, εμένα ή το μωρό»; Και τους δύο το ίδιο, αγάπη μου, αφού και οι δύο θα είστε παιδάκια μου. «Όχι, εμένα πρέπει να αγαπάς πιο πολύ, γιατί είμαι πιο μεγάλος, πιο όμορφος, πιο έξυπνος, πιο, πιο, πιο…», «Και, μαμά, τι θα είναι, αγοράκι ή κοριτσάκι»; Ότι μας στείλει ο Θεούλης, εμείς θα το αγαπάμε. «Νομίζω ότι είναι καλύτερο να πάρουμε ένα τηλέφωνο τον Θεούλη και να του πούμε να μας στείλει κοριτσάκι, γιατί αγοράκι έχεις εμένα και φτάνει, έτσι δεν είναι»; Δεν έχουμε το τηλέφωνο του Θεούλη, γλυκέ μου, «Δεν πειράζει, θα πάρουμε το 11880 και θα το βρούμε», απάντησε σε δευτερόλεπτα επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της διαφήμισης. «Αλήθεια, μαμά, τι χρώμα θα έχει το μωρό; Άσπρο ή μαύρο»; Αυτό σου το λέω σίγουρα, Αντώνη, το μωρό θα είναι άσπρο! «Γιατί; Εγώ προτιμώ να είναι μαύρο». Γιατί, αγάπη μου, αν δεν είναι άσπρο ο μπαμπάς θα μας διώξει από το σπίτι!

Και ο πελαργός ήρθε!
Θυμάμαι πως όσο πλησίαζαν οι μέρες για να γεννήσω, σκεφτόμουν μόνο τον Αντώνη. Ακόμη και στο νοσοκομείο το άγχος μου ήταν τι θα κάνει μόνος του -χωρίς εμένα– στο σπίτι, πόσα συναισθήματα άγχους και σύγχυσης θα τον έχουν κυριεύσει, πόση αγωνία θα έχει για τη νέα κατάσταση που τον περίμενε. Κατάσταση δύσκολη, αν σκεφτείς κιόλας ότι τίποτα από όσα επιθυμούσε δεν του έτυχαν, αφού το μωρό βγήκε και αγοράκι και άσπρο. Μόνο το ποδήλατο που ζήτησε για δώρο έγινε πραγματικότητα αλλά και αυτό δεν ήρθε μόνο του, ήρθε αναγκαστικά μαζί με το μωρό!

Mamma Mia, αχ και να ‘μουν κι άλλη μία!
«Τα πράγματα θα είναι λίγο δύσκολα στην αρχή για όλους σας», μου έλεγαν «αλλά θα συνηθίσετε και σιγά-σιγά θα βρείτε τη βολή σας». Αλήθεια, πότε; Γιατί τους τελευταίους 9 μήνες ακόμα το παλεύω. Και επιβεβαιώνω αυτούς που λένε ότι μάνα μάχιμη και ουσιαστική γίνεσαι όταν κάνεις τουλάχιστον 2 παιδιά. Και υποκλίνομαι σε όλες τις μαμάδες, που δουλεύουν, μαγειρεύουν, νανουρίζουν, παίζουν, καθαρίζουν και σκοτώνονται καθημερινά να τα προλάβουν όλα για να είναι όλοι ευτυχισμένοι. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν γίνεται πάντα και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να το καταλάβουμε. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται τα παιδιά να μην ζηλεύουν το ένα το άλλο. Ότι θέλει χρόνο για να μάθουν να μοιράζονται και να μην νιώθουν ανασφάλεια όταν αλλάζουν την καθημερινότητα και τα δεδομένα τους.
Οι ισορροπίες μας μέσα στο σπίτι είναι ακόμα λίγο ευαίσθητες. Το μωρό κλαίει, ο Αντώνης το «αγαπάει» και θέλει να βοηθήσει -βάζοντας dettol στην πιπίλα του για να είναι καθαρή– ενώ ταυτόχρονα μπαίνει στο ριλάξ, το καρότσι και παίζει με ό,τι μωρουδιακό παιχνίδι δεν έχει παίξει ούτε και ως βρέφος, εγώ ουρλιάζω και ο άντρας μου αναρωτιέται με χιούμορ γιατί αυτοτιμωρούμαστε και το ξαναπερνάμε όλο αυτό. Η αϋπνία, το άγχος και η κούραση πρωτοστατούν στη ζωή μου και εγώ, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αναρωτιέμαι αν κάνω κάτι λάθος που ούτε αυτό το μωρό μου κοιμάται, που ο γιος μου ο μεγάλος κάνει παράπονα ότι του λείπω, που ο άντρας μου λέει ότι συνεχώς γκρινιάζω. Και όμως, τίποτα δεν κάνω λάθος. Έτσι είναι η ζωή με 2 παιδιά. Αλλά ευτυχώς, όχι μόνο έτσι. Είναι και γεμάτη γέλια, χαρές, μυρωδιές, μοναδικές ατάκες και λατρεμένα, αληθινά «σ’ αγαπάω, μαμά μου». Είναι αυτό που μόνο μια μαμά μπορεί να καταλάβει: η απόλυτη ευτυχία!

Φροντίδα νεογέννητου

Της Φαίης Ευθυμίου

paidi

]]>
<![CDATA[Καλωσόρισες μωρό μου]]>

Οργανώστε την προίκα του και ετοιμάστε το καλύτερο υπνοδωμάτιο για να στεγάσει τα πρώτα του όνειρα. Η μέρα της γέννησης πλησιάζει…

Ενώ μέχρι τώρα ονειρευόσασταν τα έπιπλα του παιδικού δωματίου και ενθουσιαζόσασταν με τα ρουχαλάκια που χαζεύατε σε περιοδικά που έπεφταν στα χέρια σας, ξαφνικά συνειδητοποιείτε πως σε λίγους μήνες θα υποδεχτείτε το μωρό σας και δεν έχετε κάνει τίποτα… Μην αγχώνεστε! Μαζί θα φτιάξουμε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας και όσα θα χρειαστείτε από τις πρώτες κιόλας μέρες με το μωρό στο σπίτι. Ξεκινάμε;

Διαλέξτε το δωμάτιο του. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού που θα γίνει ο δικός του προσωπικός χώρος και να το βάψετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ροζ, το γαλάζιο, τα παλ χρώματα (σιέλ) και τα γήινα δημιουργούν μια ήρεμη ατμόσφαιρα, το πράσινο βοηθά το μωράκι σας να χαλαρώνει, το ανοιχτό πορτοκαλί επηρεάζει θετικά την διανοητική ανάπτυξη του ενώ το απαλό κίτρινο φωτίζει περισσότερο τον χώρο και έτσι φροντίζει για την καλή του διάθεση. Καταλήξτε σ’ αυτό που σας αρέσει περισσότερο και δώστε χρώμα στην φωλίτσα του!

Βρείτε το «θέμα». Αφού λοιπόν βάψετε το υπνοδωμάτιο του, επιλέξτε το θέμα που θα κυριαρχεί. Αν για παράδειγμα αγαπάτε την φύση και τα ζώα, καλωσορίστε τα στο υπνοδωμάτιο του: Ζωγραφίστε στους τοίχους δέντρα, θάμνους και λουλούδια και ανάμεσά τους άλογα, γουρουνάκια, προβατάκια κ.λπ. ή αναζητήστε ανάλογες ταπετσαρίες. Άλλα θέματα που μπορεί να «ζωντανέψουν» είναι η θάλασσα με τα κοράλλια, τα ψάρια, τα φυτά του βυθού, τα καραβάκια, τους γλάρους, τον ουρανό με τα σύννεφα και τον τεράστιο ήλιο αλλά και τα ξωτικά με τις νεράιδες. Επίσης, ιδανικά είναι και τα θέματα που προσφέρουν τα παραμύθια: επιλέξτε μερικές εικόνες από το αγαπημένο σας παραμύθι και αποτυπώστε τις στους τοίχους.

Καταλήξτε στα πιο λειτουργικά έπιπλα. Για να «ντυθεί» σωστά το παιδικό υπνοδωμάτιο χρειάζεστε: μια κούνια της οποίας τα κάγκελα θα απέχουν τουλάχιστον 60 εκατοστά από το ανατομικό στρώμα όπου θα ξεκουράζεται το αγγελούδι σας, μια αλλαξιέρα για να αλλάζετε την πάνα του και μια σιφονιέρα για να αποθηκεύσετε τα… υπάρχοντά του.

Οργανώστε την γκαρνταρόμπα του. Προμηθευτείτε 5-6 βαμβακερά φανελάκια που κλείνουν με κλιπ από κάτω, άλλα τόσα επίσης βαμβακερά φορμάκια που καλύπτουν, μερικά ζευγάρια κάλτσες και 2-3 βρεφικές ζακετούλες. Θα σας συμβουλεύαμε όμως να μην γεμίσετε τα συρτάρια της σιφονιέρας αφού οι περισσότεροι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί σας θα σπεύσουν να καλωσορίσουν το μωρό σας με ένα ρουχαλάκι!

Θυμηθείτε…
… Το μαξιλάρι είναι περιττό για το νεογέννητο σας!
… Ένα φωτάκι νύχτας θα ήταν ότι έπρεπε για τις φορές που θα ξυπνάτε για να το ταΐσετε ή να του αλλάζετε πάνα.
… Ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας θα λειτουργούσε «αγχολυτικά» κάθε φορά που θα έχετε μια δουλειά σε ένα άλλο δωμάτιο.
… Έπιπλα όπως ντουλάπα, γραφείο, κομοδίνο κλπ. Θα φανούν χρήσιμα σε μερικά χρόνια. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να «πνίξουν» από τώρα το υπνοδωμάτιο του!

 

Φροντίδα νεογέννητου

]]>
<![CDATA[Έτοιμοι για το δεύτερο παιδί; ]]>

Όσα πρέπει να κάνεις αν θέλεις να μείνεις έγκυος ξανά!
Το βλέπεις να κοιμάται στην κούνια, να σου στέλνει φιλάκια με το χεράκι ή να κάνει πετάλι με το τρίκυκλο (μα πότε μεγάλωσε τόσο;) και η σκέψη έχει ήδη αρχίσει να κυριεύει το μυαλό σου: θέλεις ακόμα ένα! Συγχαρητήρια για την επιλογή σου. Πριν προχωρήσεις όμως από τη… θεωρία στην πράξη καλό είναι να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα για γρήγορη σύλληψη, καλή εγκυμοσύνη και ομαλή μετάβαση.

Συζήτησε με το άλλο σου μισό
Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αφού αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε από κοινού. Ακόμα κι αν γνωρίζεις ότι θέλει δεύτερο παιδί είναι σοφό να συζητήσετε παρέα το πότε και το πώς θα προχωρήσετε. Εξετάστε τα νέα δεδομένα με τα οποία θα έρθετε αντιμέτωποι με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού και πώς θα τα διαχειριστείτε, τις οικονομικές σας δυνατότητες, τις επαγγελματικές σας προοπτικές και τις αλλαγές ή προσαρμογές που πρέπει να γίνουν πριν προχωρήσετε στην αύξηση των μελών της οικογένειάς σας. Αν ο σύντροφός σου δεν αισθάνεται έτοιμος, οφείλεις να τον σεβαστείς. Μην θυμώνεις και σε καμία περίπτωση μην τον φέρεις προ τετελεσμένων γεγονότων. Άκουσε την άποψή του και τα επιχειρήματά του και δώσε του το χρόνο που χρειάζεται για να ωριμάσει μέσα του η σκέψη για δεύτερο παιδί.

Γέμισε το ψυγείο με υγιεινά τρόφιμα
Έτσι διασφαλίζεις ότι γεμίζεις τις αποθήκες του οργανισμού σου μ’ όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα σου χρειαστούν την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μην παραλείπεις να τρως κάθε μέρα 5 τουλάχιστον μερίδες φρούτα και λαχανικά, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα και μην ξεχνάς να τρως τουλάχιστον δύο μερίδες γαλακτοκομικά (κατά προτίμηση χαμηλά σε λιπαρά) που θα σου αποδώσουν το απαραίτητο ασβέστιο. Προσπάθησε να μαγειρεύεις όσο πιο υγιεινά γίνεται και να αποφεύγεις το πρόχειρο και τυποποιημένο φαγητό. Μην κοιτάς όμως μόνο τον εαυτό σου. Φρόντισε να τρέφεται και ο σύντροφός σου υγιεινά -πράγμα που συντελεί στην καλή υγεία του σπέρματος. Μην ξεχνάς ότι οι δυο σας είστε ομάδα!

Προγραμμάτισε μία επίσκεψη στο γυναικολόγο σου
Το καθιερωμένο ετήσιο Τεστ Παπ και ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος θα επιβεβαιώσουν αν όλα είναι εντάξει έτσι ώστε να διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που εμποδίζουν τη σύλληψη ή μπορεί ν’ απειλήσουν μια επικείμενη εγκυμοσύνη, όπως για παράδειγμα φλεγμονές ή ινομυώματα.

Πάρε συμπληρώματα φολικού οξέως
Το φολικό οξύ είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όσο ισορροπημένη όμως κι αν είναι η διατροφή σου, συνίσταται να παίρνεις συμπληρώματα φολικού οξέως τουλάχιστον ένα μήνα πριν ξεκινήσεις τις προσπάθειες για σύλληψη και όλο το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς μειώνει κατά 70% το ρίσκο νευρολογικών διαταραχών του εμβρύου.

Μείωσε τον καφέ
Αν γενικά πίνεις καλούς καφέδες, καλό είναι να τους περιορίσεις το διάστημα που προσπαθείς να συλλάβεις. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 300mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα καφέ που αντιστοιχεί περίπου σε δύο φλιτζάνια. Και αυτό γιατί η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να δυσκολέψει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό -ιχνοστοιχείο απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να θυμάσαι επίσης ότι καφεΐνη εμπεριέχει και το τσάι.

Κλείσε ραντεβού με τον οδοντίατρο
Τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα της εγκυμοσύνης συχνά προκαλούν προβλήματα στα ούλα τα οποία γίνονται πιο ευαίσθητα και ματώνουν περισσότερο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν λοιπόν προσέξεις από τώρα τη στοματική σου υγιεινή, θα έχεις λιγότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - μια περίοδο που είναι γνωστό ότι δεν ενδείκνυται να πάρεις φάρμακα όπως αντιβίωση ή παυσίπονα, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο.

Βάψε τα μαλλιά σου στο σωστό χρώμα
Αν σχεδιάζεις να μείνεις έγκυος καλό είναι να βάψεις τα μαλλιά σου σε ένα τόνο κοντά στο φυσικό σου χρώμα. Έτσι δεν θα έχει μεγάλη διαφορά η ρίζα και δεν θα χρειαστεί να κάνεις ξανά βαφή, δεδομένου ότι οι βαφές καλό είναι ν’ αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Μπορείς επίσης να κάνεις ανταύγειες, καθώς μ’ αυτό τον τρόπο δεν έρχεται η βαφή σ’ επαφή με το δέρμα της κεφαλής και δεν χρειάζονται συχνή επανάληψη.

Ανέβα στη ζυγαριά
Προσπάθησε να πλησιάσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό σου βάρος, γιατί όσα περισσότερα κιλά έχεις τόσο πιο δύσκολα μπορείς να συλλάβεις. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες με ΔΜΣ κάτω από 20 και πάνω από 30 μπορεί να έχουν δυσκολίες σύλληψης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φυσιολογικά όρια είναι μεταξύ 19 και 25 υπολόγισε το Δείκτη Μάζας Σώματος εφαρμόζοντας τον παρακάτω τύπο:
ΔΜΣ= βάρος (kg) : ύψος (m)2
• Αν το βάρος σου είναι κάτω από το κανονικό: αυτό μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία σου και να σου προκαλέσει διαταραχές περιόδου. Επιπλέον, έχεις πιο αυξημένο ρίσκο για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος μωρού.
• Αν πάλι το βάρος σου είναι πιο πάνω από το κανονικό, πρέπει να γνωρίζεις ότι η αύξηση του λίπους αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών όπως ανδρογόνα και οιστρογόνα οπότε χάνεται η σταθερότητα του κύκλου. Επιπλέον, η παχυσαρκία αυξάνει και την πιθανότητα επιπλοκών της κύησης.

Τι λένε οι έρευνες:
• Σουηδική μελέτη αναφέρει πως γυναίκες με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 35 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία και διαβήτη της εγκυμοσύνης.
• Ευτυχώς όμως οι συνέπειες της παχυσαρκίας στην υπογονιμότητα είναι αναστρέψιμες. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου έδειξε ότι η απώλεια βάρους έως και 15% σε γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας αύξησε την πιθανότητα σύλληψης σε ποσοστό έως και 50% και μάλιστα χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων.
• Επίσης, άλλη έρευνα καταδεικνύει ότι η μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς βελτιώνει τη σταθερότητα του κύκλου, πράγμα που διευκολύνει τη σύλληψη. Κάθε προσπάθεια, επομένως, για συντήρηση στο ιδανικό βάρος αποτελεί σοφή κίνηση αν θες να μείνεις γρήγορα έγκυος.

Κάνε ένα έλεγχο στις «αποθήκες» σιδήρου
Μία από τις παραμέτρους που πρέπει να εξετάσεις πριν μείνεις έγκυος είναι ο αιματοκρίτης, ο σίδηρος και η φεριτίνη (αποθήκες σιδήρου). Ιδιαίτερα αν γνωρίζει ότι παρουσιάζεις αναιμία θα πρέπει οπωσδήποτε ο γιατρός σου να συστήσει αιματολογικό έλεγχο. Να θυμάσαι ότι η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, ενώ εφόσον χρειαστεί να πάρεις συμπληρώματα, καλό είναι να τα συνδυάζεις με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, μανταρίνια, ακτινίδιο, φράουλες.

Έλεγξε τα φάρμακα που παίρνεις
Αν παίρνεις φάρμακα για κάποια χρόνια ασθένεια ή ακόμα και περιστασιακά για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζεις, καλό είναι να ενημερώσεις τον παθολόγο σου για το γεγονός ότι θέλεις να τεκνοποιήσεις. Εκείνος θα αποφασίσει αν χρειάζεται να διακόψεις ή να συνεχίσεις τη θεραπεία σου, ποια φάρμακα μπορείς να παίρνεις και ποια όχι ή να ρυθμίσει ανάλογα τη δοσολογία. Θα πρέπει να τον ενημερώσεις ακόμα και σε περίπτωση που παίρνεις συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες) γιατί δεν ενδείκνυνται όλες.

Κόψτε (μαζί) το τσιγάρο!
Το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης κατά περίπου 40%, ανάλογα με το άτομο και το ποσό της νικοτίνης που λαμβάνει. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι καπνιστών κατά κανόνα αργεί περισσότερο να συλλάβει σε σχέση με ένα ζευγάρι μη καπνιστών.
Οι γυναίκες, ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητες στις αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος. Κάποιες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι ακόμα και οι γυναίκες που είναι παθητικές καπνίστριες καθυστερούν να μείνουν έγκυες εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του καπνού που εισπνέουν παθητικά.
Στις καπνίστριες, ωστόσο, επηρεάζεται αρνητικά και η λειτουργία των ωοθηκών. Οι τοξικές ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο φαίνεται να συγκεντρώνονται στο ωοθυλακικό υγρό επηρεάζοντας την ικανότητα του ωαρίου για γονιμοποίηση.
Αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν όμως και από την πλευρά του άνδρα, αφού πολλά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι άνδρες καπνιστές έχουν μικρότερο όγκο σπέρματος και μικρότερο αριθμός σπερματοζωαρίων. Επίσης, η νικοτίνη συντελεί στη μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το σπερματοζωάριο ενός καπνιστή διασπά πιο δύσκολα το περίβλημα του ωαρίου. Γενικά λοιπόν στους άνδρες καπνιστές παρατηρείται καθυστέρηση όσον αφορά το χρόνο που απαιτείται για σύλληψη.
Αυτό ωστόσο που αξίζει να τονίσουμε, είναι ότι οι αρνητικές επιδράσεις που έχει το κάπνισμα στη γονιμότητα μπορούν να μειωθούν με την έγκυρη διακοπή του καπνίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι σε πρώην καπνιστές ο χρόνος σύλληψης μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, λοιπόν, αν θέλεις να μείνεις έγκυος, είναι να κόψεις το τσιγάρο και αν καπνίζει ο σύντροφός σου να πάρετε την απόφαση να το κόψετε μαζί!

Κάνε έναν οικονομικό προϋπολογισμό
Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει διστακτικότητα στο θέμα της τεκνοποίησης τον τελευταίο χρόνο κυρίως λόγω της οικονομικής ανασφάλειας που έχει επιφέρει η κρίση. Επειδή όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είστε τόσο το καλύτερο, μαζί με τον σύντροφό σου ζυγίστε τα έσοδα και τα έξοδα και υπολογίστε ποιες είναι οι οικονομικές σας δυνατότητες. Είναι σημαντικό να εξετάσεις παραμέτρους όπως έξοδα: εξετάσεων κατά την εγκυμοσύνη, τοκετού, για την babysitter ή τον παιδικό σταθμό. Εξετάστε τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλειά σας και αν θα γεννήσετε σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο. Αν θέλετε να προχωρήσετε καλό είναι να αναβάλετε για το αμέσως επόμενο διάστημα τα οικονομικά ανοίγματα, π.χ. αγορά αυτοκινήτου.

Πες «αντίο» στο αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη σύλληψη μπορεί να ευθύνεται για μαθησιακές και συμπεριφορικές διαταραχές του παιδιού. Γι’ αυτό θα πρέπει να το αποφύγεις εντελώς την περίοδο που προσπαθείς να μείνεις έγκυος και ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες του κύκλου.

Χαλάρωσε!
Το στρες, η αρνητική διάθεση, η κατάθλιψη αποτελούν εμπόδια της γονιμότητας. Σύμφωνα με έρευνα που μας έρχεται από τη Δανία, πάνω σε εκατοντάδες ζευγάρια που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν, οι γυναίκες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν αν εκείνο το χρονικό διάστημα υπέφεραν από άγχος ή είχαν έντονη ψυχολογική φόρτιση. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το στρες μειώνει την παραγωγή ορμονών από τον οργανισμό με συνέπεια ο κύκλος να γίνεται λιγότερο… αξιόπιστος. Ανακάλυψε λοιπόν τις τεχνικές χαλάρωσης που σου ταιριάζουν ή δραστηριότητες που σε ηρεμούν και προσπάθησε να κοιμάσαι όσο το δυνατόν περισσότερο (είναι βέβαιο ότι θα το χρειαστείς!).

Το γνώριζες;
• Το τσιγάρο όχι μόνο καταστρέφει τα ωάρια αλλά γερνά και τις ωοθήκες με συνέπεια οι ωοθήκες μια 35άρας καπνίστριας να λειτουργούν όπως αυτές μιας γυναίκας 42 ετών.
• Ένας φυσιολογικός κύκλος μπορεί να διαρκεί από 25 - 35 μέρες. Αν ο δικός σου είναι μεγαλύτερος ενημέρωσε τον γυναικολόγο σου. Επίσης, κάνε το τεστ για να ανακαλύψεις πότε έχεις ωορρηξία.
• Η αναπαραγωγική υγεία του συντρόφου σου εξαρτάται από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη διατροφή του. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Ε και C δυναμώνει το σπέρμα.
• Σύμφωνα με στατιστικές, τα μισά περίπου ζευγάρια καταφέρνουν να συλλάβουν μέσα στους πρώτους 6 μήνες προσπαθειών, ενώ το 85% το έχουν καταφέρει μέσα στον πρώτο χρόνο.
 

Φροντίδα νεογέννητου

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Ιωάννας Τσιαούση, γυναικολόγου-μαιευτήρα.

paidi

]]>
<![CDATA[Είναι ασφαλές για το μωρό μου; ]]>

Το τεστ είναι θετικό και την ατελείωτη χαρά σου σκιάζουν ένα σωρό ερωτηματικά για το τι επιτρέπεται και τι όχι την περίοδο της αναμονής.
«Θα πρέπει να διώξεις αμέσως το σκύλο…» θα σου πει η αγαπημένη σου φίλη και θα προβληματιστείς για το τι πρέπει να κάνεις. Ψυχραιμία! Η σωστή ενημέρωση θα σε σώσει από την παραπληροφόρηση και το περιττό άγχος και σύντομα θα ανακαλύψεις ότι με μικρές προσαρμογές η καθημερινότητά σου δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει δραστικά. Απλά, ίσως είναι καιρός να πεις αντίο για λίγο καιρό στα αγαπημένα σου ψηλοτάκουνα… Όσο για το αγαπημένο ζωάκι; Λοιπόν, ΟΧΙ, δεν χρειάζεται να το αποχωριστείς, αρκεί να τηρούνται αυστηρά ο συχνός κτηνιατρικός έλεγχος και το πρόγραμμα εμβολιασμού. Επίσης, αν έχεις γάτα, βάλε κάποιον άλλον να αλλάζει την άμμο της γιατί οι ακαθαρσίες της μπορεί να σου μεταδώσουν τοξοπλάσμωση, που είναι επικίνδυνη για το μωρό. Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές απορίες της μέλλουσας μαμάς.

• Τι να προσέχεις μέσα στο σπίτι
Φούρνος μικροκυμάτων

Μπορεί να τον χρησιμοποιείς για να ζεστάνεις τα γεύματά αρκεί να μην κάθεσαι μπροστά από την πόρτα του (κανόνας που ισχύει όχι μόνο για σένα, αλλά για όλα τα μέλη της οικογένειας).
Καθαριστικά
Καλό είναι να τα αποφεύγεις, εκτός αν έχεις ανοιχτά όλα τα παράθυρα. Καιρός να αναλάβει τη φασίνα ο σύντροφός σου!
Φυτά

Φυσικά και μπορείς να περιποιηθείς τα αγαπημένα σου λουλούδια. Να προτιμάς όμως να φοράς γάντια κι αν διαπιστώσεις ότι σου προκαλούν συμπτώματα όπως φτέρνισμα ή καταρροή, καλύτερα να τα αποφεύγεις. Επίσης, σε κάθε περίπτωση μακριά από εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα (εκτός αν είναι οργανικά).
Μπογιές
Μπορεί να ονειρεύεσαι να βάψετε το δωμάτιο του μωρού σου, όμως, καλύτερα ν’ αφήσεις κάτω το πινέλο. Ελαιομπογιές ή μπογιές που εμπεριέχουν μόλυβδο μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα και ναυτία. Γι’ αυτό φρόντισε ν’ απουσιάζεις από το σπίτι κατά το βάψιμό του ή τουλάχιστον να αερίζεται καλά ο χώρος.

• Τι να βάλεις στο πιάτο σου
Αβγό

Είναι προτιμότερο να το τρως σφιχτά βρασμένο κι όχι μελάτο. Να θυμάσαι ότι ωμά αβγά, που μπορεί να κρύβονται σε ορισμένα dressings, όπως για παράδειγμα στη μαγιονέζα ή στο dressing που χρησιμοποιείται στη σαλάτα του καίσαρα, πρέπει επίσης ν’ αποφεύγονται γιατί μπορεί ν’ αυξηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης σαλμονέλας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητο.
Ψάρια και θαλασσινά
Πες αντίο στο σούσι και τα θαλασσινά που καταναλώνονται ωμά. Επίσης, καλό είναι να περιορίσεις την κατανάλωση μεγάλων ψαριών, κυρίως από τις βόρειες θάλασσες, όπως ο σολομός και ο τόνος (ιδιαίτερα σε κονσέρβα) γιατί μπορεί να εμπεριέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Κατά τ’ άλλα, ψάρια όπως η σαρδέλα είναι πολύ ωφέλιμα και καλό είναι να τα τρως δύο φορές την εβδομάδα, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή των απαραίτητων ω-3 λιπαρών.
Κρέας
Απόφυγε το πατέ γιατί μπορεί να μεταδώσει λιστερίωση η οποία συνδέεται με αύξηση ρίσκου αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Σκόπιμο είναι επίσης ν’ αποφεύγεις και το συκώτι, γιατί είναι το όργανο όπου μαζεύονται αρκετές τοξικές ουσίες. Τέλος, καλό είναι τα αλλαντικά να ζεσταίνονται στους 70 βαθμούς Κελσίου πριν καταναλωθούν.
Τυριά
Καλό είναι ν’ αποφεύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα μαλακά και ημίσκληρα τυριά, όπως μπρι και ροκφόρ, καθώς υπάρχει πιο αυξημένο ρίσκο ανάπτυξης μικροβίων σε αυτά. Προτίμησε σε κάθε περίπτωση τα σκληρά τυριά κάθε είδους.
Λαχανικά
Φυσικά επιτρέπονται γιατί είναι βασική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, με την προϋπόθεση όμως ότι πλένονται πάρα πολύ καλά ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται ωμά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης τοξοπλάσμωσης, που είναι επικίνδυνη για το μωρό σου. Αυτός είναι ο λόγος που όταν τρως έξω είναι καλύτερα ν’ αποφεύγεις τις ωμές σαλάτες (γιατί μπορεί τα λαχανικά να μην είναι καλά πλυμένα).
Ροφήματα
Αν και γενικά μπορείς να πίνεις ροφήματα από ελληνικά βότανα καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου γιατί κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι το χαμομήλι και το ginseng αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρες συσπάσεις. Επίσης, η μέντα μπορεί να επιδεινώσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις ενώ αν υποφέρεις από εμετούς, τα ροφήματα θα πρέπει ν’ αποφεύγονται.
Αλάτι και μπαχαρικά
Το αλάτι καθώς και οι έντονα αλατισμένες τροφές, όπως τσιπς ή αλατισμένοι ξηροί καρποί, καλό είναι να αποφεύγονται γιατί γίνεται κατακράτηση και αυξάνονται τα οιδήματα. Τα μπαχαρικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και να καταναλωθούν άφοβα, αρκεί να μην υποφέρεις από καούρες γιατί σε αυτή την περίπτωση χειροτερεύουν τα συμπτώματα.
Γλυκαντικές ουσίες
Μέτριες ποσότητες ασπαρτάμης είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της κύησης. Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται εντελώς η ζαχαρίνη καθώς και τα προϊόντα που εμπεριέχουν γλυκαντικές ουσίες.

• Όταν είσαι στο γραφείο
Χρήση Η/Υ

Δουλεύεις σε γραφείο και φοβάσαι την ακτινοβολία από τον υπολογιστή; Κακώς. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση Η/Υ δεν αυξάνει το ρίσκο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη.
Φωτοτυπίες
Οι φωτοαντιγραφικές συσκευές και τα φαξ μπορούν να χρησιμοποιούνται άφοβα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
Κινητό
Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την επιβλαβή δράση του, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Προστασίας, συνιστάται η χρήση του κινητού με μέτρο και μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σταθερό. Στις περιπτώσεις αυτές, προτίμησε το hands free ή την ανοιχτή ακρόαση. Επίσης, σκόπιμο είναι το κινητό να μην τοποθετείται κοντά στην περιοχή της κοιλιάς.
Ακατάλληλο εργασιακό περιβάλλον
Το περιβάλλον στη δουλειά μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο αν εκτίθεσαι σε ακτινοβολίες ή αναθυμιάσεις και χημικές ουσίες (βιομηχανίες ή κομμωτήρια) και σε ιούς ή μικρόβια (γιατροί, νοσηλεύτριες, εκπαιδευτικοί). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο άδειας ή μετακίνησης σε άλλη θέση.

• Ζητήματα ομορφιάς
Αποτρίχωση

Καλό είναι να αποφύγεις τις αποτριχωτικές κρέμες, το ζεστό κερί, την ηλεκτρόλυση και το laser. Αντίθετα, ασφαλής θεωρείται η χαλάουα αλλά και το κρύο κερί. Απλά μπορεί να πονάς περισσότερο γιατί το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.
Βαφή
Καλό είναι να αποφύγεις βαφή ή περμανάντ το πρώτο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση προτίμησε τις φυσικές βαφές την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, οι ανταύγειες είναι προτιμότερες γιατί τα χημικά δεν έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα του κεφαλιού. Άφοβα μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα styling, όπως gel ή λακ.
Μανικιούρ
Μπορείς να απολαύσεις ένα μανικιούρ ή πεντικιούρ από επαγγελματία αρκεί να είσαι βέβαιη ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Το συστηματικό βάψιμο νυχιών θα μπορούσε ν’ αποφεύγεται αν και μία φορά το τόσο δεν πειράζει.
Καλλυντικά
Συνέχισε να χρησιμοποιείς τα προϊοντα ομορφιάς άφοβα, εκτός αν διαπιστώσεις ότι προκαλούνται ερεθισμοί στο δέρμα σου. Οι κρέμες προσώπου πάντως που εμπεριέχουν ρετινόλη είναι προτιμότερο να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Γενικά, καλό είναι να διαβάζεις τις ενδείξεις στις κρέμες που χρησιμοποιείς σε περίπτωση που υπάρχει κάποια σύσταση για τη χρήση τους κατά την εγκυμοσύνη.
Μπάνιο
Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο το ντους από το κάθισμα μέσα στην μπανιέρα. Ακόμα, οι ειδικοί πιστεύουν πως το ζεστό μπάνιο μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία και τον καρδιακό σου ρυθμό ενώ οι υδρατμοί μπορεί να σου προκαλέσουν ναυτία και ζάλη. Για τους ίδιους λόγους απαγορεύονται η σάουνα και το χαμάμ.

• Αν παίρνεις φάρμακα
Για την ακμή
Οι κρέμες και αλοιφές με τοπικά ρετινοειδή καθώς και ρετινοειδή φάρμακα (χάπια Roaccutane για τη θεραπεία της ακμής) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την κύηση γιατί προκαλούν βλάβες στο έμβρυο. Είναι απαραίτητο λοιπόν να συμβουλευτείς τον δερματολόγο για το ποιες κρέμες είναι ασφαλείς για τη θεραπεία της ακμής.
Για την αλλεργία
Αν και τα φάρμακα για αλλεργίες πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντιισταμινικά ή κάποια αγωγή για το άσθμα εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
Για το βήχα
Μπορεί να χορηγηθεί σιρόπι για το βήχα, πάντα όμως έπειτα από σύσταση του γιατρού. Αν ο βήχας επιμένει, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί αντιβίωση, πάντοτε από εκείνες που θα συστήσει ο γυναικολόγος.
Για τη βουλωμένη μύτη
Συνήθως αντιμετωπίζεται με φυσιολογικό ορό, η χρήση του οποίου θεωρείται ασφαλής κατά την κύηση. Σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί να χορηγηθεί κάποιο αποσυμφορητικό για τη μύτη, που θα συστήσει ο γιατρός, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για δυο τρεις ημέρες.
Για το στομάχι
Επιτρέπονται κάποια αντιόξινα για τις καούρες ή τη δυσπεψία, που μπορεί να είναι πιο έντονες κατά την εγκυμοσύνη ενώ σε περίπτωση πολλών εμετών μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή (συνήθως υπόθετα) πάντα όμως ύστερα από συνεννόηση με τον γυναικολόγο σου. Επίσης, νέες έρευνες δείχνουν ότι η χορήγηση ομεπραζόλης (Losec) δεν προκαλεί βλάβες στο έμβρυο και επομένως μπορεί να χορηγηθεί κατά την εγκυμοσύνη.
Για τη δυσκοιλιότητα
Είναι αρκετά συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το College of Family Physicians of Canada συνιστά για την αντιμετώπισή της λήψη υγρών σε συνδυασμό με φυτικές ίνες (all bran, δαμάσκηνα). Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες (Benefibra). Έπειτα από σύσταση του γιατρού μπορεί να χορηγηθούν υπόθετα γλυκερίνης, παραφινέλαιο, γάλα μαγνησίας ή κάποιο καθαρκτικό.
Για τον πόνο ή τον πυρετό
Μπορεί να χορηγηθούν παυσίπονα τύπου Depon ή Panadol, μετά όμως από συνεννόηση με τον γιατρό, για τον πονόδοντο, έντονο πονοκέφαλο ή έντονο μυϊκό πόνο. Για τους κοιλιακούς πόνους μπορεί να χορηγηθεί Buscopan αλλά θα πρέπει πρώτα να αποκλειστεί από τον γυναικόλογο το ενδεχόμενο ο πόνος να προέρχεται από τη μήτρα.
Για χρόνιες ασθενείς
Αν πριν μείνεις έγκυος έπαιρνες φάρμακα για κάποια χρόνια ασθένεια (π.χ. θυρεοειδή, διαβήτη, άσθμα κ.λπ.) δεν θα πρέπει να διακόψεις τη θεραπεία χωρίς να συμβουλευτείς τον ειδικό γιατρό ο οποίος, σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο, θα ρυθμίσει την αγωγή σου.
Αντιβιοτικά
Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Υπάρχουν όμως ασφαλείς επιλογές τις οποίες μπορεί να χορηγήσει ο γιατρός σου αν το κρίνει απαραίτητο.
Εμβόλια
Όλα θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης εκτός αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου που απαιτεί κάποιο ειδικό εμβολιασμό (π.χ. εμβόλιο γρίπης).
Ακτινογραφίες
Οι ακτινοβολίες από τις ακτινογραφίες μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική διαμόρφωση των οργάνων του εμβρύου γι’ αυτό δεν θεωρούνται ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Μπορεί, όμως, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, να χρησιμοποιηθεί η μαγνητική τομογραφία η οποία εφαρμόζει μαγνητικά κύματα ή να γίνει η ακτινογραφία με ειδικές προφυλάξεις (ποδιά από μόλυβδο στην περιοχή της κοιλιάς).

• Προσοχή στις μετακινήσεις
Αυτοκίνητο

Μπορείς να οδηγείς αρκεί να είναι μικρές οι αποστάσεις (όχι περισσότερο από δύο ώρες) και να είσαι δεμένη με τη ζώνη (εκτός αν υπάρχει αντίθετη σύσταση από τον γυναικολόγο σου).
Μηχανή
Πρέπει ν’ αποφεύγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ιδιαίτερα αν έχεις επιβαρυμένο ιστορικό, π.χ. αποβολές ή πρόωρο τοκετό.
Αεροπλάνο
Είναι ασφαλές μέσο μετακίνησης αλλά καλύτερα να μην είναι πολύωρο το ταξίδι. Προτίμησέ το αν η πτήση είναι μικρής διάρκειας, για να γλιτώσεις από ένα πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο.
Πλοίο
Θεωρείται ασφαλές μέσο μετακίνησης αρκεί να μην είναι πολύωρο το ταξίδι και να μην έχεις ναυτία γιατί θα σ’ τη χειροτερέψει. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα ταχύπλοα που πρέπει να τα αποφεύγεις (λόγω των αναταράξεων) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τρένο ή πούλμαν
Το τρένο είναι ασφαλές όμως το πούλμαν καλύτερα να το αποφεύγεις, ιδιαίτερα αν το ταξίδι είναι πολύωρο. Η ακινησία δεν είναι ό,τι καλύτερο για σένα και το μωρό.

• Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Κολύμβηση
Η κολύμβηση είναι από τις μορφές άσκησης που ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν δεν υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα όπως αίμα, πόνοι στην κοιλιά, ζαλάδα, ναυτία. Φυσικά συστήνονται ήπιες κινήσεις ενώ είναι προτιμότερο το ύπτιο. Επίσης, θα πρέπει να είσαι βέβαιη ότι η πισίνα που έχεις διαλέξει τηρεί τους κανόνες υγιεινής.
Σπορ
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει ν’ αποφεύγονται όλα τα σπορ (τένις, βόλεϊ, σκι κ.λπ.) ενώ δεν ενδείκνυται ούτε ο χορός. Στο τρίτο τρίμηνο επιτρέπεται το ποδήλατο εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου εφόσον η εγκυμοσύνη βαίνει ομαλά.
Γυμναστική
Επιτρέπεται μόνο η ελαφριά γυμναστική χωρίς χοροπηδήματα ή τραντάγματα ή ακόμα σωστότερα, η γυμναστική που είναι ειδική για εγκύους και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, επιβαρυμένο ιστορικό και το επιτρέπει ο γιατρός.
Περπάτημα
Είναι η καλύτερη άσκηση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, εφόσον δεν υπάρχουν συστάσεις για κατάκλιση ή συμπτώματα που προβληματίζουν.

Στον οδοντογιατρό
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο πρόωρου τοκετού. Επιτρέπονται ο καθαρισμός, τα σφραγίσματα και οι εξαγωγές και η τοπική αναισθησία. Ενημερώνεται τον μαιευτήρα αν χρειάζεται να χορηγηθεί κάποιο αντιβιοτικό. Η λεύκανση δοντιών καλό είναι να μην γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πανοραμική ακτινογραφία (ακτινογραφία δοντιών) όταν κρίνεται απαραίτητη επιτρέπεται εφόσον παρθούν ειδικές προφυλάξεις.

• Μια ματιά στην γκαρνταρόμπα σου
Εφαρμοστά ρούχα
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγονται ρούχα που σφίγγουν τη μέση, τα πόδια ή δυσκολεύουν τις κινήσεις. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι σφιχτές κάλτσες που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να επιδεινώσουν τους κιρσούς.
Παπούτσια με τακούνια
Τα τακούνια πρέπει να αποφεύγονται, όχι μόνο γιατί επιβαρύνουν τη μέση, αλλά και γιατί είναι πιο πιθανό να πέσεις, ιδιαίτερα όσο η εγκυμοσύνη προχωράει και η κοιλιά μεγαλώνει. Επίσης, η κατακράτηση και τα πρησμένα πόδια, φαινόμενα συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης, καθιστούν την καλύτερη επιλογή τα χαμηλά παπούτσια που δεν σφίγγουν τα πέλματα.
Εσώρουχα
Συστήνονται τα βαμβακερά άνετα εσώρουχα κι όχι τα συνθετικά γιατί τα δεύτερα αυξάνουν το ρίσκο ανάπτυξης μικροβίων.

Φροντίδα νεογέννητου

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του
Χριστόδουλου Παπανικόπουλου, γυναικολόγου–μαιευτήρα μαιευτηρίου «Μητέρα»- επιστημονικού συνεργάτη «Εμβρυογένεσις».

paidi

]]>
<![CDATA[Ευτυχισμένες μέρες μετά την εγκυμοσύνη]]>

Το άρθρο αυτού του μήνα το εμπνεύστηκα από μία κοπέλα που γνώρισα πριν λίγες ημέρες, τη Σοφία. Είναι 30 ετών, όμορφη, περιποιημένη, επιτυχημένη στη δουλειά της και ευχαριστημένη με την επαγγελματική της καριέρα και τις οικονομικές της απολαβές. Είναι, επίσης, παντρεμένη και ευτυχισμένη από τη 2ετή συμβίωση με τον συνομήλικο και επαγγελματικά καταξιωμένο άντρα της. Η Σοφία μόλις πριν ένα μήνα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Εδώ να προσθέσω ότι οι γονείς της μένουν ακριβώς απέναντί της και ότι η Σοφία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τη μητέρα της όσον αφορά την φροντίδα του μωρού, οποιαδήποτε στιγμή. Η κοινή λογική λέει ότι είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενη και να νιώθει τυχερή για τη ζωή της… Ωστόσο, η ίδια δεν έδειχνε να απολαμβάνει και πολύ τη μητρότητα. Αντιθέτως, έχει κακή διάθεση και τάσεις φυγής. «Έχω αφόρητες ενοχές γι’αυτό που λέω, αλλά νιώθω ότι δεν θέλω το μωρό…», μου εξομολογείται κλαμένη η Σοφία.

Πρώτα οι άλλοι και μετά εγώ
Έχω παρατηρήσει ότι οι γυναίκες που δεν θέλουν να απογοητεύσουν τις προσδοκίες των άλλων κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τις ικανοποιήσουν, σε σημείο πολλές φορές να ξεχνούν τις δικές τους ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι να αφήνουν τον εαυτό τους απογοητευμένο κάνοντας συλλογή από αρνητικά συναισθήματα, που όμως αφήνουν στην άκρη και δεν εκφράζουν ποτέ. Αυτές οι γυναίκες, φτάνουν συχνά στα όρια τους με το που θα φέρουν το παιδί τους στον κόσμο.
Πολλοί με ρωτάνε: « Είναι δηλαδή κακό να προσφέρω και να νοιάζομαι για τους ανθρώπους που αγαπώ;». Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι συχνά μία λέξη: Ιεραρχία. Το να θέλουμε να προσφέρουμε και να εκφράσουμε με πράξεις το ενδιαφέρον μας στους ανθρώπους που αγαπάμε, είναι κάτι πολύ όμορφο και φυσικό. Το να έχουμε όμως ανάγκη να ικανοποιούμε πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό μας, είναι κάτι που πολύ απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει για πολύ. Όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, αν δεν μπορούμε να καλύπτουμε πρώτα τις δικές μας ανάγκες και να δώσουμε στον εαυτό μας αυτά που χρειάζεται, δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους άλλους, όσο κι αν το επιθυμούμε.
Οι γυναίκες, όταν γεννάνε, μπαίνουν σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ψυχολογική κατάσταση. Είναι αυτές που χρειάζονται να πάρουν και δεν πρέπει να νιώθουν υποχρεωμένες να δώσουν. Οι λεχώνες πρέπει να ζητάνε όσο και ό,τι χρειάζονται, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού να νιώθουν ικανοποιημένες. Παρατήρησα λοιπόν ότι αυτές οι γυναίκες, που αφότου γεννήσουν αφήνουν τις ανάγκες τους στην άκρη, βιώνουν έντονα συναισθήματα θυμού, μελαγχολίας και ενοχών.

Η σημασία του «όχι»…
Η Σοφία μου περιέγραφε την περίοδο μετά τη γέννηση του παιδιού της. «Ερχόταν η πεθερά μου να κρατήσει το παιδί και ήθελε να ζω με το δικό της πρόγραμμα. Ευγενικά και γλυκά ήθελε να επιβάλλει τους κανόνες της. Ωστόσο, εγώ βρισκόμουν ήδη σε δύσκολη κατάσταση μετά την ταλαιπωρία της γέννας, έτσι έσκυβα το κεφάλι και έκανα ό,τι μου έλεγε. Έτρωγα όταν ήθελε, αγκάλιαζα το παιδί μου όταν ήθελε και κοιμόμουν όταν μου επέτρεπε. Πώς να της έλεγα όχι; Δεν έδειχνε διαθέσιμη να καταλάβει…».
Στην πραγματικότητα, η Σοφία δεν μπορούσε να σηκώσει το ανάστημά της γιατί δεν ήθελε να απογοητεύσει τις προσδοκίες της πεθεράς της. Ήθελε να είναι η «καλή νύφη» που δεν χαλάει κανένα χατίρι και η «καλή σύζυγος» που δεν ζητάει από τον άντρα της να τη βοηθήσει να βάλει όρια στη μαμά του. Ειδικά στη χώρα μας, πολλές γυναίκες μεγαλώνουν με το σκεπτικό ότι για να είναι καλές για την κοινωνία πρέπει να ζουν με τους κανόνες των άλλων και κυρίως να μην λένε «όχι». Καλή γυναίκα ισούται με τη δεκτική γυναίκα και όχι με αυτή που βάζει τα όριά της. Τελικά, η Σοφία έφτασε σε σημείο να έχει τόση οργή μέσα της η οποία μεταφράστηκε σε αφόρητες ενοχές και σε σκέψεις όπως: «Η πεθερά μου ήθελε απλά να με βοηθήσει και εγώ δεν είμαι με τίποτα ευχαριστημένη» ή « Γιατί δεν της μίλησα ώστε να καταλάβει;» ή «Γιατί ο άντρας μου δεν με προστάτεψε;» ή «Πόσο κακή μητέρα είμαι να μην μπορώ να χαρώ τον ερχομό του παιδιού μου;».
Αυτό που έχω προσωπικά δει, είναι ότι η καταπίεση που νιώθει μια γυναίκα θα φέρει αργά ή γρήγορα ένα μεγάλο ξέσπασμα.

Για όλα φταίει ο… κινηματογράφος
Μπορεί να ακουστεί παρατραβηγμένο, αλλά οι σκηνές του κινηματογράφου καταγράφονται ύπουλα στο υποσυνείδητό μας από όταν είμαστε παιδιά. Οι μισές ταινίες του Χόλιγουντ τελειώνουν δείχνοντας το ζευγάρι στην κλινική να υποδέχεται το παιδί του. Οι ειδυλλιακές εικόνες που συνοδεύουν τις στιγμές που η πρωταγωνίστρια φέρνει στον κόσμο το παιδί της, όμορφη, επιμελώς ατημέλητη, με καμία κατακράτηση υγρών και με κανένα ίχνος ταλαιπωρίας να καταγράφεται στο πρόσωπό της, είναι οι εικόνες που πολλές γυναίκες προσδοκούν να ζήσουν. Η οποιαδήποτε απόκλιση, τους δημιουργεί συναισθήματα απογοήτευσης και αίσθησης ότι δεν είναι αρκετά καλές, όμορφες, ικανές κ.λπ. Η Σοφία έδειχνε πολύ όμορφη και κομψή, ωστόσο αγχωνόταν για το πότε θα χάσει τα δύο τρία κιλά που της είχαν απομείνει. «Δεν μου αρέσει το σώμα μου όπως είναι… Θα ξαναγίνει όπως ήταν πριν;» με ρωτούσε αγχωμένη. Αντίστοιχες προσδοκίες έχουν συχνά και οι μελλοντικοί μπαμπάδες και το δείχνουν με σχόλια όπως «πολλά κιλά πήρες, θα μπορέσεις να τα χάσεις;». Πολλές φορές το άγχος των γυναικών να χάσουν τα κιλά, τις κάνει να βάζουν ακόμα περισσότερα.

Ο πολύτιμος ρόλος του μπαμπά

Πολλοί μπαμπάδες με ρωτάνε αν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο τις πρώτες ημέρες ή μήνες που γεννιέται το μωρό. Φαινομενικά το βάρος πέφτει στη μαμά, όμως, η στάση των μπαμπάδων επηρεάζει σε καθοριστικό βαθμό τη διάθεση της νέας μητέρας και άρα το μωρό. Είναι αυτός που είτε θα διευκολύνει το έργο της μαμάς, είτε θα το δυσκολέψει. Είναι ο άνθρωπος που είτε θα τονώνει το ηθικό της και την αυτοεκτίμησή της, είτε θα τα τραυματίζει. Άρα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει.
Παλαιότερα η σημασία της συμμετοχής του πατέρα ήταν υποβαθμισμένη. Πλέον, η συμμετοχή του δεν θεωρείται σημαντική μόνο για το πόσο επηρεάζει την ψυχολογία της μητέρας, αλλά και για τη συναισθηματική νοημοσύνη που αναπτύσσει το παιδί. Χρειάζεται, λοιπόν, από τις πρώτες μέρες ο πατέρας να μοιράζεται ευχάριστες στιγμές με το παιδί έχοντας συχνή επαφή μαζί του. Το παιδί μπορεί να μην θυμάται στο μέλλον τις πρώιμες αυτές εικόνες, όμως, οι πρώτες αυτές εμπειρίες σηματοδοτούν την εξέλιξή του και την αίσθηση της ασφάλειας. Το να βλέπει γύρω του χαρούμενα πρόσωπα, του δίνει την αίσθηση για τον εαυτό του ότι είναι ευχάριστο και σημαντικό.

Να θυμάστε!

Ζητήστε βοήθεια όταν και όποτε τη χρειάζεστε. Μην ξεχνάτε ότι στη φάση αυτή η δική σας ηρεμία προέχει όλων των άλλων.
• Πείτε «όχι» στις απαιτήσεις των άλλων, ακόμα και σ’ εκείνες που φαίνονται μικρές και ανεκτές, αν νιώθετε ότι θα στερήσουν από την ψυχική σας ηρεμία. Αν το «όχι» δεν ακουστεί με την πρώτη φορά, πείτε το αποφασιστικότερα τη δεύτερη.
• Βάλτε όρια στους γύρω και μην ανησυχείτε αν θα φανείτε «κακιά». Όποιος έχει κάνει παιδί σίγουρα θα καταλάβει. Αν όχι, σημαίνει ότι δεν είναι πολύ κοντά σας.
• Κρατείστε ιδιωτικές τις στιγμές με τον σύντροφό σας. Η γέννηση του παιδιού σας αφορά κυρίως εσάς τους δύο.
• Προετοιμάστε το κλίμα πριν τη μέρα του τοκετού. Ενημερώστε γονείς και συγγενείς (αυτούς που δεν θα θέλετε συνεχώς εκεί) ότι αυτές οι μέρες είναι πολύ σημαντικές για σας και θα χαιρόσασταν να καταλάβουν ότι θέλετε να τις ζήσετε ιδιωτικά.
• Κάντε τον άντρα σας σύμμαχο και δώστε του αρμοδιότητες, ειδικά για το χειρισμό των τρίτων.
• Μην έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τις πρώτες σαράντα μέρες. Η πραγματικότητα δεν είναι κινηματογράφος.
• Δεν υπάρχουν τέλειες μητέρες ούτε τέλειοι γονείς. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
• Μην πανικοβληθείτε από τις εναλλαγές που θα παρατηρήσετε στην ψυχολογία σας. Προετοιμάστε τον εαυτό σας ότι μετά τη γέννηση του παιδιού, η υπερευαισθησία είναι μέσα στο πρόγραμμα.
• Συνειδητοποιείστε ότι κάθε αρχή και δύσκολη, πόσο μάλλον η αρχή της ζωής του παιδιού σας και μίας δικής σας καινούριας ζωής.

Εσείς ρωτάτε, η Σάντυ απαντά

Ονομάζομαι Νάνσυ και είμαι μητέρα μιας κορούλας δύο ετών και μιας τριών μηνών. Θα ήθελα τη συμβουλή σας σε ένα θέμα που αντιμετωπίζω με τη μεγάλη μου κόρη. Κάθε φορά που τη μαλώνουμε για κάτι που έχει κάνει ή δεν κάνουμε κάποιο θέλημά της, χτυπάει το κεφάλι στο πάτωμα, όχι όμως πάντοτε δυνατά. Το έκανε και πριν γεννηθεί η μπέμπα, τελευταία όμως γίνεται όλο και πιο συχνά με αποτέλεσμα να της φωνάζω και να κάνει τη μια αταξία μετά την άλλη. Νομίζω ότι κάποια στιγμή δεν θα με ακούει καθόλου!
Ένα παιδί το οποίο φτάνει σε τέτοια ακραία συμπεριφορά, πιστεύει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει την προσοχή σας ή για να κερδίσει αυτό που θέλει, γιατί πολύ απλά δεν έχει μάθει να ακούει «όχι». Όταν το παιδί αντιδρά άσχημα (χτυπάει, φωνάζει, βρίζει, καταστρέφει) χρειάζεται να ξέρει ότι θα υπάρχει μία αντίστοιχη συνέπεια. Η συνέπεια χρειάζεται πάντα να είναι η ίδια και αφού θα την έχετε πάντα προειδοποιήσει μία φορά. Για παράδειγμα, να έχει ένα χώρο ή ένα καρεκλάκι κάπου στο σπίτι (όχι στο δωμάτιό της) όπου θα κάθεται για καθορισμένο χρόνο μέχρι να ηρεμήσει και να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτό που έκανε, εξηγώντας σας τι δεν έπρεπε να κάνει. Εννοείται ότι η συνέπεια αυτή δεν πρέπει να είναι ούτε φωνές γιατί τότε έμμεσα λέτε στο παιδί «είναι καλό να φωνάζουμε, έτσι λύνουμε τις διαφορές μας» ούτε βέβαια ξύλο. Το μυστικό για την επιτυχία αυτής της τεχνικής είναι η σταθερότητα. Πρέπει να την εφαρμόζετε ανελλιπώς χωρίς να κάνετε πίσω, έχοντας πάντα ήρεμο, σταθερό τόνο φωνής και κοιτάζοντας το παιδί στα μάτια όταν του μιλάτε. Όσες φορές κι αν σηκωθεί, γυρίστε την πίσω χωρίς περιττά λόγια και φράσεις. Μετά επιβραβεύστε τη που ηρέμησε και εξηγείστε της ότι μπορεί αυτό που χρειάζεται να το ζητάει με λόγια και όχι με φωνές. Προσέξτε η φωνή σας να είναι ήρεμη, σοβαρή και σταθερή. Μην μπαίνετε στη διαδικασία να της δίνετε περισσότερη σημασία και να περνάτε όλη σας τη μέρα με το να ασχολείστε μαζί της. Απλά εφαρμόστε την τεχνική. Ασχοληθείτε μαζί της όταν θα είναι ήρεμη και όχι όταν θα κάνει κάτι «κακό».
Η τελευταία φράση της ερώτησής σας μου δείχνει ότι έχετε απογοητευτεί και ίσως να χάσατε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μην το βάζετε κάτω. Είναι στο χέρι σας να χειριστείτε την κατάσταση...

 

Φροντίδα νεογέννητου

Σάντυ Κουτσισταμάτη, συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
 

paidi

]]>
<![CDATA[Βλαστικά κύτταρα: Μια επένδυση ζωής]]>

Μια μικρή ποσότητα αίματος από τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη για τη μελλοντική του υγεία.
Ύστερα από εννέα μήνες προσμονής, κρατάμε στα χέρια μας το αγγελούδι μας και ορκιζόμαστε πως θα του προσφέρουμε τα πάντα για να το καμαρώνουμε υγιές κι ευτυχισμένο. Ας ξεκινήσουμε από τώρα, φυλάσσοντας τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα του ομφάλιου λώρου αφού μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για την υγεία του: Το γενετικό αυτό υλικό είναι δυνατόν να βοηθήσει στη θεραπεία πιθανών σοβαρών ασθενειών του παιδιού μας, ζωγραφίζοντας στο προσωπάκι του χαμόγελα ζωής!

Από ’δώ… τα βλαστοκύτταρα
Τα βλαστικά κύτταρα είναι οι αρχέγονοι τύποι όλων των κυττάρων του οργανισμού μας. Πρόκειται για πρωτογενή κύτταρα που έχουν όλα την ίδια μορφή γιατί ακόμα δεν έχουν προλάβει να διαμορφώσουν τα χαρακτηριστικά των κυττάρων των διαφόρων οργάνων. Είναι με άλλα λόγια, τα πιο νέα, τα πιο ανθεκτικά και τα πιο υγιή κύτταρα που διαθέτει ο εμβρυικός οργανισμός. Και μπορεί οι επιστήμονες να τα εντόπισαν αρχικά στο μυελό των οστών, γρήγορα όμως ανακάλυψαν πως ιδιαίτερα πλούσια πηγή τους αποτελεί το αίμα του ομφάλιου λώρου από το οποίο συλλέγονται ανώδυνα τη στιγμή της γέννησης. Αυτά τα βλαστοκύτταρα, λοιπόν, αποτελούν τους δομικούς λίθους του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας και έχουν δυο πολύ σημαντικές δυνατότητες:
• Πολλαπλασιάζονται συνεχώς («βλασταίνουν») και δίνουν νέα όμοια αδιαφοροποίητα κύτταρα (αρχέγονα δηλαδή).
• Μπορούν να «αποκτήσουν» το συγκεκριμένο κυτταρικό τύπο που θέλουμε, στο εργαστήριο κάτω από ειδικές συνθήκες. Έχουν με άλλα λόγια την ικανότητα να εξελιχθούν σε ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια, στα τρία δηλαδή είδη ώριμων κυττάρων που εμπεριέχονται στο αίμα μας. Επίσης, τα βλαστικά κύτταρα είναι ικανά να εξελιχθούν σε κύτταρα με χαρακτηριστική μορφή και εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα νευρικά κύτταρα, κύτταρα του εγκεφάλου, του ήπατος, της καρδιάς ή του δέρματος. Η ιδιότητά τους αυτή είναι γνωστή ως πλαστικότητα.

Κλειδιά υγείας

Αρχικά πρέπει να πούμε πως ολόκληρος ο οργανισμός μας προέρχεται από αρχέγονα βλαστικά κύτταρα τα οποία, όσο εμείς απολαμβάναμε τη θαλπωρή του πρώτου μας σπιτιού -της μήτρας-, πολλαπλασιάζονταν και διαφοροποιούνταν δίνοντας όλους τους πιθανούς κυτταρικούς τύπους. Και μπορεί όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας να έχουν προέλθει από κάποιο αρχέγονο βλαστικό κύτταρο, όμως, δεν μπορούμε να αντλήσουμε από παντού βλαστοκύτταρα. Τη δυνατότητα αυτή μας προσφέρουν συγκεκριμένα «σημεία»:
• Ομφαλοπλακουντιακό αίμα: Πρόκειται για το αίμα που απομένει στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα μετά τον τοκετό. Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άχρηστο και ο γιατρός το απέρριπτε μαζί με τον πλακούντα χωρίς δεύτερη σκέψη, τώρα συλλέγεται από αυτό σημαντική ποσότητα βλαστικών κυττάρων που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων του μωρού ή της οικογένειάς του.
• Μυελός των οστών: Μεγάλη ποσότητα βλαστικών κυττάρων συναντούμε και στο μυελό των οστών -κυρίως των πλατιών οστών- που χρησιμεύει στη συνεχή ανανέωση των κυττάρων του αίματος.
• Αίμα: Πρόκειται για μία ακόμα μια πηγή βλαστικών κυττάρων. Βέβαια πρέπει να πούμε πως τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν στο αίμα είναι αρκετά λιγότερα από εκείνα που συναντούμε στον ομφάλιο λώρο ή στο μυελό των οστών.
• Δόντια: Από όλα τα υγιή δόντια που περιέχουν πολφό οι ειδικοί μπορούν να αντλήσουν βλαστοκύτταρα. Καλύτερα ωστόσο για την απομόνωση βλαστικών κυττάρων είναι τα 6 μπροστινά νεογιλά δόντια της άνω και κάτω γνάθου και οι φρονιμίτες των ενηλίκων. Άλλη πηγή εξίσου σημαντική είναι τα δόντια που εξάγονται για ορθοδοντικό σκοπό ή λόγω τραυματισμού.
• Σκελετικοί μύες: Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως και στους μυς μας υπάρχει ποσότητα πολύτιμων βλαστικών κυττάρων.
• Λιπώδης ιστός: Άλλη σημαντική πηγή είναι το λίπος που έχει αποθηκεύσει το σώμα μας. Ωστόσο, η συλλογή των βλαστοκυττάρων αυτών είναι δυνατή μόνο με λιποαναρρόφηση.
• Διάφορα όργανα: Βλαστοκύτταρα μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε σε όργανα, όπως για παράδειγμα ο εγκέφαλος, το ήπαρ και το πάγκρεας.

Ομφάλιος λώρος: ένας πολύτιμος θησαυρός
Μπορεί, όπως είπαμε, να υπάρχει η δυνατότητα συλλογής βλαστικών κυττάρων από πολλές πηγές του ανθρώπινου οργανισμού, η σπουδαιότερη όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο ομφάλιος λώρος. Το όργανο που κατά την ενδομήτριο ζωή μετέφερε οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία στη νέα ζωή, περιέχει την καλύτερη ποιότητα βλαστικών κυττάρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά για μελλοντική θεραπευτική χρήση. Αναρωτιέστε γιατί;
• Είναι περισσότερα από εκείνα που περιέχονται στο μυελό των οστών ή στο περιφερικό αίμα.
• Συλλέγονται ανώδυνα (σε αντίθεση με εκείνα που λαμβάνονται από το μυελό των οστών) αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του τοκετού.
• Είναι «νέα» και «ζωντανά» κύτταρα αφού η ηλικία τους είναι ουσιαστικά «μηδενική» και έχουν αυξημένη ικανότητα πολλαπλασιασμού. Επίσης, χάρη στην «παρθένα» μορφή τους (δεν έχουν υποστεί τροποποιήσεις στο γενετικό τους υλικό από την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων όπως ακτινοβολία, κάπνισμα κ.λπ.) μπορούν να εξελιχθούν με επιτυχία σχεδόν σε όλους τους τύπους ιστών.
• Έχουν καλύτερη συμβατότητα στους δέκτες. Ασθενείς στους οποίους εμφυτεύονται βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου από κάποιον συγγενή τους, παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος (απόλυτη συμβατότητα 100% με το ίδιο το παιδί και κατά 25%- 50% συμβατότητα με άλλα μέλη της οικογένειας). Επίσης, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων.
• Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν άμεσα κι εύκολα όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Μπορούν να γίνουν πολλές εφαρμογές και δεν υπάρχουν οι ηθικοί φραγμοί όπως με τα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.
• Συντηρούνται υπό ειδικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς απώλεια των ιδιοτήτων τους.

Η συλλογή βήμα-βήμα
Αφού έχετε ενημερώσετε τον μαιευτήρα πως θέλετε να συλλέξετε τα βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφάλιου, δευτερόλεπτα μετά τη μεγάλη στιγμή της γέννησης εκείνος θα κάνει πράξη την απόφασή σας. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει διαρκεί μόνο 5-10 λεπτά και είναι η εξής: Αμέσως μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου θα συλλέξει το πολύτιμο ομφαλοπλακουντιακό αίμα με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνας. Η ελάχιστη ποσότητα που πρέπει να συγκεντρωθεί είναι 80ml, όσο περισσότερο αίμα όμως καταφέρει να συλλέξει τόσο περισσότερα βλαστοκύτταρα είναι δυνατό να απομονωθούν. Έπειτα, θα τοποθετήσει το αίμα αυτό σε ένα αποστειρωμένο ασκό και θα σας το δώσει για να το παραδώσετε με τη σειρά σας στον συνεργάτη της τράπεζας φύλαξης βλαστοκυττάρων που έχετε επιλέξει. Να θυμάστε: Η στιγμή της γέννησης είναι η καλύτερη και η μόνη ευκαιρία για να συγκεντρωθεί ανώδυνα ένας πολύ μεγάλος αριθμός βλαστικών κυττάρων που υπόσχεται την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού σας σε σοβαρές περιπτώσεις.
Info: Κατά τη συλλογή δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για εσάς ή το μωρό σας. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως αυτό το αίμα θα πεταγόταν ως άχρηστο. Το μόνο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως με την απόφασή σας να φυλάξετε το γενετικό αυτό υλικό κάνετε ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής στο αγγελούδι σας.

Πότε επιβάλλεται η φύλαξη
Παρόλο που η συλλογή βλαστικών κυττάρων είναι ένα μοναδικό δώρο ζωής που μπορούν να επιλέξουν να κάνουν όλοι οι μελλοντικοί γονείς στο μωρό τους, σε τρεις όμως περιπτώσεις οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό το δώρο «επιβάλλεται»:
• Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Αν εσείς ή ο μπαμπάς έχετε κάποια πάθηση του αίματος ή άλλου είδους που αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, είναι απαραίτητο να προχωρήσετε στη συγκέντρωσή τους μετά τον τοκετό.
• Όταν ο μπαμπάς είναι διαφορετικής εθνικότητας. Στην περίπτωση που είστε ζευγάρι μεικτής εθνικότητας είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν συμβατοί δότες για πιθανή μεταμόσχευση αν παρουσιαστεί μελλοντικά κάποια σοβαρή ασθένεια στο αγγελούδι σας.
• Όταν η κύηση προέρχεται από τεχνητή γονιμοποίηση. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχετε άλλη ευκαιρία να εξασφαλίσετε ένα γενετικά συνδεδεμένο δείγμα βλαστοκυττάρων για το παιδί σας εκτός από τη στιγμή γέννησης. Αν λοιπόν η εγκυμοσύνη σας επιτεύχθηκε από τεχνητή γονιμοποίηση ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με χρήση ξένου γαμέτη (σπέρματος ή ωαρίου), δεν έχετε παρά να φροντίσετε για τη συλλογή βλαστοκυττάρων.

 

Σημερινή πραγματικότητα, αυριανή ελπίδα
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναρωτιούνται αν πράγματι αξίζει τον κόπο να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα του νεογέννητου μωρού τους. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τις ιδιαίτερες δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας. Σήμερα λοιπόν υπάρχουν δεκάδες ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση βλαστικών κυττάρων. Πρόκειται για αιματολογικά νοσήματα, συμπαγείς όγκους, σύνδρομα ανεπάρκειας μυελού των οστών, αιμοσφαιρινοπάθειες, συγγενείς ανοσολογικές ανεπάρκειες και κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού.
Οι επιστημονικές μελέτες όμως δεν σταματούν εδώ: Οι ειδικοί βλέπουν τα βλαστικά κύτταρα ως ένα νέο θεραπευτικό, φυσικό και χωρίς παρενέργειες εργαλείο ενάντια σε πολύ σοβαρές και ανίατες ασθένειες. Στοχεύοντας στην αξιοποίηση των δυνάμεων του ίδιου του οργανισμού και όχι στη χρήση φαρμάκων, μελετούν τη χρήση τους σε άλλες σοβαρές παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. διαβήτης τύπου Ι, ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον), τύφλωση, εγκεφαλικά επεισόδια, κ.ά.

Ιδιωτική ή δημόσια «κατάθεση»;

Αν θέλετε κι εσείς να φυλάξετε τα βλαστικά κύτταρα του μωρού σας, έχετε υπόψη σας πως στη χώρα μας λειτουργούν αρκετές ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων αλλά μόνο μία δημόσια. Η απόφαση είναι δική σας.
• Στη δημόσια τράπεζα… Η φύλαξη είναι εντελώς δωρεάν και θεωρείται «δωρεά», κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως το δείγμα που θα καταθέσετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε συμβατό ασθενή που έχει ανάγκη από μόσχευμα. Αυτό βέβαια, δίνει και στο δικό σας παιδί τη δυνατότητα πρόσβασης σε δείγμα άλλου παιδιού αν αποδειχθεί πως υπάρχει μεταξύ τους συμβατότητα (ωστόσο, αν το αδερφάκι του παιδιού σας πάσχει από κάποιο αιματολογικό νόσημα, τότε το υλικό αποθηκεύεται αποκλειστικά για χρήση από την οικογένειά σας). Στόχος της δημόσιας τράπεζας είναι η δημιουργία μιας μεγάλης «αποθήκης» βλαστικών κυττάρων από την οποία θα μπορεί να ωφεληθεί μεγάλος αριθμός ασθενών.
• Στις ιδιωτικές τράπεζες… Η φύλαξη προϋποθέτει συγκεκριμένη αμοιβή η οποία διαφέρει ανάλογα με την τράπεζα. Σε αντίθεση με τη δημόσια «κατάθεση», εδώ το γενετικό υλικό ανήκει αποκλειστικά σε εσάς και διατίθεται για χρήση είτε από το παιδί σας (δότης) είτε από άλλο μέλος της οικογένειάς σας.
Info: Στην περίπτωση που αποφασίσετε να εμπιστευτείτε τα βλαστικά κύτταρα του μωρού σας σε κάποια ιδιωτική τράπεζα φύλαξης, πριν συμφωνήσετε και υπογράψετε το σχετικό συμβόλαιο μην ξεχάσετε να…
… ρωτήσετε ποιο είναι το κόστος και αν πρέπει να προπληρώσετε.
… ελέγξετε την πιστοποίησή της.
… ρωτήσετε με ποιο ερευνητικό κέντρο συνεργάζεται.
… μάθετε πού γίνεται η επεξεργασία, ο ποιοτικός έλεγχος και η αποθήκευση των βλαστοκυττάρων.

 

«Τι είναι το kit συλλογής»;
Πρόκειται για μια συσκευασία την οποία στέλνει σπίτι σας η τράπεζα που έχετε επιλέξει και περιλαμβάνει τον ειδικό ασκό για τη συλλογή βλαστοκυττάρων, τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να συμπληρώσετε, τη σύμβαση φύλαξης και ένα σετ αιμοληψίας για τη λήψη μικρής ποσότητας δικού σας αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού -στην περίπτωση που δεν έχουν γίνει νωρίτερα οι απαραίτητες εξετάσεις-. Στο ειδικό αυτό kit συλλογής αναγράφονται τα δικά σας στοιχεία και του μωρού αλλά και ο προσωπικός σας κωδικός. Μέχρι να έρθει η ώρα του τοκετού (οπότε θα το πάρετε μαζί σας και θα το δώσετε στον γυναικολόγο σας) φυλάξτε το σε κάποιο δροσερό μέρος του σπιτιού.

«Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται στην τράπεζα φύλαξης»;
Το πρώτο μέλημα του προσωπικού της τράπεζας που θα υποδεχτεί το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι να το καταχωρήσει στο ηλεκτρονικό αρχείο. Στη συνέχεια οι ειδικοί απομονώνουν τα βλαστικά κύτταρα από το δείγμα αίματος και τα φυλάσσουν σε ειδικές εγκαταστάσεις υπό κατάλληλες συνθήκες θρεπτικών ουσιών και θερμοκρασίας (-196 oC) για τουλάχιστον 20 χρόνια. Λίγες μέρες μετά τη διαδικασία διαχωρισμού και κρυοσυντήρησης, θα λάβετε το πιστοποιητικό φύλαξης βλαστικών κυττάρων του παιδιού σας.

«Και αν τα χρειαστούμε»;
Στην περίπτωση που χρειαστείτε τα βλαστικά κύτταρα, πρέπει να
αποστείλετε γραπτή αίτηση και βεβαίωση του θεράποντα ιατρού και του νοσοκομείου όπου θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Οι ειδικοί της τράπεζας φύλαξης θα φροντίσουν ώστε το δείγμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις απαιτούμενες συνθήκες.
 

Φροντίδα νεογέννητου

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ
Με τη συνεργασία της Ελένης Αλτάνη, γυναικολόγου-χειρουργού-μαιευτήρα του μαιευτηρίου «Μητέρα».
 

paidi

]]>
<![CDATA[Αξέχαστοι σταθμοί]]>

Το ταξίδι με προορισμό τη μητρότητα ξεκίνησε… Δεν έχετε παρά να απολαύσετε κάθε στιγμή της πιο δυνατής εμπειρίας της ζωής σας
Λίγες ώρες αφού το τεστ επιβεβαίωσε τις υποψίες σας πως είστε έγκυος, η μαμά σας άνοιξε το κουτί των αναμνήσεων... «Η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Θα με θυμηθείς!» την ακούτε να υποστηρίζει χαμογελώντας και αρχίζει να σας λέει (για πολλοστή φορά) πόσο την πρόσεχε ο μπαμπάς σας ή πώς ένιωσε όταν άκουσε για πρώτη φορά το κλάμα σας. Πράγματι, οι 9 επόμενοι μήνες θα είναι για εσάς γεμάτοι όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις για να σας οδηγήσουν στη μεγαλύτερη έκπληξη που σας έκαναν ποτέ: τη μητρότητα. Ζήστε λοιπόν το συναρπαστικό ταξίδι της εγκυμοσύνης και χαρείτε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς του.

Σταθμός Νο 1: Να, η καρδούλα του
Διανύετε την 4η εβδομάδα μετά τη σύλληψη και αυτό το ραντεβού σάς έχει γεμίσει με τόση αγωνία που φτάνετε μία ώρα νωρίτερα στο ιατρείο για να καταλήξετε να ξεφυλλίζετε περιοδικά μέχρι να σας φωνάξουν… Σήμερα, έπειτα από τόσο καιρό αναμονής, θα ακούσετε την καρδιά του, την πιο δυνατή απόδειξη ότι το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας είναι υγιές και όλα μέχρι στιγμής κυλούν φυσιολογικά. Και όσο ατέλειωτη μοιάζει αυτή η ώρα της αγωνίας, γρήγορα δίνει τη θέση της σε ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ευτυχίας: αυτό που θυμίζει αστέρι που τρεμοπαίζει στην οθόνη μπροστά σας είναι η καρδιά του μωρού σας, που χτυπά γρήγορα και ανυπόμονα! Με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη σας, θα ορκιζόσασταν πως αυτή είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας.
Info: Από την 3η κιόλας εβδομάδα μετά τη σύλληψη αρχίζουν να σχηματίζονται τα πρώτα όργανα του εμβρύου: ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και η καρδιά. Ενώ στην αρχή οι χτύποι της έχουν την ίδια συχνότητα με αυτούς της δικής σας καρδιάς (80-90 το λεπτό), στη διάρκεια της 9ης εβδομάδας φτάνουν τους 185 το λεπτό για να πέσουν σταδιακά μέχρι το τέλος της κύησης στους 145.

Σταθμός Νο 2: Το μωρό σας είναι καλά
Κάθε προσπάθεια να χαλαρώσετε πέφτει στο κενό, αφού είστε ιδιαίτερα αγχωμένη για το αποτέλεσμα της αυχενικής διαφάνειας, του υπερηχογραφήματος που αποκαλύπτει πιθανές γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Και όταν ο γυναικολόγος σας ανακοινώσει τα ευχάριστα, όλοι σας οι φόβοι διαλύονται και χαίρεστε σαν μικρό παιδί. Ναι! Το μωρό σας μεγαλώνει φυσιολογικά και είναι υγιές!
Info: Η αυχενική διαφάνεια γίνεται κάποια στιγμή από την 12η έως και 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για να εκτιμηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών, αλλά και να ανιχνευτούν πρώιμα πιθανές ανατομικές ανωμαλίες. Την πολυπόθητη απάντηση δίνει η μέτρηση του πάχους του υγρού στον αυχένα του εμβρύου: όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση ανωμαλιών, με πιο συχνή το γνωστό σε όλους μας σύνδρομο Down. Όσο για την αγωνία σας αν έχετε αγοράκι ή κοριτσάκι, μπορεί να ικανοποιηθεί τώρα αν το μωρό είναι σε… αποκαλυπτική θέση.

Σταθμός Νο 3: Μια πεταλούδα μέσα σας
Εκεί που αναρωτιόσασταν πότε θα νιώσετε την πρώτη του κίνηση, ξαφνικά κάτι σαν φτερούγισμα στην κοιλιά σας, σας αφήνει με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια ορθάνοιχτα από την έκπληξη. Είναι το μικροσκοπικό σας πλασματάκι που αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να κάνει αισθητή την παρουσία του. Επιτέλους, αισθάνεστε τη ζωή που μεγαλώνει στο σώμα σας και από ’δώ και στο εξής θα έχετε οι δυο σας ένα μυστικό τρόπο επικοινωνίας. Αυτή η στιγμή που το μωρό σας «χαιρετά», είναι σίγουρο πως θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη σας όσα χρόνια και αν περάσουν.
Info: Το έμβρυο, από την 7η κιόλας εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα δραστήριο μέσα στη μήτρα. Είναι όμως αρκετά μικρό και οι κινήσεις του δεν φτάνουν τα τοιχώματά της για να τις αισθανθείτε. Συνήθως από τη 16η εβδομάδα και μετά γίνονται αντιληπτές μερικές κινήσεις και όπως θα διαπιστώσετε, οι αγαπημένες του ώρες για να δηλώσει το «παρών» είναι εκείνες που ξεκουράζεστε. Αν πρόκειται για τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας, είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε το φτερούγισμα (το γουργούρισμα, το σπαρτάρισμα ή όπως αλλιώς το παρομοιάζετε) νωρίτερα, γιατί οι μύες της μήτρας είναι πιο χαλαροί, με αποτέλεσμα οι κινήσεις του να «φτάνουν» πιο εύκολα σε εσάς.

Σταθμός Νο 4: Σας μαγειρεύουν ό,τι θέλετε
Δεν έχετε ολοκληρώσετε τη φράση σας πως κάποιος γείτονας πρέπει να τηγανίζει κεφτεδάκια και η μαμά σας έχει ήδη βάλει το λάδι να ζεσταίνεται... Δεν τολμάτε να πείτε ότι θα θέλατε να φάτε ακόμα ένα παγωτάκι στις 12 τα μεσάνυχτα και ο μέλλων μπαμπάς τρέχει στο κοντινότερο ανοιχτό περίπτερο... Το καθεστώς «απόλυτης φροντίδας και περιποίησης», που επιβάλλει η φουσκωμένη πλέον κοιλιά σας, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Με ένα μαγικό τρόπο όλοι έχουν τεθεί στις υπηρεσίες σας και κάνουν τα πάντα για να μην σας λείψει τίποτα. Εσείς, από την πλευρά σας, κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ και δεν χορταίνετε να τους βλέπετε να ικανοποιούν κάθε σας επιθυμία-διαταγή…
Info: Η σούπερ επείγουσα λαχτάρα για φαγητό οφείλεται τόσο στη δράση των ορμονών, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στήνουν χορό, όσο και στην ανάγκη κάθε μέλλουσας μαμάς να χαίρει της προσοχής και της περιποίησης των αγαπημένων της προσώπων. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι εγκυμονούσες, που διαπιστώνοντας πως παύουν να διατηρούν τις αναλογίες τους, απογοητεύονται και υποκύπτουν εύκολα σε γαστριμαργικές απολαύσεις (κανείς δεν θα παρατηρήσει τα παραπάνω κιλάκια, έτσι δεν είναι;) ή εκείνες που πιστεύουν πως τώρα πρέπει να τρώνε περισσότερο για να μεγαλώσει καλά το έμβρυο. Έχοντας στο μυαλό σας πως τα πολλά κιλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, θα σας συμβουλεύαμε να προσπαθήσετε να ελέγξετε τις λιγούρες σας.

Σταθμός Νο 5: Του ανοίγετε την καρδιά σας
Κάθεστε με τις ώρες στην αγαπημένη σας πολυθρόνα και μιλάτε στο αγγελούδι σας, σαν να το έχετε απέναντί σας. Του ανοίγετε την καρδιά σας και του εμπιστεύεστε τα συναισθήματα που σας προκαλεί ο ερχομός του, τις προσδοκίες σας, τα όνειρά σας για εκείνο, τα σχέδια που έχετε για την κοινή σας ζωή, του εκμυστηρεύεστε πόσο ευτυχισμένη σας έχει κάνει, πόσο το έχετε αγαπήσει. Με τραγούδια, παραμύθια, νανουρίσματα ή ένα γλυκό μονόλογο, του δείχνετε πόσο ανυπομονείτε να δείτε το προσωπάκι του και να το σφίξετε στην αγκαλιά σας. Αυτές οι πρώτες στιγμές που επικοινωνείτε μαζί του είναι από τις πιο συναρπαστικές του εννεάμηνου ταξιδιού (ειδικά αν έπειτα από λίγο καιρό σας… απαντά με καμιά κλοτσιά!).
Info: Το μωράκι σας, έχοντας αναπτύξει το εσωτερικό αφτί από την 23η εβδομάδα, μπορεί να αντιλαμβάνεται ακουστικά ερεθίσματα όχι μόνο εσωτερικά (π.χ. τους χτύπους της καρδιάς σας) αλλά και εξωτερικά (π.χ. το χειροκρότημά σας). Το αγαπημένο του όμως άκουσμα είναι η φωνή σας, την οποία ακούει δυνατά και καθαρά. Μπορεί βέβαια να μην καταλαβαίνει όσα του εμπιστεύεστε, όμως, μπορεί να νιώσει τη στοργή που εμπεριέχουν τα λόγια σας και να ηρεμήσει. Θυμηθείτε: Η φωνή σας είναι ένα σπουδαίο μέσο που το βοηθά να σας γνωρίσει και να δεθεί μαζί σας ψυχικά πριν ακόμα γεννηθεί.


Σταθμός Νο 6: Φτιάχνετε το παλάτι για το μικρό πρίγκιπα

Ψάχνετε σε περιοδικά, ρωτάτε φίλους και γνωστούς για τα έπιπλα που αγόρασαν εκείνοι για το παιδικό δωμάτιο, αναρωτιέστε τι θα άρεσε περισσότερο στο μωρό σας: να κολλήσετε στους τοίχους μια ταπετσαρία με ήρωες του Disney ή να ζωγραφίσετε ένα θαλάσσιο κόσμο… Η οργάνωση του δωματίου, που σε λίγο καιρό θα υποδεχτεί το μικρότερο μέλος της οικογένειας, σας έχει συνεπάρει και με ύφος διάσημης διακοσμήτριας εσωτερικών χώρων έχετε βάλει σκοπό να παντρέψετε την πρωτοτυπία στη διακόσμηση με την ασφάλεια των επίπλων. Θα θυμάστε μια ζωή τις άπειρες ερωτήσεις που κάνατε στην πωλήτρια πριν αγοράσετε την κούνια του, το πόσες φορές αλλάξατε θέση στα φρεσκοπλυμένα του φορμάκια, από το άγχος σας να είναι όλα τέλεια και φυσικά την ικανοποίηση που νιώσατε όταν το υπνοδωμάτιο –το πρώτο του προσωπικό δώρο από εσάς και τον μπαμπά- ήταν έτοιμο να το καλωσορίσει.
Info: Προτιμήστε τα οικολογικά βερνίκια για τους τοίχους, που δεν περιέχουν χημικά και δεν απαιτούν διαλυτικά τα οποία έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για ρινίτιδες ή δύσπνοια. Σε λίγους μήνες ένα τόσο δα μωράκι θα κυκλοφορεί ανάμεσά σας γι’ αυτό τώρα, περισσότερο από ποτέ, φροντίζετε το σπίτι και κυρίως το παιδικό δωμάτιο να λάμπει από καθαριότητα: ξεσκονίζετε με νωπό πανί τις επιφάνειες (θυμηθείτε: τα ακάρεα παραμονεύουν!), σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε το πάτωμα (πάντα με καθαριστικό φιλικό στο περιβάλλον), πλένετε τακτικά τα λούτρινα αρκουδάκια, αερίζετε καθημερινά.

Σταθμός Νο 7: «Έσπασαν» τα νερά
Και ξαφνικά μια μικρή λίμνη σχηματίστηκε στα πόδια σας… Το μωρό σας δίνει το πρώτο σημάδι πως βρίσκεται καθ’ οδόν για να σας συναντήσει! Εσείς, από την πλευρά σας, από τη μια αγχώνεστε για το αν θα πάνε όλα καλά και από την άλλη, πιο ευτυχισμένη από ποτέ, ανυπομονείτε για το πιο συναρπαστικό ραντεβού που δώσατε ποτέ στη ζωής σας. Τα ψέματα τελείωσαν! Η περίοδος της ανυπομονησίας έφτασε στο τέλος της. Σε λίγες ώρες θα αντικρίζετε το αγγελούδι σας!
Info: Από τη στιγμή που θα αισθανθείτε πως «σπάνε» τα νερά, οι συστολές της μήτρας συνήθως εμφανίζονται τις επόμενες 12 ώρες οι οποίες θα σημάνουν και την έναρξη του τοκετού. Ακόμα όμως και αν δεν δείτε την… ξακουστή λίμνη, αλλά αισθανθείτε λίγες σταγόνες να κυλούν στα πόδια σας (και βεβαιωθείτε πως δεν είναι ούρα), πάρτε τη βαλίτσα σας και κατευθυνθείτε το γρηγορότερο προς το μαιευτήριο για λόγους ασφάλειας. Μην ξεχνάτε πως με τη διάνοιξη του αμνιακού σάκου, οι πιθανότητες λοίμωξης είναι αυξημένες.

Σταθμός Νο 8: Αντικρίζετε το προσωπάκι του
Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, το μωρό που κλείνετε στην αγκαλιά σας είναι το μωρό που τόσους μήνες μεγάλωνε στην κοιλιά σας. Βλέπετε τα ματάκια του, τα χειλάκια του, χαζεύετε τα χεράκια του, παρατηρείτε τα ποδαράκια του και συνειδητοποιείτε πως βοηθήσατε κι εσείς για να συντελεστεί το θαύμα της ζωής που κρατάτε στα χέρια σας. Δεν θα ξεχάσετε ποτέ την πρώτη αγκαλιά που του χαρίσατε, τότε που ενώ σπάραζε στο κλάμα, ηρέμησε ως διά μαγείας. Είχατε ακούσει για το μεγαλείο του φυσιολογικού τοκετού. Τώρα το ζήσατε… Να σας ζήσει!
Info: Μην απογοητευτείτε αν το μωράκι σας δεν έχει τη φωτογένεια που ονειρευόσασταν. Άλλωστε τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό δεν την έχουν: Άλλα έχουν κόκκινη επιδερμίδα με κάποια σημεία του σώματός τους, σε άλλα τα άκρα είναι μελανά, άλλα έχουν χνούδι στους ώμους, στα αφτιά ή σε άλλη περιοχή, άλλα γεννιούνται με σπυράκια στο κούτελο, άλλα έχουν ασύμμετρο κεφαλάκι κ.λπ. Όλα αυτά οφείλονται είτε στις ορμόνες της μαμάς, που υπάρχουν ακόμα στον οργανισμό τους, είτε στον αγώνα που έδωσαν για να έρθουν στον κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν λίγες μέρες μετά τη μεγάλη έξοδο.

Φροντίδα νεογέννητου


ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ,
με τη συνεργασία της Καρολίνας Κολιοπούλου, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτιδας του μαιευτηρίου «Μητέρα».

 

paidi

]]>
<![CDATA[Τα πάντα για την καισαρική]]>

Τα πολύ υψηλά ποσοστά καισαρικών τοµών που καταγράφονται στη χώρα µας εύλογα γεννούν µια σειρά από ερωτήµατα. Οι ειδικοί απαντούν σε όλα.

Καισαρική εναντίον φυσιολογικού τοκετού
Οι καισαρικές τοµές ενέχουν κάποιους κινδύνους, για τους οποίους συνήθως οι έγκυες γυναίκες δεν ενηµερώνονται επαρκώς από τον γιατρό τους. Στους κινδύνους αυτούς συµπεριλαµβάνονται το κοιλιακό άλγος (πόνος) µετά τον τοκετό, τα τραύµατα στην ουροδόχο κύστη και τον ουρητήρα και η πιθανότητα η µητέρα να υποστεί θροµβο-εµβολικό επεισόδιο, οπότε να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης είναι µεγαλύτερη η πιθανότητα εµφάνισης πρόδροµου πλακούντα ή ρήξης της µήτρας σε επόµενη εγκυµοσύνη. Τέλος, στατιστικά, η µητρική θνησιµότητα είναι µεγαλύτερη στις καισαρικές τοµές. Υπάρχουν βέβαια και κάποια οφέλη, αφού µε την καισαρική αποφεύγονται ο πόνος στο περίνεο (οι µύες µεταξύ των ποδιών που υποστηρίζουν τη µήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο) και ο κίνδυνος χαλάρωσης της πυέλου (που µε την πάροδο των ετών οδηγεί σε ακράτεια ούρων), καθώς και η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων.

Πότε πρέπει να γίνεται
Προγραµµατισµένη καισαρική τοµή πρέπει να γίνεται µόνο αν ισχύει έστω και µία από τις ακόλουθες αιτίες:
• Το έµβρυο βρίσκεται σε ισχιακή προβολή, δηλαδή κατεβαίνει µε τα πόδια αντί µε το κεφάλι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού είναι 8-10 φορές πιο επικίνδυνη για το έµβρυο.
• Όταν πρόκειται για δίδυµη ή πολύδυµη κύηση και το πρώτο έµβρυο έρχεται µε ισχιακή προβολή. Αν όµως το πρώτο έµβρυο έχει κεφαλική προβολή (δηλαδή κατεβαίνει σωστά µε το κεφάλι) και δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, µπορεί να επιχειρηθεί φυσιολογικός τοκετός.
• Η µητέρα φέρει λοίµωξη από τον ιό HIV ή τον ιό της ηπατίτιδας C (συνήθως αυτές οι δύο λοιµώξεις συνυπάρχουν) ή λοίµωξη του κατώτερου γεννητικού συστήµατος µε τον ιό των ανθρωπίνων θηλωµάτων HPV ή µε τον ιό του έρπητα. Στις περιπτώσεις αυτές αντενδείκνυται ο φυσιολογικός τοκετός, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να µολυνθεί και το έµβρυο. Στους ιούς HIV και της ηπατίτιδας C αυτό γίνεται µέσω του αίµατος, ενώ για τους άλλους δύο ιούς (HPV και έρπητα) η µετάδοση πραγµατοποιείται µε άµεση επαφή κατά τη δίοδο του µωρού από το γενετικό σωλήνα της µητέρας.
• Η µητέρα δεν έχει απολύτως φυσιολογική κύηση, αλλά εµφανίζει προδροµικό πλακούντα 3ου και 4ου βαθµού. Η διαταραχή αυτή εµποδίζει την κάθοδο του εµβρύου και τη διεξαγωγή του φυσιολογικού τοκετού. Σε ηπιότερο στάδιο ωστόσο (επιχείλιος πλακούντας 2ου βαθµού) δεν είναι αποτρεπτική για φυσιολογικό τοκετό.
• Το έµβρυο εµφανίζει υπολειπόµενη ανάπτυξη –δηλαδή είναι µικρό για την ηλικία της κύησης– ή ο τοκετός ξεκινά πρόωρα µε το έµβρυο σε λανθασµένη θέση (ισχιακή ή εγκάρσια προβολή).

Απορίες…
Αν µια γυναίκα γεννήσει το πρώτο της παιδί µε καισαρική, µπορεί να γεννήσει το δεύτερο µε φυσιολογικό τοκετό;
Ναι, εφόσον δεν εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι που την οδήγησαν στην καισαρική την πρώτη φορά. Αν η καισαρική τοµή αρχικά επιλέχθηκε εξαιτίας εµβρυοπυελικής δυσαναλογίας (µεγάλο παιδί, µικρή πύελος) κατά τον πρώτο τοκετό ή ισχιακής προβολής του παιδιού και οι ίδιοι λόγοι ξαναεµφανίζονται στη δεύτερη εγκυµοσύνη, τότε πρέπει υποχρεωτικά να επαναληφθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η µητέρα µπορεί να γεννήσει το δεύτερο παιδί φυσιολογικά. Πρέπει να γνωρίζει όµως ότι έτσι είναι πιο συχνός ο κίνδυνος ρήξης της µήτρας και µεγαλύτερος ο κίνδυνος για υποξία (ασφυξία) του µωρού στη διάρκεια του τοκετού. Γι’ αυτό άλλωστε το έµβρυο πρέπει να παρακολουθείται διαρκώς κατά τον τοκετό και αυτός να γίνεται σε µονάδα που αντιµετωπίζει επείγοντα περιστατικά.

Είναι προτιµότερο η καισαρική τοµή να γίνεται µε επισκληρίδιο ή µε ολική νάρκωση;
Η επισκληρίδιος αναισθησία υπερέχει της ολικής νάρκωσης, καθώς έχει µικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Η εµµονή µε την καισαρική τοµή ευθύνεται για το φαινόµενο των µη γεννήσεων τα σαββατοκύριακα, τις νύχτες και τις αργίες;
Όχι, είναι λάθος να τα φορτώνουµε όλα στην καισαρική. Πολύ συχνά υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για να γίνει προγραµµατισµένος τοκετός µε καισαρική, ενώ πολλές φορές το ζητάει η ίδια η γυναίκα επειδή φοβάται τις ωδίνες ή επειδή θέλει να κάνει τα πράγµατα στο δικό της χρόνο. Και είναι λογικό αυτό να µην γίνεται σαββατοκύριακα, νύχτες και αργίες, γιατί τότε τα νοσοκοµεία δουλεύουν µε µειωµένο προσωπικό και, αν υπάρξει κάποια ανάγκη, ίσως προκύψουν διάφορα προβλήµατα αφού µια γέννα µπορεί να έχει και επιπλοκές. Κανένας λογικός γιατρός δεν προγραµµατίζει καισαρική τοµή υπό αυτές τις συνθήκες.

Μύθοι και αλήθειες
Οι γυναίκες που κάνουν εξωσωµατική γονιµοποίηση πρέπει να γεννήσουν υποχρεωτικά µε καισαρική τοµή.
Τι ισχύει:

Η εξωσωµατική γονιµοποίηση δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική, εκτός κι αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, τους οποίους θα λάβει υπόψη του
ο γιατρός.
Αν η µητέρα έχει µυωπία, πρέπει οπωσδήποτε να γεννήσει µε καισαρική για να µην κινδυνέψει να υποστεί αποκόλληση αµφιβληστροειδούς.
Τι ισχύει:
Αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας, η γυναίκα µπορεί να γεννήσει φυσιολογικά, αρκεί να µειωθούν στο ελάχιστο οι εξωθήσεις κατά το 2ο στάδιο του τοκετού, κάτι που επιτυγχάνεται µε τη χρήση βεντούζας ή εµβρυουλκού.

Οι έγκυες άνω των 40 ετών πρέπει να γεννούν µόνο µε καισαρική.
Τι ισχύει: ∆εν υπάρχει ηλικιακό όριο πάνω από το οποίο πρέπει να επιλέγεται η καισαρική τοµή, εκτός κι αν συντρέχουν οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στατιστικά το 20-30%
των γυναικών που γεννούν µε καισαρική τοµή το πρώτο παιδί µπορούν να γεννήσουν το επόµενο µε φυσιολογικό τοκετό. Στην Ελλάδα ωστόσο σχεδόν όλες οι γυναίκες που έκαναν καισαρική την πρώτη φορά γεννούν έτσι
και τα επόµενα παιδιά τους.

Είναι λάθος να ζητά η µητέρα την καισαρική τοµή;
Ναι, αν το κάνει στηριζόµενη σε αβάσιµους φόβους και για λανθασµένους λόγους. Στην Ελλάδα οι περισσότερες µητέρες ζητούν την καισαρική επειδή φοβούνται τον πόνο της φυσιολογικής γέννας, ο οποίος µπορεί να περιοριστεί πολύ –ουσιαστικά να εξαλειφθεί– χάρη στην επισκληρίδιο αναισθησία. Επίσης, οι Ελληνίδες θεωρούν την καισαρική τοµή ασφαλέστερη µέθοδο για τις ίδιες και το έµβρυο, κάτι που δεν είναι απολύτως σωστό.

Η καισαρική τοµή σε αριθµούς
• Σε σύγκριση µε τις υπόλοιπες Ευρωπαίες, οι Ελληνίδες γεννούν δύο φορές συχνότερα µε καισαρική τοµή.
• Από τις 100.000 γεννήσεις που έχουµε στη χώρα µας ετησίως οι 40.000 γίνονται µε καισαρική τοµή (δηλαδή σχεδόν η µία στις δύο).
• Η συχνότητα των γεννήσεων µε καισαρική τοµή τρπλασιάστηκε την τελευταία 10ετία. Από 9% (του συνόλου των γεννήσεων) το ποσοστό έφτασε στο 25% για την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 40%.

 

Φροντίδα νεογέννητου

Της Αλεξίας Σβώλου
Με τη συνεργασία του Λουκά Κλέντζερη, µαιευτήρα - χειρουργού γυναικολόγου, ακόλουθου του Βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων γυναικολόγων και διευθυντή της Κλινικής του Πανεπιστηµίου Cardiff της Μεγ. Βρετανίας και της Μονάδας Εξωσωµατικής Γονιµοποίησης του Μαιευτηρίου «Μητέρα»
 

paidi

]]>
<![CDATA[Ο πελαργός ξανάρχεται]]>

Η μητρότητα σας ξαναχτυπάει την πόρτα… Τώρα, ανάλογα με την εμπειρία της πρώτης φοράς, αντιμετωπίζετε την αναμονή με άλλο αέρα! (Ή μήπως όχι;).

Συγχαρητήρια, θα γίνετε (και πάλι) μαμά! Αυτή τη φορά όμως οι μήνες της αναμονής θα διαφέρουν από την πρώτη φόρα αφού το έργο αυτό το έχετε ξαναδεί. Και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η κάθε εγκυμοσύνη -όπως και κάθε μωρό- είναι μοναδική!

Το τεστ βγήκε θετικό.
Τότε: Χοροπηδούσατε από χαρά κρατώντας το οικιακό τεστ και σπεύσατε να πείτε τα χαρμόσυνα νέα σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, αν ανήκετε στην κατηγορία των πιο αγχωμένων μαμάδων και είχατε στο ιστορικό σας κάποια αποτυχημένη προσπάθεια (π.χ. αποβολή) ή είστε λίγο παραπάνω προληπτική, τότε περιμένατε μέχρι να «δέσει» το μωρό και να μπείτε στο… ασφαλές Β’ τρίμηνο, πριν το ανακοινώσετε στον ευρύ κύκλο σας.
Τώρα: Και πάλι πιθανότατα να χοροπηδάτε –ειδικά αν προσπαθούσατε για δεύτερο μωρό- αλλά ακολουθείτε με ευλάβεια την πρέπουσα διαδικασία: πραγματοποιείτε μια εξέταση Β’ χοριακής γοναδοτροπίνης, ειδοποιείτε τον γυναικολόγο σας, περιμένετε το πρώτο υπερηχογράφημα (την 6η εβδομάδα) που θα επιβεβαιώσει την κύηση –και μετά διαδίδετε τα νέα.

Γιατρέ, πες μου…
Τότε: «Έχω κάτι πονάκια, τι συμβαίνει;», «Τι να κάνω για τις καούρες;», «Στριφογυρίζει πολύ. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;». Κάθε σύμπτωμα και μια απορία, κάθε κίνησή του και ένα μυστήριο… Το τηλέφωνο του γυναικολόγου σας ήταν στους αριθμούς ταχείας κλήσης του κινητού και τον απασχολούσατε σχεδόν για κάθε ερώτημα που σας γεννιόταν –για τα υπόλοιπα… πρήζατε τη μαμά σας και όλες τις «συναδέλφους» φιλενάδες, που όσο πιο έμπειρες ήταν τόσο περισσότερο κολλητές τις είχατε αυτούς τους εννέα μήνες.
Τώρα: Αναγνωρίζετε και ερμηνεύετε με ψυχραιμία κάθε σημάδι που επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη σας. Κάποιο ιατρικό πρόβλημα που συναντήσατε στην πρώτη σας εγκυμοσύνη, όπως διαβήτης της κύησης ή προεκλαμψία, μπορεί να εμφανιστεί και στη δεύτερη. Αυτή τη φορά όμως γνωρίζετε τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσετε, τι φάρμακα χρειάζεται να πάρετε και ποιους ειδικούς θα πρέπει να συμβουλευτείτε έτσι ώστε εσείς και ο γιατρός σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά.
Βέβαια, αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανόν να έχετε κάποια νέα συμπτώματα που δεν τα βιώσατε την πρώτη φορά (π.χ. μπορεί αυτή τη φορά να έχετε ναυτίες ενώ την πρώτη να μην είχατε), οπότε για καλό και για κακό, παίρνετε ένα τηλέφωνο τον γιατρό σας για οδηγίες προς… ναυτιλλομένους και για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Το Δεκέμβρη: Papp-A, το Φλεβάρη: Β’ επιπέδου…
Τότε: Κάθε κουβέντα του γιατρού σας και μια άγνωστη λέξη. Και επειδή ντρεπόσασταν να τον ξαναρωτήσετε ή –το πιο πιθανό- πιστεύατε ότι δεν θα θυμάστε τις απαντήσεις του, είχατε καλύτερο σύμμαχό σας το… google όπου βρίσκατε τις λεπτομέρειες για να γεμίσετε τα κενά σας. Είχατε αγοράσει κι ένα ημερολόγιο όπου σημειώνατε με ευλάβεια όλα τα σημαντικά ραντεβού, τους υπέρηχους και τις εξετάσεις που κάθε φορά σας καθησύχαζαν για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Εν τω μεταξύ, σε κάθε επίσκεψη, ανατριχιάζατε από συγκίνηση όταν ο γυναικολόγος σας περιέγραφε το μωρό σας και έδειχνε στην οθόνη του υπέρηχου τα χέρια και τα πόδια του.
Τώρα: Ξέρετε πριν σας πει ο γιατρός ποιο είναι το επόμενό σας βήμα, ποιες βιταμίνες να πάρετε, ποιες εξετάσεις έχετε να κάνετε. Ωστόσο, αν έχετε μεγαλώσει λίγο παραπάνω κι είστε σε αυτή την κύηση πάνω από 35, τότε πιθανότατα να κληθείτε να υποβληθείτε σε εξετάσεις που δεν ήταν απαραίτητες στην προηγούμενη εγκυμοσύνη σας, όπως για παράδειγμα η λήψη τροφοβλάστης ή η αμνιοπαρακέντηση.

Μωράκι μου, εσύ είσαι;
Τότε: Καμαρώνατε το θαύμα της ζωής στην οθόνη του υπέρηχου, αλλά δεν το νιώθατε μέσα σας πριν τον 5ο μήνα. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι οι πρώτες κινήσεις του να ερμηνεύτηκαν ως ενοχλήσεις του εντέρου! Και μόλις το μικρό σας πήρε φόρα κι άρχισε να κουνιέται, σε κάθε του στροφή του «απαντούσατε» γλυκά με μια τρυφερή κουβέντα. Εν τω μεταξύ, περιμένατε με λαχτάρα να πεταχτεί επιτέλους αυτή η κοιλίτσα και να φανεί ότι είστε σε ενδιαφέρουσα, ενώ φίλοι και γνωστοί σας κορόιδευαν όταν κάπου εκεί, στον 4ο μήνα, υποστηρίζατε ότι είναι εμφανείς οι νέες σας καμπύλες.
Τώρα: Ως πιο έμπειρη αναγνωρίζετε το πρώτο σκίρτημα του μικρού σας και το χαϊδεύετε τρυφερά. Ωστόσο, χωρίς να το θέλετε, το παραμελείτε λιγάκι αφού το πρωτότοκο πιτσιρίκι σας και όλες οι υποχρεώσεις που το συνοδεύουν δεν σας αφήνουν χρόνο να ασχοληθείτε με την κοιλίτσα σας. Εν τω μεταξύ, κάτι περίεργο συμβαίνει: η εγκυμοσύνη σας είναι αρκετά εμφανής από τους πρώτους κιόλας μήνες. Αυτό φυσικά οφείλεται στο σώμα που έχει χαλαρώσει από την προηγούμενη κύηση. Επίσης, ίσως να νιώσετε τις αρθρώσεις της λεκάνης να πονούν πιο πολύ και πιο νωρίς αυτή τη φορά.

Ουφ, κουράστηκα
Τότε: Κάθε σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ήταν στο επίκεντρο της προσοχής σας και ικανοποιούσατε τις ανάγκες σας με ευλάβεια: Νιώθατε κουρασμένη, παίρνατε έναν υπνάκο. Σας ταλαιπωρούσαν οι ναυτίες, κλεινόσασταν σε ένα δροσερό σκοτεινό δωμάτιο και χαλαρώνατε. Πονούσε η μέση και νιώθατε πρησμένη, περνούσατε την ημέρα σας στον καναπέ με τα πόδια στο τραπεζάκι.
Τώρα: «Μαμά, έλα να παίξουμε!», «μαμά, πεινάω», «μαμά, βόλτα», «μαμάαα». Σε όποια ηλικία και αν είναι το παιδί σας, σίγουρα απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας (τουλάχιστον όταν είστε σπίτι, γιατί στο γραφείο την επιζητούν οι συνάδελφοι και ο προϊστάμενος). Επομένως (για άλλη μια φορά) οι δικές σας ανάγκες μπαίνουν στο περιθώριο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που δεν αποκλείεται να νομίζετε ότι τα συμπτώματα περιορίζονται (ή αντιθέτως αυξάνονται).

Κάνε μου γλύκες
Τότε: Εσείς και ο σύντροφός σας απολαμβάνατε τον έρωτά σας οποιαδήποτε ώρα, οποιαδήποτε στιγμή. Μάλιστα κατά το Β’ τρίμηνο, που οι ορμόνες σας ήταν στο απόγειό τους, το ερωτικό παιχνίδι ήταν κομμάτι της καθημερινότητας. Αλλά ακόμη και αν δεν ανήκετε στα ζευγάρια που είχαν ερωτική ζωή στην εγκυμοσύνη, σίγουρα το πρόγραμμά σας ήταν γεμάτο τρυφερές στιγμές για δύο, όπως βόλτες, έξοδοι για φαγητό ή σινεμά και ατέλειωτες συζητήσεις για το μικρούλι που μεγάλωνε στην κοιλιά σας.
Τώρα: Περιμένετε να βρεθεί το πρωτότοκο αγγελούδι σας στην αγκαλιά του Μορφέα και αν αντέχετε λίιιγο ακόμη ίσως (ίσως!) να καθίσετε στον καναπέ μαζί με τον νυν και μέλλοντα μπαμπά. Τώρα, το αν θα κάνετε και τίποτε άλλο στον καναπέ πέρα από το να απολαύσετε ένα παγωτό πλούσιο σε σάκχαρα, υδατάνθρακες και θερμίδες για να τονωθείτε, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση…

Τις βιταμίνες μου και φύγαμε
Τότε: Το Α΄ τρίμηνο δεν σηκώνατε ούτε τη σακούλα του σούπερ μάρκετ (ο φόβος της αποβολής μέχρι να «δέσει το παιδί»). Το Β΄ τρίμηνο τρώγατε μόνο ό,τι σας μύριζε (να ΄ναι καλά η μαμά και η πεθερά με τα μεζεδάκια τους). Το Γ΄ τρίμηνο περιορίσατε τις μετακινήσεις και τις υποχρεώσεις σας στο ελάχιστο, στα απολύτως απαραίτητα (βαρύνατε και φοβόσασταν μην έχετε πρόωρο τοκετό).
Τώρα: Το Α΄ τρίμηνο προσπαθείτε να μην σηκώνετε συνέχεια το παιδάκι σας και ζητάτε την κατανόησή του όταν σας «χτυπούν» οι ναυτίες (αν είναι μικρότερο των τριών ετών, μάλλον δεν βρίσκετε ανταπόκριση). Το Β΄ τρίμηνο που παίρνετε τα… πάνω σας μαγειρεύετε τα αγαπημένα φαγητά του μικρού σας (ναι, μακαρόνια και τηγανητές πατάτες) και τρώτε από τα ίδια (μαζί με μια σαλάτα) αφού δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε επιπλέον κάτι πιο θρεπτικό (οι πρόθυμες μαγείρισσες -μαμά και πεθερά- έχουν μπει κι αυτές στον αγώνα της φροντίδας του πρωτότοκου, επομένως ντρέπεστε να τους ζητήσετε να σας κάνουν κι άλλα χατίρια). Το Γ’ τρίμηνο δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα παρακάλια του μικρού σας με αποτέλεσμα να αλωνίζετε τις παιδικές χαρές, τους παιδότοπους και τα παιδικά πάρτι (κι ας είναι η κοιλιά τούρλα και λαχανιάζετε σε κάθε βήμα).

Shopping therapy
Τότε: Ξεφυλλίσατε ένα σωρό περιοδικά, γυρίσατε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα και με τη λίστα ανά χείρας ψωνίσατε τα απαραίτητα για τη φωλίτσα του μωρού και την γκαρνταρόμπα του. Ξοδέψατε –εν ολίγοις- μια αγκαλιά λεφτά για ρούχα που τελικά δεν πρόλαβε να φορέσει και αξεσουάρ-γκάτζετ τα οποία ποτέ δεν χρειαστήκατε. Ωστόσο, αυτά τα ψώνια τα απολαύσατε απίστευτα!
Τώρα: Κούνια, καρότσι, καθισματάκι αυτοκινήτου, καρεκλάκι φαγητού, μπανιέρα, προίκα… όλα τα έχετε. Αν μάλιστα το μωρό που περιμένετε είναι του ιδίου φύλου με το μεγαλύτερο αδερφάκι του ακόμη καλύτερα, αφού τα μωρουδιακά ρούχα του είναι έτοιμα πλυμένα και αποθηκευμένα. Βέβαια, αν το νέο μέλος είναι άλλου φύλου ή γεννιέται άλλη εποχή από το πρώτο μωρό σας, τότε θα κληθείτε να κάνετε κάποιες συμπληρωματικές αγορές, κυρίως σε ρούχα.
Όσο για εσάς, αν είστε έγκυος περίπου την ίδια εποχή με την πρώτη σας φορά, τότε η συλλογή σας σε είδη εγκυμοσύνης σας καλύπτει, διαφορετικά θα κάνετε κι εσείς μια βόλτα στα μαγαζιά για να στολίσετε την… κοιλιά σας.

Βοήθησέ με, σε παρακαλώ
Τότε: Οι μέλλουσες γιαγιάδες ετοίμαζαν φαγητά, σας βοηθούσαν στην καθαριότητα του σπιτιού και γενικά ήταν εκεί για να σας στηρίξουν. Ο σύντροφός σας δεν έχανε κανένα ραντεβού στο γυναικολόγο και τα βράδια τα περνούσατε αγκαλιά να μιλάτε για το αγγελούδι που περιμένατε.
Τώρα: Όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στο μικρό πρωταγωνιστή που αλωνίζει το σπίτι σας. Αν η γιαγιά είναι παρούσα, την ευγνωμονείτε που απασχολεί το αεικίνητο πιτσιρίκι σας και δεν χρειάζεται διαρκώς να το σηκώνετε αγκαλιά (αφήστε που στην κατάστασή σας αντενδείκνυται!). Αν το παιδί είναι σε μια ηλικία που μπορεί να κάνει κάποια πράγματα μόνο του (π.χ. να μαζέψει τα παιχνίδια του) έχει καλώς, διαφορετικά, όλα τα βάρη (μαζί με αυτά της εγκυμοσύνης) πέφτουν πάνω σας.

Ωχ, σπάσανε τα νερά
Τότε: Δεν ήσασταν και απόλυτα σίγουρη ότι είχε έρθει η ώρα, αφού δεν ξέρατε πόσο μεγάλη ένταση έπρεπε να έχουν οι πόνοι που θα σας οδηγούσαν στο μαιευτήριο. Εν τω μεταξύ, είχατε αγωνία για όλα: πόση ώρα θα κάνατε για να γεννήσετε; Θα έπιανε καλά η επισκληρήδιος; Πώς θα ήταν στο δωμάτιο του μαιευτηρίου; Θα καταφέρνατε να θηλάσετε;
Τώρα: Αν είχατε την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού, τότε ξέρετε τι σας περιμένει. Αν πήγατε στο μαιευτήριο και προκάλεσαν τον τοκετό με τεχνητούς πόνους ίσως αυτή τη φορά να έχετε την αγωνία του αγνώστου, αφού πιθανόν αυτή τη φορά όντως να σας πιάσουν οι πόνοι και να μην χρειαστεί να πάτε με ραντεβού. Αν για οποιονδήποτε λόγο την πρώτη φορά γεννήσατε με καισαρική τομή, τότε είναι πιθανό και αυτή τη φορά να φέρετε στον κόσμο το παιδί με τον ίδιο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, τώρα αυτό που σας απασχολεί περισσότερο είναι τι θα απογίνει με το πρωτότοκό σας τις ημέρες που εσείς θα λείπετε στο μαιευτήριο- και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να προετοιμάσετε το μικρό σας ώστε να μην σας αναζητά μέσα στην ανασφάλεια.

Η ηλικία κάνει τη διαφορά
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσετε δεύτερο παιδί και να χαρίσετε ένα αδελφάκι στο μικρό σας; Ανάλογα με τη διαφορά στην ηλικία των παιδιών υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.
Σχεδόν... συνομήλικα
• Για εσάς: Θα κουραστείτε αρκετά, αφού θα είστε έγκυος και παράλληλα θα έχετε να φροντίσετε ένα μωρό, ενώ όταν γεννήσετε θα έχετε δύο μωρά ταυτόχρονα.
• Για τα παιδιά: Αν το πρωτότοκο είναι έως 2 ετών θα ξεχάσει σύντομα ότι μέχρι τώρα ήταν μοναχοπαίδι και θα προσαρμοστεί πιο ομαλά στην άφιξη του νέου μέλους. Τα παιδιά τελικά θα αναπτύξουν ένα στενό δεσμό, θα κάνουν παρέα και θα μπορούν να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα.
Χάσμα... γενεών
• Για εσάς: Θα έχετε προλάβει να πάρετε μια ανάσα ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες και θα είστε πιο ξεκούραστη. Επίσης, με ένα παιδί στο νηπιαγωγείο και το άλλο στο σπίτι με την νταντά ή τη γιαγιά θα είναι πιο εύκολο να εργαστείτε.
• Για τα παιδιά: Το μεγαλύτερο παιδί σας θα είναι ήδη αρκετά ανεξάρτητο και θα έχετε περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε στο μωρό. Ωστόσο, επειδή πάντα θα τους χωρίζουν τρία ή και περισσότερα χρόνια, θα είναι πιο δύσκολο να απολαύσουν ο ένας την παρέα του άλλου και να βρουν κοινά ενδιαφέροντα –τουλάχιστον στην παιδική ηλικία.

Θα γίνουμε τέσσερις
Ενημερώστε εγκαίρως το παιδί σας για όσα αναμένεται να συμβούν και δώστε του αρκετό χρόνο για να συνηθίσει στην ιδέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να του πείτε τα ευχάριστα νέα τη στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος. Ο χρόνος για το παιδί σας μετράει διαφορετικά και η αναμονή θα του φανεί ατελείωτη. Χειριστείτε το θέμα ανάλογα την ηλικία του παιδιού:
• Προσχολική ηλικία: Μιλήστε για την εγκυμοσύνη σας με απλά και κατανοητά λόγια όταν βρίσκεστε στο Γ’ τρίμηνο, την εποχή που αρχίζετε να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι, δηλαδή να διαμορφώνετε το βρεφικό δωμάτιο. Αν το ανακοινώσετε νωρίτερα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχει την υπομονή να περιμένει.
• 5 ετών κι άνω: Ανακοινώστε του ότι θα αποκτήσει αδελφάκι περίπου την ίδια περίοδο που θα αρχίσετε να το γνωστοποιείτε σε συγγενείς και φίλους, δηλαδή περίπου προς το τέλος του Α’ τριμήνου της κύησης. Είναι πολύ σημαντικό να του το πείτε εσείς πριν υποψιαστεί από τη συμπεριφορά τρίτων ότι κάτι συμβαίνει ώστε να μην βγάλει λάθος συμπεράσματα και ανησυχήσει.

Οδηγίες μασάζ εγκυμοσύνης


Της Μάγδας Λυμπεροπούλου
Με τη συνεργασία του Αντώνη Φίλιππα, γυναικολόγου-μαιευτήρα-χειρουργού, επιμελητή του νοσοκομείου «Ιασώ».

paidi

]]>
<![CDATA[Κοίτα πόσο μεγάλωσε]]>

Πόσο εύκολο είναι να ανανεώνουμε κάθε φορά το δωμάτιο του μικρού μας γλιτώνοντας κόπο, χρόνο και… χρήμα;
Όσο πιο μικρό είναι το μωράκι μας τόσο λιγότερο «χώρο» χρειάζεται… Η κούνια του και η αγκαλίτσα μας είναι τα δύο πιο αγαπημένα του μέρη. Μέσα σε αυτά ικανοποιεί τις περισσότερες ανάγκες του, αποκτά εμπιστοσύνη και αρχίζει να περπατά στο μονοπάτι της αυτοπεποίθησης, ένα μονοπάτι που ανακαλύπτει μόνο όσο βρίσκεται κοντά μας. Αυτά, όσον αφορά τη βρεφική ηλικία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος του μικρού μας γυρίζει –ως επί το πλείστον– γύρω από εμάς! Καθώς όμως το παιδί μας μεγαλώνει, οι ανάγκες του αυξάνονται. Αφήνει δειλά-δειλά την αγκαλιά μας κι αρχίζει να εξερευνά τον υπόλοιπο κόσμο που το περιβάλλει, ξεκινώντας φυσικά από το δωμάτιό του. Αυτός είναι τώρα πια ο δικός του κόσμος. Μέσα σε αυτό θα έχει την ευκαιρία να τρέξει, να παίξει, να ξαποστάσει, να σκεφτεί, να δημιουργήσει, να ηρεμήσει και, λίγο αργότερα, να υποδεχτεί τους φίλους του, να μελετήσει και να πειραματιστεί γεμίζοντας έτσι τη ζωή του με ακόμα περισσότερες ενδιαφέρουσες και δημιουργικές στιγμές.
Μπορεί οι τέσσερις αυτοί τοίχοι φαινομενικά να είναι πάντα ίδιοι, όσο όμως ο ιδιοκτήτης τους αλλάζει, θα πρέπει να αλλάζουν και αυτοί. Το εσωτερικό του παιδικού δωματίου πρέπει να συμβαδίζει πάντα με τις ανάγκες του παιδιού. Θα πρέπει να εξελίσσεται όσο εκείνο μεγαλώνει. Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνεται αυτό;

Ξεκινάμε (πάντα) βάσει… σχεδίου
Σκεφτόμενες τα τέσσερα βασικά ηλικιακά στάδια (βρεφική, νηπιακή, προσχολική και σχολική ηλικία) τα οποία λειτουργούν ως ορόσημα για την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και το πώς αυτό διαμορφώνει τις ανάγκες του, υποθέτουμε ότι για να συμβαδίσει το παιδικό δωμάτιο με τις ανάγκες του παιδιού, θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε το χώρο του ούτε μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις φορές (χωρίς φυσικά να συνυπολογίσουμε και την περίοδο της εφηβείας). Τι σημαίνει αυτό; Κόπος, χρόνος και χρήμα, όλα επί τέσσερα. Κι όμως, υπάρχει λύση! Θα μπορούσαμε π.χ. να διαμορφώσουμε το παιδικό δωμάτιο με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε κάνοντας κάποιες μικρές παρεμβάσεις κάθε φορά, να αλλάζει εντελώς και να ταιριάζει όχι μόνο στις ανάγκες του μικρού μας, αλλά και στα γούστα του (τα οποία ενδέχεται ν’ αλλάξουν αρκετές φορές).
Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να δούμε το παιδικό δωμάτιο σαν ένα άδειο κουτί στο οποίο θα μπορούμε ανά διαστήματα να προσθέτουμε αυτό το κάτι παραπάνω που θα χρειάζεται κάθε φορά το μικρό μας για να νιώθει όμορφα μέσα σε αυτό και για να καλύπτει τις ανάγκες του, σύμφωνα πάντα με το κάθε στάδιο της ηλικίας του.

Βρεφική ηλικία – 0 έως 12 μηνών
Σε αυτή την ηλικία το μικρό μας δεν ενδιαφέρεται και τόσο για τη διακόσμηση του δωματίου του… Μεταξύ μας, μπορεί και να προτιμούσε τη ζεστή κοιλίτσα μας στην οποία βρισκόταν τους τελευταίους εννέα μήνες. Σίγουρα όμως έχει ανάγκη από ένα ασφαλές, λειτουργικό και ήρεμο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορεί να κοιμάται με ασφάλεια, να απολαμβάνει τα γεύματά του με ησυχία και να ενεργοποιεί τις αισθήσεις του (όραση, ακοή και αφή) κάθε λεπτό.
• Η λειτουργικότητα, η άνεση και η ασφάλεια είναι λοιπόν οι βασικές μας έννοιες σε αυτή εδώ τη φάση.
Έπιπλα και Χώρος…
Μια κούνια –μακριά από καλοριφέρ και παράθυρα– χωρίς επικίνδυνες γωνίες, βαμμένη με οικολογικό χρώμα και εξοπλισμένη με ένα υποαλλεργικό, καλής ποιότητας στρωματάκι (το οποίο θα πρέπει να εφάπτεται στο σκελετό της χωρίς να αφήνει κανένα απολύτως κενό) είναι το βασικό μας μέλημα. Το κενό μεταξύ των καγκέλων της κούνιας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε εκατοστά, ενώ το ύψος τους θα πρέπει να ικανό ώστε το μωρό, ακόμα κι όταν στέκεται όρθιο, να μην μπορεί να σκαρφαλώσει. Όσον αφορά τα υπόλοιπα έπιπλα του δωματίου, μια συρταριέρα (που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλλαξιέρα αφού προσθέσουμε τα πλευρικά προστατευτικά), μια μικρή ντουλάπα (αν το δωμάτιο δεν διαθέτει κάποια εντοιχισμένη) και μια αναπαυτική πολυθρόνα (για εμάς) είναι όλα όσα θα χρειαστούμε. Τόσο η κούνια, όσο και τα υπόλοιπα έπιπλα θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο και να φέρουν την ειδική ετικέτα ελέγχου ασφαλείας. Όσον αφορά τα σχέδια των επίπλων, τα γλυκύτατα «μωρουδίστικα» και τα μπεμπέ μοτίβα μπορεί να είναι πολύ θελκτικά για εμάς, όταν όμως το μικρό μας αρχίσει να μεγαλώνει μπορεί να μην τα βλέπει και με τόσο καλό μάτι. Το χρώμα του ξύλου λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο ασφαλή, διαχρονική και… οικονομική επιλογή, μιας και θα μπορούσε άνετα να ταιριάξει σε οποιοδήποτε στιλ δωματίου.
Αυτό το «κάτι» παραπάνω:
Το μωρό μας σε αυτή την ηλικία αναγνωρίζει ήχους, χρησιμοποιεί τα ματάκια του και –στους τρεις περίπου μήνες– αρχίζει να ανακαλύπτει τη δύναμη της αφής. Κρεμαστά παιχνιδάκια πάνω από την κούνια ή ακόμα και σε κάποια άλλα σημεία του δωματίου, θα δώσουν στο χώρο μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του μωρού. Το ίδιο ισχύει και με τις μελωδίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ντύνουν γλυκά το δωμάτιο, να χαλαρώνουν το μικρό μας και να το νανουρίζουν όποτε χρειάζεται.

Νηπιακή ηλικία – 1 έως 3 ετών
Λίγο μετά τα πρώτα του γενέθλια το παιδί μπορεί πλέον να αρχίσει να κάνει τα πρώτα του ανεξάρτητα βηματάκια. Στην αρχή συνοδευόμενα από κάποια μικρά παραπατήματα και αργότερα, στα δύο περίπου χρόνια, πολύ πιο σταθερά και… εμπλουτισμένα με τρεξίματα, πηδηματάκια και σκαρφαλώματα παντός τύπου.
• Σε αυτή τη φάση σίγουρα μπορούμε να παίξουμε περισσότερο με τη διακόσμηση του χώρου. Η ασφάλεια όμως είναι το πρωταρχικό μας μέλημα!
Έπιπλα και Χώρος…
Το μικρό μας έχει βάλει πλώρη να ανακαλύψει τον κόσμο! Τι καλύτερο λοιπόν από το να αρχίσει να εξερευνά –σε πρώτη φάση– τον ίδιο του το χώρο, ο οποίος θα πρέπει να είναι λειτουργικός και γεμάτος ερεθίσματα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σπρώξουμε τα έπιπλα σε… δεύτερο πλάνο και να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα στο χώρο. Έτσι, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί χωρίς να σκοντάφτει πάνω στα έπιπλα. Η επένδυση του πατώματος με τα ειδικά συναρμολογούμενα πλαστικά μέρη που απορροφούν τους κραδασμούς, μειώνουν το θόρυβο και προστατεύουν το παιδί όταν πέφτει, θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Τα ειδικά προστατευτικά στις πρίζες και τα αυτοκόλλητα στα τζάμια, είναι δύο επίσης στοιχεία τα οποία δεν θα πρέπει με τίποτα να παραλείψουμε.
Αυτό το «κάτι» παραπάνω:
Το δωμάτιο είναι πλέον έτοιμο να δεχτεί κάποιες μικρές, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες ως στόχο τους έχουν να ομορφύνουν το τοπίο, να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα του παιδιού και να το βοηθήσουν να αυτονομηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τι σημαίνει αυτό; Το χρώμα έχει την τιμητική του! Επιλέγουμε ένα ή δύο βασικά χρώματα για να ντύσουμε το χώρο. Τα υπόλοιπα τα φυλάμε για τα διάφορα αξεσουάρ, π.χ. τη μικρή κρεμαστρούλα που θα στερεώσουμε στον τοίχο για να κρεμάει το παιδί το πανωφόρι του, τα χάρτινα ή πλαστικά κουτιά που θα φιλοξενήσουν τα πρώτα παιχνιδάκια του (δεν είναι ανάγκη να ξεχειλίζουν από αχρησιμοποίητα παιχνίδια… λίγα και καλά, για να μπορέσει το παιδί να καταλάβει την αξία τους) και –φυσικά– τα στρωσίδια του πρώτου του κρεβατιού, το οποίο μπορεί σιγά-σιγά να κάνει την εμφάνισή του στο χώρο δρομολογώντας έτσι τη μετάβαση του μικρού μας από την κούνια στο κρεβατάκι του. Τέλος, δεν ξεχνάμε να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του τοίχου ή ένα φύλλο της ντουλάπας στη διάθεση του μικρού καλλιτέχνη, ο οποίος προκειμένου να εξωτερικεύσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες δεν θα διστάσει να πειραματιστεί σε τοίχους και κουρτίνες… Προνοούμε λοιπόν και καλύπτουμε μία μεγάλη επιφάνεια με ένα κομμάτι μαυροπίνακα ο οποίος σίγουρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον του παιδιού με το πέρασμα του χρόνου…

Προσχολική ηλικία – 3 έως 6 ετών
Μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα οι δεξιότητες του μικρού μας καλυτερεύουν και παρατηρούμε ξεκάθαρα πως του αρέσει πολύ να καταπιάνεται με οτιδήποτε έχει να κάνει με κατασκευές, χρώματα, χαρτάκια και κόλλες. Επίσης, τα τουβλάκια κινούν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας χώρος που να ενεργοποιεί τη φαντασία του, να το βοηθά να εξωτερικεύσει τη δημιουργικότητά του και να χωρά τα αριστουργήματά του!
• Η δημιουργικότητα σε πρώτο πλάνο
Έπιπλα και Χώρος…
Τα βασικά έπιπλα ήδη υπάρχουν: το κρεβατάκι και η ντουλάπα (ή αλλαξιέρα η οποία τώρα πια λειτουργεί μόνο ως συρταριέρα), αλλά και τα διάφορα κουτιά τα οποία χρησιμεύουν ως αποθηκευτικοί χώροι για τα παιχνίδια του. Το μόνο που χρειάζεται να προσθέσουμε τώρα είναι μια μικρή βιβλιοθήκη την οποία δεν θα πρέπει να γεμίσουμε με διάφορα πράγματα, αλλά με λίγα και καλά. Πέντε έξι βιβλιαράκια στο ένα ράφι, ένα μπλοκ ζωγραφικής και ένα σετ με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και κηρομπογιές στο άλλο, ψαλιδάκια, γόμες, χάρακες και στένσιλ στο επόμενο, δύο μικρά, απλά παζλ στο τελευταίο. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να τα ελέγχει, να τα βρίσκει εύκολα και να τα βάζει στη θέση τους ακόμα ευκολότερα. Τέλος, μπορούμε να εξοπλίσουμε το δωμάτιο με ένα τραπεζάκι δραστηριοτήτων και δύο παιδικές καρεκλίτσες. Εκεί, το παιδί θα μπορεί να κάθεται να ζωγραφίζει, να φτιάχνει διάφορες χειροτεχνίες και να ξεφυλλίζει βιβλία μόνο του ή παρέα με κάποιο άλλο παιδάκι.
Αυτό το «κάτι» παραπάνω:
Το παιδί μας είναι σε θέση πλέον να μάθει να οργανώνει και να ταξινομεί σωστά τα πράγματα στο χώρο του. Προσθέτουμε λοιπόν ένα μικρό, χαμηλό ραφάκι πάνω στο οποίο θα υπάρχουν πολύχρωμα δοχεία με ετικέτες (ή φωτογραφίες αντικειμένων) για να οργανώνει το μικρό μας τυχόν μικροπράγματα, όπως π.χ. τα τουβλάκια του, τα μολύβια, τις πλαστελίνες, κ.ο.κ. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τώρα πια το παιδί πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Μια άδεια γωνιά στον τοίχο είναι απαραίτητη για να στολίσουμε όλα τα αριστουργήματά του. Έτσι, θα μπορεί να τα βλέπει, να καμαρώνει και να εμπνέεται για ακόμα περισσότερα! Επίσης, ένα ακόμα σημείο στον τοίχο μπορεί να ομορφύνει τοποθετώντας τρία τέσσερα πολύχρωμα καδράκια με οικογενειακές φωτογραφίες από τις διακοπές μας, ένα πάρτι γενεθλίων ή απλά από κάποιες κοινές μας δραστηριότητες. Σίγουρα, κοιτάζοντάς τες το μικρό μας θα νιώθει ακόμα περισσότερη οικειότητα, αγάπη και ζεστασιά.

Σχολική ηλικία – 6 ετών και πάνω
Είναι γεγονός: Το παιδί είναι πλέον έτοιμο να γνωρίσει ένα ακόμα περιβάλλον το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του μιας και θα το βοηθήσει να επεκτείνει τους ορίζοντες της γνώσης, να κάνει νέους φίλους και να αποκολληθεί λίγο περισσότερο από την αγκαλιά μας (αυτό βέβαια είναι σχετικό…). Το περιβάλλον του σχολείου! Το δωμάτιό του τώρα θα πρέπει να είναι χαρούμενο, ζεστό, λειτουργικό και παιχνιδιάρικο, χωρίς όμως να θυμίζει παιδική χαρά,
• Στόχος μας να συνδυάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη διασκέδαση με τη μάθηση
Έπιπλα και Χώρος…
Σε αυτή τη φάση πολλοί επιλέγουμε να ανακαινίσουμε πλήρως το χώρο του παιδιού προσφέροντάς του ένα πλήρες σετ δωματίου αποτελούμενο από κρεβάτι, κομοδίνο, βιβλιοθήκη και γραφείο. Επειδή όπως είπαμε, όμως, μπορεί να μην έχουμε αυτή τη δυνατότητα, έχοντας επιλέξει έπιπλα σε ουδέτερα χρώματα τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε απλά να επέμβουμε στο χώρο κάνοντας κάποιες μικρές, διορθωτικές παρεμβάσεις… Π.χ. αλλάζοντας λίγο τη διακόσμηση (από μπεμπέ σε παιδική), προσθέτοντας περισσότερα ράφια στην ήδη υπάρχουσα βιβλιοθήκη, αλλάζοντας το χρώμα των τοίχων (από έντονο σε πιο παλ αποχρώσεις που θα βοηθούν τον μικρό μαθητή να συγκεντρωθεί στο διάβασμά του) και φυσικά, δωρίζοντας στο μικρό μας ένα άνετο γραφείο με όλα τα κομφόρ.
Αυτό το «κάτι» παραπάνω:
Τα ηλεκτρονικά μέσα αρχίζουν να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή του παιδιού. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βάζουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τηλεόραση στο δωμάτιο του! Ένα CD player για να ακούει τους αγαπημένους του καλλιτέχνες είναι υπεραρκετό σε αυτή τη φάση. Ο μαυροπίνακας παραμένει (μιας και μπορεί να μας βοηθήσει στη μελέτη). Στον τοίχο όμως –και συγκεκριμένα πάνω από το γραφείο του παιδιού– μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ένα σχολικό ημερολόγιο στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα μαθήματα και οι δραστηριότητες της κάθε εβδομάδας. Έτσι, το μικρό μας θα μπορεί να ανατρέχει εκεί όταν δεν είναι σίγουρο για κάτι και να οργανώνει καλύτερα όχι μόνο το διάβασμα, αλλά και το χρόνο του.

Με σύμμαχο το χρώμα
Το χρώμα με το οποίο θα επιλέξουμε να ντύσουμε τους τοίχους του παιδικού δωματίου, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού και –λίγο αργότερα– ακόμα και στη σχολική του απόδοση. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να διαλέξουμε το κατάλληλο χρώμα σύμφωνα με την ηλικία του μικρού μας;
• Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παραφορτώσουμε με χρώματα και σχέδια το βρεφικό δωμάτιο. Ένας παλ χρηματισμός όπως το απαλό ροζ, το κίτρινο, το σομόν ή το γαλάζιο θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή. Τώρα, αν θέλαμε να βάλουμε μια έξτρα πινελιά, μία χαρούμενη μπορντούρα (την οποία εύκολα θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε στη συνέχεια) με μπεμπέ σχεδιάκια θα μας λύσει τα χέρια.
• Αλήθεια, τι θα μπορούσε να συγκινήσει το μικρό μας νήπιο; Ίσως ένα έντονο χρώμα στους τοίχους, π.χ. ένα φωτεινό κίτρινο ή ένα λαμπερό πράσινο που θα πλημμύριζαν το δωμάτιο με φως, εκτοξεύοντας τη θετική ενέργεια στα ύψη. Επίσης, μια εξίσου καλή (αλλά όχι και τόσο οικονομική) ιδέα θα ήταν η αναπαράσταση μιας ιστορίας ή μια παραμυθένια εικονογράφηση η οποία, με τη βοήθεια ενός ειδικού, θα μπορούσε να ξεπηδήσει από τις σελίδες του βιβλίου και να στολίσει τους τοίχους του παιδικού μας δωματίου.
• Μπαίνοντας στην προσχολική ηλικία, το παιδί είναι πλέον σε θέση να διαλέξει εκείνο το χρώμα που θα ήθελε να έχει το δωμάτιό του. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, λοιπόν, από το να ρωτήσουμε τη γνώμη του και να το παρακινήσουμε να συμμετάσχει κι εκείνο στη διακόσμηση του χώρου του.
• Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που διεξήχθησαν κατά καιρούς, χρώματα όπως το κόκκινο ή το έντονο πορτοκαλί αυξάνουν τους παλμούς, διεγείρουν τον εγκέφαλο και… ξεσηκώνουν τα πνεύματα. Αντίθετα, το ανοιχτό μπλε, το πράσινο και γενικότερα οι παστέλ χρωματισμοί συμβάλλουν στη χαλάρωση και την ηρεμία των παιδιών. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ιδανικές επιλογές για το δωμάτιο ενός μικρού μαθητή, μιας και δεν αποσπούν την προσοχή του, αλλά τον βοηθούν να συγκεντρωθεί. Και σε αυτή την περίπτωση φυσικά, η γνώμη του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν παραλείπουμε λοιπόν να το ρωτήσουμε προτού προχωρήσουμε σε τυχόν αλλαγές!

Φροντίδα νεογέννητου


Της Μάρθας Αγγελοπούλου, με τη συνεργασία της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου

paidi

]]>
<![CDATA[Μαζί στο μαιευτήριο]]>

Ένα μικρό οδοιπορικό στους διαδρόμους του νοσοκομείου για να ξέρετε τι θα ζήσετε από τη στιγμή που το μικρό σας θα αποφασίσει να έρθει στον κόσμο.

Θα μπείτε με μια τεράστια κοιλιά και θα βγείτε κρατώντας το εξιτήριο κι ένα μωρό στην αγκαλιά. Τι μεσολαβεί όμως στο μεταξύ και τι θα γίνει αυτές τις ημέρες στο μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε;

Ήρθε η ώρα!
Από την ημέρα που θα μπείτε στο μήνα σας, και καθώς θα πλησιάζει η περίφημη ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού), θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα για να αναγνωρίσετε τα σημάδια που θα σας στείλουν στο μαιευτήριο, τα οποία είναι:
• Πόνοι: Οι ωδίνες της μήτρας παρουσιάζονται αρχικά στη μέση σας και μεταφέρονται προς τα εμπρός στην κοιλιά.
• Νερά ή/και αίμα: Αν «σπάσουν τα νερά» θα έχετε αρκετή ροή διάφανου υγρού ή μπορεί να παρατηρήσετε λίγο αίμα με βλέννη στο εσώρουχό σας.
• Η συμβουλή μας: Πριν φύγετε για το μαιευτήριο τηλεφωνήστε στον γιατρό που σας παρακολουθεί για να του περιγράψετε με λεπτομέρειες τα συμπτώματα, καθώς δεν αποκλείεται να βιώνετε το λεγόμενο «ψευδή τοκετό».

Έτοιμη και η βαλίτσα…
Οι αποσκευές που θα σας συνοδέψουν στο μαιευτήριο πρέπει να περιλαμβάνουν:
• Δυο τρία νυχτικά ή πιτζάμες, μία ρόμπα και δύο σουτιέν θηλασμού (εσώρουχα μίας χρήσης και σερβιέτες παρέχει συνήθως το μαιευτήριο). Μην ξεχνάτε ότι στο μαιευτήριο έχει αρκετή ζέστη.
• Ένα ζευγάρι παντόφλες κι ένα ζευγάρι σαγιονάρες για το ντους.
• Μία αλοιφή με λανολίνη για τον ερεθισμό των θηλών.
• Το mp3 σας, ένα βιβλίο και περιοδικά (το Παιδί & Νέοι Γονείς!).
• Φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε τις πρώτες μέρες με το μωρό σας.
• Το κινητό τηλέφωνο (και το φορτιστή).
• Στο νεσεσέρ: χτένα ή βούρτσα, σεσουάρ και καλλυντικά μαλλιών που θεωρείτε απαραίτητα όπως αφρός ή ζελ, σαμπουάν και μαλακτική μαλλιών, αφρόλουτρο και σφουγγάρι, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, κρέμες και καθαριστικά προσώπου και καλλυντικά για μακιγιάζ.

Φτάσαμε…
Μόλις διαβείτε το κατώφλι του μαιευτηρίου οι νοσοκόμες θα σας οδηγήσουν σε ένα δωμάτιο όπου θα βγάλετε τα ρούχα και τα παπούτσια σας (τα οποία θα παραδοθούν στο σύζυγό σας), θα σας δοθούν ρόμπα και ειδικά παπούτσια, ενώ στη συνέχεια θα σας ζητήσουν το ιστορικό σας, αν κριθεί απαραίτητο θα γίνει ο λεγόμενος ευπρεπισμός (θα σας ξυρίσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων) και θα υποβληθείτε σε υποκλυσμό.
Έπειτα, θα ελέγξουν την πίεση, το σφυγμό, θα σας κάνουν καρδιογράφημα, θα πάρουν τη θερμοκρασία σας, θα ακούσουν την καρδιά του μωρού και θα σας βάλουν ορό και καθετήρα. Επίσης, θα γίνει εξέταση διαστολής του τραχήλου. Στο μεταξύ, ο σύντροφός σας θα αναλάβει τα διαδικαστικά δίνοντας τα στοιχεία σας και ό,τι άλλο του ζητηθεί από τις υπηρεσίες του μαιευτηρίου.
Αν όμως κατά την άφιξή σας οι πόνοι είναι έντονοι ή έχουν σπάσει τα νερά, τότε με ειδικό αμαξίδιο θα σας μεταφέρουν στο μαιευτικό τμήμα και ο σύντροφός σας θα σας συναντήσει στην αίθουσα επιτόκων.
• Η σειρά που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από την τακτική που ακολουθεί το μαιευτήριο ή ο γιατρός σας.

Ο μπαμπάς είναι εδώ!
Ο σύγχρονος πατέρας θέλει να είναι μέσα σε όλα και δεν θα χάσει με τίποτε τη μοναδική διαδικασία της γέννησης του παιδιού του. Και αυτό είναι πολύ θετικό τόσο για τη δημιουργία βάσεων για τη σχέση του με το νέο μέλος της οικογένειας, όσο και για το δικό σας δεσμό. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο ερχομός του ανθρώπου που μαζί δημιουργήσατε είναι πολύτιμη εμπειρία και είναι σημαντικό να τη μοιραστείτε.
Η συμβουλή μας: Κάθε μαιευτήριο έχει τη δική του πολιτική, οπότε καλό θα είναι να έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον γιατρό σας για την επιθυμία σας να συμμετάσχει ο μέλλον μπαμπάς στον τοκετό ώστε να σας πει αν υπάρχει κάποια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε (π.χ. να συμπληρώσει κάποιο έγγραφο).

Πατέρας έτοιμος για όλα
Οι ώρες που θα περάσει ο μέλλων μπαμπάς στο μαιευτήριο, κατά το πρώτο 24ωρο, μπορεί να μην είναι λίγες αφού δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τη διάρκεια του τοκετού. Επομένως, καλό θα είναι να έχει προετοιμαστεί:
• Να φοράει άνετα ελαφριά ρούχα (ανεξαρτήτως εποχής στα μαιευτήρια έχει αρκετή ζέστη) και άνετα παπούτσια (πιθανόν να είναι αρκετή ώρα όρθιος και να περπατήσει πολύ στους διαδρόμους του νοσοκομείου).
• Να έχει μαζί μια αλλαξιά ρούχα για παν ενδεχόμενο.
• Αν έχει σκοπό να απαθανατίσει το γεγονός με φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια του γιατρού.

Η συμβουλή μας: Κατά τη διάρκεια του τοκετού καλό θα είναι να μην κάνει διαρκώς ερωτήσεις οι οποίες ενοχλούν το προσωπικό και αγχώνουν τη μητέρα. Επίσης, αν του ζητηθεί η απομάκρυνσή του από την αίθουσα, θα πρέπει να υπακούσει χωρίς διαμαρτυρίες και να περιμένει απ’ έξω.

Πότε (επιτέλους) θα γεννηθεί;
Η διάρκεια του τοκετού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις πρωτότοκες διαρκεί κατά μέσο όρο 6-8 ώρες ενώ στις έμπειρες μαμάδες λιγότερο. Επίσης, την εξέλιξη του τοκετού επηρεάζει σημαντικά η ποιότητα του τραχήλου, (αν είναι σκληρός ή μαλακός) και το πόσο συχνά έρχονται και διαρκούν οι ωδίνες της μήτρας.
Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο (της διαστολής), στο δεύτερο στάδιο (της εξώθησης) και στο τρίτο στάδιο (της υστεροτοκίας).

Και πάλι περιμένουμε…
Οι ωδίνες του τοκετού αποτελούν το ξεκίνημα της λειτουργίας της μήτρας και έχουν σκοπό να διαστείλουν το εξωτερικό κεντρικό στόμιο του τραχήλου μέχρι το σημείο όπου επιτρέπεται το πέρασμα του εμβρύου (10cm). Σε αυτή τη φάση του τοκετού, αν το επιθυμείτε και με σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορεί να σας εφαρμοστεί επισκληρίδιος αναλγησία. Έτσι θα μπορείτε να συμμετέχετε στον τοκετό χωρίς πόνους και εκνευρισμό.

Ο ρόλος του συντρόφου
• Να σας βοηθάει να πάρετε τις κατάλληλες στάσεις για να αντιμετωπίσετε τους πόνους που ολοένα θα δυναμώνουν και να σας βοηθά στις τεχνικές αναπνοής.
• Να απαντά αντί για σας στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που κάνει η μαία ή το νοσηλευτικό προσωπικό.
• Να σας κάνει μασάζ και να σας σκουπίζει το πρόσωπο και τα χέρια αλλά και να δροσίζει με παγάκια ή βρεγμένο πανί τα χείλη σας.

Πάμε στην αίθουσα τοκετού
Όταν η διαστολή του τραχήλου είναι πλήρης, θα σας οδηγήσουν στην αίθουσα τοκετού, όπου θα κληθείτε να σπρώξετε για να βγει το βρέφος από τη γενετική οδό. Γύρω σας πλέον συσπειρώνεται μια ομάδα επιστημόνων οι οποίοι «δουλεύουν» μαζί σας.
Ο ρόλος του συντρόφου
• Να σας κρατάει το χέρι και να δίνει το ρυθμό για τα διάφορα είδη αναπνοής.
• Να σας δίνει κουράγιο και να σας υπενθυμίζει ότι κάθε σπρώξιμο σας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον ερχομό του μωρού.

Καλωσόρισες, μωράκι!
Αμέσως μόλις φανεί το κεφαλάκι του μωρού (θα είναι η τελευταία δύσκολη εξώθηση), ο γιατρός σας θα βοηθήσει στην έξοδο και του υπόλοιπου σώματος. Μετά το πρώτο επιβεβλημένο κλάμα, θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος που σας συνέδεε επί εννέα μήνες. Αν μάλιστα το έχετε συνεννοηθεί, μπορεί ο νέος μπαμπάς να έχει την τιμή να το κάνει! Έπειτα, το μωρό θα καταλήξει στην αγκαλιά σας για μια πρώτη επαφή. Στη συνέχεια, η μαία του κάνει ένα απαλό σκούπισμα και του βάζει ένα βραχιόλι στο χέρι, την ταυτότητά του, η οποία αναγράφει το όνομά του (ανάλογη θα φορέσετε και εσείς) και το νεογνό παραδίδεται στα έμπειρα χέρια του επιστημονικού προσωπικού για τους απαραίτητους ελέγχους.

Η αποκατάσταση της νέας μαμάς
Στο τελικό στάδιο του τοκετού απομακρύνεται ο πλακούντας και γίνονται τα ράμματα στο περίνεο (τα εσωτερικά είναι απορροφήσιμα και τα εξωτερικά πέφτουν μόνα τους έπειτα από 7-10 μέρες). Έπειτα, θα οδηγηθείτε στην αίθουσα ανάνηψης όπου θα παραμείνετε για παρακολούθηση ενώ μετά θα σας πάνε στο δωμάτιο του μαιευτηρίου όπου θα δεχτείτε τους χαρούμενους παππούδες και γιαγιάδες αλλά και το μωρό σας για τον πρώτο θηλασμό.

Κι αν χρειαστεί καισαρική;
Η καισαρική είναι μια επέμβαση που γίνεται με στόχο την προστασία της υγείας του μωρού ή της μητέρας και πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις: Το μωρό έχει ισχιακή προβολή ή έχει εγκάρσια και λοξή θέση μέσα στη μήτρα, υπάρχει προεκλαμψία ή πρόπτωση ομφάλιου λώρου στον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο, έχει παρουσιαστεί πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας, το μωρό δεν μεγαλώνει σωστά και χρειάζεται επειγόντως ειδική φροντίδα ή είναι πολύ μεγάλο και η λεκάνη της μητέρας στενή, η έγκυος έχει συστολή για πολλές ώρες αλλά η μήτρα δεν διαστέλλεται περισσότερο, υπάρχει αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης, αν η σύλληψη έχει γίνει με εξωσωματική γονιμοποίηση, η μητέρα έχει τρίδυμα ή περισσότερα μωράκια, αιμορραγεί πολύ κατά τη διάρκεια της κύησης, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, η ηλικία της μητέρας είναι μεγάλη ή υπάρχει ιστορικό προηγούμενων αποβολών.
Extra tip: Σε αυτή την περίπτωση συνήθως ο πατέρας δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσει. Η τομή είναι οριζόντια, λίγο πιο πάνω από το ηβικό οστό (τομή μπικίνι). Μάλιστα υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί με επισκληρίδιο αναισθησία ώστε η μητέρα να έχει τις αισθήσεις της από το πρώτο λεπτό της γέννησης του μωρού.

Μωρό στο… μικροσκόπιο
Ωστόσο, τα πρώτα λεπτά της ζωής του είναι κρίσιμα, για αυτό το μωρό σας θα υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων.
• Apgar Test
Πρόκειται για τη βαθμολογία που σημειώνει το νεογέννητο το πρώτο και το πέμπτο λεπτό μετά τη γέννησή του σε πέντε «σημεία» τα οποία βοηθούν το γιατρό να εκτιμήσει τη γενική κατάσταση του μωρού. Συγκεκριμένα, το τεστ μετρά τον αριθμό των καρδιακών παλμών, την αναπνοή, το μυϊκό τόνο, τα αντανακλαστικά και το χρώμα του μωρού.
• Αναρρόφηση
Με ένα μικρό καθετήρα απομακρύνονται όλα τα υγρά που πιθανόν να υπάρχουν στο αναπνευστικό του σύστημα, ώστε να μην εμφανίσει αναπνευστική δυσχέρεια.
• Ακρόαση
Ο γιατρός θα ακροαστεί το μωρό για να ελέγξει αν όλα βαίνουν καλώς και με το αναπνευστικό του σύστημα.
• Έλεγχος
Με τη βοήθεια ενός καθετήρα ο γιατρός θα ελέγξει τη μύτη και τον πρωκτό του ώστε να διασφαλίσει ότι όλες οι οπές είναι ανοικτές και φυσιολογικές.
• Ένεση βιταμίνης Κ
Λίγα λεπτά μετά τη γέννηση θα του χορηγηθεί βιταμίνη Κ ενδομυϊκά σε ενέσιμη μορφή. Αυτό γίνεται γιατί όλα τα νεογέννητα έχουν κάποια έλλειψη στη βιταμίνη Κ η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική πήξη του αίματος.
• Η πρώτη αιμοληψία
Μία σταγόνα αίμα από τη φτέρνα του μωρού θα δοθεί για να ελεγχθεί αν υπάρχει έλλειψη ενός ενζύμου, του G6PD, (η έλλειψή του προκαλεί αιμόλυση και αιμολυτικό ίκτερο) αλλά και η ενδεχόμενη ύπαρξη κάποιων σοβαρών ασθενειών όπως είναι η φαινυλοκετονουρία (προκαλεί διανοητική καθυστέρηση αν δεν διαπιστωθεί και αντιμετωπιστεί αμέσως με ειδική δίαιτα) και ο υποθυρεοειδισμός (συνδέεται με σοβαρά προβλήματα).
• Τα γραμμάρια και οι πόντοι
Ο νεογνολόγος θα ζυγίσει και θα μετρήσει το ύψος του βρέφους καθώς και την περίμετρο του κεφαλιού. Σε περίπτωση που το μωρό είναι λίγο παραπάνω στρουμπουλό ή αντιθέτως, αρκετά αδύνατο, ίσως γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Τέλος, θα γίνει μέτρηση θερμοκρασίας του νεογέννητου.
• Συλλογή βλαστικών κυττάρων
Αν έχετε δηλώσει ότι το επιθυμείτε, γίνεται η συλλογή του αίματος που βρίσκεται στον ομφάλιο λώρο, το οποίο αποθηκεύεται σε ειδική σακούλα, σφραγίζεται και στη συνέχεια αποστέλλεται σε τράπεζα αίματος.
• Ωτακουστικές εκπομπές
Η ιδανική περίοδος για να πραγματοποιηθεί η εξέταση είναι οι πρώτες μέρες της γέννησης και με αυτή βεβαιώνεται ο γιατρός ότι το μωρό ακούει καλά.

Υπό στενή παρακολούθηση
Αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα (π.χ. το μωρό έχει υψηλό ίκτερο) συνήθως η παραμονή στο μαιευτήριο δεν ξεπερνά τα τέσσερα 24ωρα. Τις ημέρες αυτές τόσο η νέα μαμά όσο και το νεογέννητο παρακολουθούνται από το προσωπικό του νοσοκομείου.
Εσείς
Αν έχετε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό: Ο γυναικολόγος θα ελέγξει αν τα λόχεια υγρά είναι φυσιολογικά σε χρώμα, σε οσμή και σε ποσότητα και θα σας κάνει μια κολπική εξέταση για να δει την κατάσταση της μήτρας.
Αν έχετε γεννήσει με καισαρική επέμβαση: Ο γυναικολόγος θα ελέγξει αν το τραύμα είναι καθαρό.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι νοσηλεύτριες θα παίρνουν τη θερμοκρασία σας ανά τακτά διαστήματα και καθ’ όλη τη διαμονή σας θα σας επισκέπτονται καθημερινά για να σας δώσουν τη φαρμακευτική αγωγή που θα έχει συστήσει ο γιατρός σας. Επίσης, η μαία θα ελέγχει τακτικά τους μαστούς σας για να δει αν υπάρχει συμφόρηση που θα δυσκολέψει το θηλασμό.
Το μωρό σας
Ο παιδίατρος θα ελέγχει καθημερινά το βάρος, τη θερμοκρασία και το ενδεχόμενο να έχει ίκτερο και θα παρακολουθεί τον αριθμό των κενώσεων.

Έλα να σε ταΐσω
Λίγο μετά τον τοκετό και αφού σας οδηγήσουν στο δωμάτιό σας, η μαία θα σας κάνει κάποια μαθήματα θηλασμού. Το μωρό θα σας επισκέπτεται ανά τακτά διαστήματα για να το ταΐσετε κι αν έχετε αποφασίσει να το θηλάσετε αποκλειστικά θα πρέπει να το δηλώσετε στις νοσηλεύτριες, ώστε να μην του δοθεί τεχνητό γάλα.

Ώρα για επισκέψεις
Φίλοι και συγγενείς θα μπορούν να σας επισκεφτούν τις καθορισμένες από το μαιευτήριο ώρες (το πρωί και το απόγευμα). Έχετε λοιπόν κάθε μέρα γλυκά και αναψυκτικά για να τους κεράσετε. Παρόλο που η καλή εμφάνιση δεν είναι πρώτη στη λίστα με τις ανησυχίες και τις ανάγκες σας, αφού η μητρότητα επισκιάζει όλα τα άλλα, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια περιποιημένη μαμά που υποδέχεται τους επισκέπτες της.
Για να έχετε περιποιημένα χέρια και πόδια αναθέστε σε κάποιο ειδικό να σας κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ λίγες μέρες πριν από την ημέρα που υπολογίζετε να γεννήσετε. Έχετε υπόψη σας ότι τα ιδιωτικά μαιευτήρια έχουν κομμωτήριο οπότε θα έχετε την επιλογή να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας.

Πάμε σπίτι!
Η μεγάλη έξοδος θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου και του παιδιάτρου και αφού το μαιευτήριο σας δώσει τα απαραίτητα χαρτιά για το εξιτήριό σας. Φροντίστε λοιπόν να έχετε έτοιμα τα ρούχα που θα φορέσει το μικρό σας, καθώς και μια καλαθούνα ή ένα πορτμπεμπέ για να το μεταφέρετε με ασφάλεια στο σπίτι του.

Φροντίδα νεογέννητου


ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ,
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ «ΙΑΣΩ».
 

paidi

]]>
<![CDATA[Ετοιμάζοντας το παιδικό δωμάτιο]]>

Βασισμένο στο Baby Care Basics: Practical Tips for Parents-to-Be (Τα βασικά για τη φροντίδα του μωρού: Πρακτικές συμβουλές για μελλοντικούς γονείς) της Johnson & Johnson

Όταν το μωρό σας γεννηθεί, θα είστε το κέντρο του κόσμου του. Και αυτός ο κόσμος κυρίως θα περιστρέφεται γύρω από το παιδικό δωμάτιο. Και οι δυο θα περνάτε πάρα πολλή ώρα σε αυτό, ειδικά τις πρώτες μέρες που θα φέρετε το μωρό σας στο σπίτι, οπότε είναι σημαντικό να είναι ένας χώρος ήσυχος και άνετος και για τους δυο σας. Μια καλή εποχή για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το χώρο του μωρού σας είναι όταν είστε στον έκτο ή έβδομο μήνα και μπορείτε ακόμη εύκολα να μετακινείστε.

O χώρος του μωρού σας –είτε είναι στην κρεβατοκάμαρά σας ή σε κάποιο άλλο δωμάτιο- πρέπει να είναι ήσυχος, με λίγη κίνηση και απαλό φως. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας θα περνάει την περισσότερη ώρα της ημέρας σε αυτό το χώρο και θα κοιτάζει πάνω, οπότε σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο έντονο φως στο ταβάνι. Θα πρέπει να είναι ένας ήρεμος χώρος, σχεδιασμένος για να είναι άνετος και εύκολος στη χρήση για εσάς και το μωρό σας. Τοποθετήστε τα έπιπλα όπως πιστεύετε ότι θα σας βολέψουν, αλλά μην ξεχνάτε ότι το πιο πιθανόν είναι να χρειαστεί να τα μετακινήσετε πάλι λίγο μόλις βρείτε τι είναι καλύτερο και για τους δυο σας.

Το πρώτο κρεβατάκι του μωρού
Οι ανάγκες του νεογέννητού σας είναι απλές. Ένα ίσιο, απαλό στρωματάκι και ένα κλειστό μέρος όπου θα αισθάνεστε ασφάλεια. Τους πρώτους μήνες της ζωής του ίσως να προτιμήσετε μια καλαθούνα. Αυτά είναι βρεφικά κρεβατάκια που μετακινούνται εύκολα, οπότε μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε όποιο δωμάτιο βρίσκεστε και να προσέχετε το μωρό σας που κοιμάται.

Η καλαθούνα όμως δεν είναι απαραίτητη. Και επειδή οι περισσότερες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος ενός μεγαλύτερου μωρού και είναι μόνο χρήσιμες τους πρώτους τέσσερις ή πέντε μήνες, είναι ένα προϊόν πολυτελείας.

Για έναν ασφαλή ύπνο:
• Για να μειώσετε τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου το παιδί σας πρέπει να κοιμάται ανάσκελα. Όποιος φροντίζει το μωρό σας πρέπει να ακολουθεί αυτό τον κανόνα, ακόμη και αν κοιμηθεί μόνο για λίγο το μεσημέρι
• Το στρώμα που κοιμάται πρέπει να είναι επίπεδο και σταθερό.
• Μαλακά μαξιλαράκια, κουβερτούλες και παιχνίδια δεν πρέπει να είναι ποτέ στο κρεβατάκι όταν το μωρό σας κοιμάται σε αυτό.

Αν δανειστείτε κρεβατάκι, σιγουρευτείτε ότι πληροί τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:
• Τα κάγκελα δεν πρέπει να απέχουν πάνω από 6 εκατοστά το ένα από το άλλο για να μην μπορεί το μωρό σας να γλιστρήσει ανάμεσα σε αυτά.
• Tο στρωματάκι πρέπει χωράει τέλεια. Το κενό ανάμεσα στο στρώμα και το κρεβάτι δεν πρέπει να είναι πάνω από δυο δάχτυλα. Απομακρύνετε οπουδήποτε πλαστικό κάλυμμα.
• Η πάνω γωνία του στρώματος δεν πρέπει να είναι πιο ψηλή από 0,15 εκ. ή όχι πιο κοντή από 40εκ. αν υπάρχει κάλυμμα για να μην πιαστούν τα ρουχαλάκια του μωρού σας ή τραυματιστεί.
• Δεν πρέπει να υπάρχουν διακοσμητικά στο πάνω ή στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Το μωρό σας μπορεί να χτυπήσει σε αυτά το κεφάλι ή τα πόδια του.
• Για αποφύγετε τον πνιγμό, σιγουρευτείτε ότι έχετε απομακρύνει το μομπιλέ ή αντικείμενα που κρέμονται πάνω από το κρεβατάκι όταν το μωρό σας γίνει τεσσάρων μηνών και μπορεί να σηκώνεται μόνο του. Και όσο το μωρό σας είναι μικρότερο, σιγουρευτείτε ότι το μομπιλέ είναι αρκετά ψηλά για να μη το φτάνει, και ότι είναι καλά ασφαλισμένο ώστε να μη μπορεί να πέσει στο κρεβατάκι.

Αλλαξιέρα
Μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό τραπέζι σχεδιασμένο για να αλλάζεται τις πάνες του νεογέννητου ή απλά να το αλλάζετε πάνω σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, αρκεί να βάλετε ένα στρωματάκι ή μια πετσέτα από κάτω. Σιγουρευτείτε όμως ότι η επιφάνεια είναι σταθερή και, αν είναι δυνατόν, στερεώστε τη στον τοίχο.
Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του πάνω στο τραπέζι-αλλαξιέρα. Πάντα να κρατάτε το μωρό σας με το ένα χέρι όταν είναι πάνω σε αυτό Να έχετε όλα αυτά που χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας κοντά σας, αλλά χωρίς να τα φτάνει το μωρό σας.

Προστασία για παιδιά
Το να κρατάτε το σπίτι σας ασφαλές για το μωράκι σας, είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε με τα βασικά. Κάντε έναν ολοκληρωτικό έλεγχο στο σπίτι σας και ψάξτε για μικρά αντικείμενα που δεν είναι στερεωμένα και μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο το μωρό σας. Μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας, αγοράστε καλύμματα για όλες τις πρίζες που μπορεί να φτάνει ένα παιδί μπουσουλώντας. Κλειδώστε όλα τα δωμάτια στα οποία δεν πρέπει να πάει το μωρό σας, όπως εκείνο που έχετε τα καθαριστικά σας ή τα φάρμακά σας.

Όσο μεγαλώνει το παιδί σας πρέπει να ασφαλίζεται το σπίτι σας με διαφορετικό τρόπο.
Με όλα αυτά που πρέπει να θυμηθείτε, είναι εύκολο να ξεχάσετε τα βασικά. Και αυτά είναι ότι το μωρό σας χρειάζεται ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές, άνετο και γεμάτο αγάπη. Οπότε, ελέγξτε όλα τα δωμάτια, κοιτάξτε όλα τα αντικείμενα ένα ένα και φανταστείτε τον εαυτό σας που κρατάει το μωράκι!

 

Φροντίδα νεογέννητου
 

 Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

]]>
<![CDATA[Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε στο σπίτι ]]>

Όλα για το μωρό
Αν ακούσετε όλες τις συμβουλές, θα έχετε μια λίστα αναγκαίων πραγμάτων που δεν θα τελειώνει ποτέ. Αλλά στη πραγματικότητα, το μωρό σας χρειάζεται την ατελείωτη αγάπη σας και μερικά βασικά πράγματα. Θα σας βοηθήσει να έχετε αυτά τα προϊόντα (και ένα δυο γλυκά ρουχαλάκια στα όποια δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε) πριν έρθει το μωρό σας στο σπίτι:

• Πάνες (για νεογέννητα) –πάρτε μερικά πακέτα
• Φανελάκια
• Φορμάκια
• Κάλτσες
• Κουβερτούλα
• Κορμάκια
• Σαλιάρες

Τι να πάρετε για το φαρμακείο σας

Ενώ ψωνίζεται πράγματα για το μωρό σας, αγοράστε και μερικά πράγματα για το φαρμακείο του σπιτιού. Εδώ είναι μια λίστα μετα απαραίτητα:
• Θερμόμετρο (ψηφιακό)
• Παυσίπονα
• Σύριγγα για να απομακρύνετε τη βλέννα από τη βουλωμένη μύτη
• Ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες
• Αποστειρωμένους δίσκους βαμβακιού
• Βρεφικές Μπατονέτες

Για το μπάνιο
Είναι σημαντικό να είναι καθαρό το μωρό σας και το δέρμα του ενυδατωμένο. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε στο σπίτι:
• Πάρα πολύ απαλό καθαριστικό για μωρά όπως το JOHNSON'S® Baby Top-to-Toe® Wash
• Μωρομάντιλα
• Κρέμα για τα συγκάματα όπως η PENATEN® ή η JOHNSONS® Baby Nappy cream
• Ενυδατική λοσιόν για μωρά όπως η JOHNSON'S® Baby Lotion ή βρεφικό λάδι όπως το JOHNSON'S® Baby Oil
• JOHNSON'S® Baby Shampoo
• Επιθέματα στήθους όπως τα JOHNSON'S® Nursing Pads

 Φροντίδα νεογέννητου


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

]]>
<![CDATA[Λίστα: Πριν γεννηθεί το μωρό σας]]>

Όσο ετοιμάζεστε για τον ερχομό του μωρού σας, μπορεί να θέλετε να μάθετε τα πάντα για το πώς να είστε τέλειοι γονείς. Προσπαθήστε να μη φορτωθείτε με πάρα πολλές πληροφορίες. Μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας, προσπαθήστε να μάθετε τι πρέπει να περιμένετε τους πρώτους τρεις μήνες. Πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας ή σε κάποιο βιβλιοπωλείο και εξερευνήστε αυτή την ιστοσελίδα για περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, μπορείτε να γραφτείτε στο mybabysworld.gr για να λαμβάνετε συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με το στάδιο ανάπτυξης του μωρού σας.

Η ακόλουθη λίστα θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε καλύτερα για τον ερχομό του μωρού σας:
• Κάντε σεμινάρια. Μπορεί να είναι χρήσιμα αν είναι το πρώτο σας παιδί.
• Μάθετε γι’ αυτά τα σεμινάρια στο νοσοκομείο που σκοπεύετε να γεννήσετε, από τη μαία σας, το γυναικολόγο σας ή από φίλους.
• Μάθετε για τον τοκετό και τις επιλογές γέννας.
• Επιλέξτε έναν παιδίατρο. Περίπου 3 μήνες πριν γεννήσετε, αρχίστε να φτιάχνετε μια λίστα από υποψήφιους παιδιάτρους. Ρωτήστε ονόματα από φίλους, συγγενείς, γείτονες και συναδέλφους με παιδιά. Ακόμη και ο γυναικολόγος σας ή η μαία σας μπορούν να σας προτείνουν κάποιον. Αν είναι δυνατόν, κανονίστε ένα ραντεβού πριν γεννήσετε.
• Φτιάξτε μια λίστα με τα τηλέφωνα των φίλων και των συγγενών που θέλετε να ενημερώσετε.
• Φτιάξτε τη βαλίτσα σας για το νοσοκομείο. Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας:
• Νυχτικό και παντόφλες.
• Χτένα και οδοντόβουρτσα. Μην ξεχάσετε και πράγματα που ίσως χρειαστεί ο μπαμπάς (π.χ. μια αλλαξιά ρούχα).
• Ρούχα για την επιστροφή σας στο σπίτι. Διαλέξτε ρούχα που φορούσατε στη μέση της εγκυμοσύνης σας ή αργότερα.
• Ρούχα για το μωρό σας: φανελάκι, φορμάκι και ένα ρούχο που έχει κουμπάκια.
• Κουβερτάκι (ανάλογα με τη θερμοκρασία και την εποχή).
• Μωρομάντιλα.
• Κάμερα και φωτογραφική μηχανή.
• Σουτιέν θηλασμού και επιθέματα.
• Φροντίστε το καθισματάκι του μωρού σας να είναι τοποθετημένο σωστά πριν πάτε στο νοσοκομείο. Κάποια νοσοκομεία δεν θα επιτρέψουν να φύγει το μωρό σας αν το καθισματάκι αυτοκινήτου δεν είναι τοποθετημένο από πριν.

 Φροντίδα νεογέννητου


Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

]]>
<![CDATA[Πώς μοιάζει ένα νεογέννητο; ]]>

Τι να περιμένετε
Τα νεογέννητα έχουν μεγάλα κεφάλια, κοντά πόδια, μεγάλο διογκωμένο κορμό και πολύ μικρό σβέρκο. Με λίγα λόγια, μοιάζουν με τον ΕΤ τον εξωγήινο. Επειδή το νεογέννητο πιεζόταν κατά μέσο όρο για 12 ώρες μέσα στο γεννητικό σωλήνα, το κεφάλι του μπορεί συχνά να είναι λίγο μυτερό. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική φαίνονται πιο όμορφα, επειδή το κεφάλι τους δεν χρειάστηκε να περάσει από το γεννητικό σωλήνα.

Μην ανησυχήσετε αν δείτε κάποια μαλακά σημεία στο κρανίο του μωρού σας, γνωστά και ως κρανιακές πηγές, τα οποία επιτρέπουν στο κεφάλι να συμπιεστεί αρκετά για να περάσει μέσα από το γεννητικό σωλήνα. Η πίσω κρανιακή πηγή θα κλείσει μετά από περίπου τέσσερις μήνες, ενώ η μετωπική μετά από 9 έως 18 μήνες. Επίσης, να περιμένετε ότι τα γεννητικά όργανα του μωρού σας θα είναι κάπως πρησμένα από την επιπλέον δόση γυναικείων ορμονών που πήρε από εσάς λίγο πριν από τη γέννηση. Το πρόσωπο και τα μάτια μπορεί να είναι πρησμένα επίσης. Τα χείλη του θα είναι ροζ και τα χέρια και τα πόδια μπλε τις πρώτες ώρες της ζωής του.

Το δέρμα του μωρού σας
Το δέρμα στα νεογέννητα διαφέρει ανάλογα με το σε ποια εβδομάδα ήσασταν όταν γεννήθηκε το μωρό σας. Τα πρόωρα μωρά έχουν λεπτό, διαφανές δέρμα και μπορεί να είναι καλυμμένα με χνούδι. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα εξακολουθούν να είναι καλυμμένα με σμήγμα, μια λιπαρή, λευκή ουσία που προστατεύει το δέρμα του από το αμνιακό υγρό. Τα τελειόμηνα και παρατασιακά (αργοπορημένα) μωρά θα έχουν μόνο μερικά ίχνη χνουδιού στις πτυχώσεις του δέρματος τους. Τα παρατασιακά μωρά μπορεί επίσης να έχουν ελαφρά ρυτιδωμένη εμφάνιση και ίσως λίγο σμήγμα.

Σημάδια εκ γενετής: πολλές φορές, στο δέρμα του μωρού υπάρχουν μικρά κόκκινα σημαδάκια (κάποια είναι παροδικά ενώ άλλα θα είναι μόνιμα). Περίπου τα μισά από όλα τα μωρά γεννιούνται με μπιμπικάκια, λευκά στίγματα στο πρόσωπό τους που μοιάζουν με μικροσκοπικά σπυράκια. Αυτά θα φύγουν μετά από λίγο.

Τι χρώμα θα είναι τα μαλλιά του;
Ό,τι χρώμα μαλλιά και αν έχετε εσείς και ο άνδρα σας, να είστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις: θυμηθείτε ότι και οι δύο μεταφέρετε γονίδια από προηγούμενες γενιές. Μελαχρινά ζευγάρια μένουν άναυδα όταν τα παιδιά τους γεννιούνται με έντονα κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, και το αντίστροφο. Και υπάρχουν και οι γονείς οι οποίοι παραπονιούνται γιατί το μωρό τους δεν έχει μαλλιά. Στην πραγματικότητα, τα μαλλιά στο νεογέννητο δεν έχουν καμία σχέση με το πώς θα είναι τα μαλλιά του παιδιού όταν μεγαλώσει. Νεογέννητα με μαύρα μαλλιά μπορεί να γίνουν ξανθά, ενώ τα ξανθά συχνά γίνονται καστανά.

Βέβαια, το νεογέννητο το σας ίσως να είναι εντελώς φαλακρό όταν γεννηθεί, οπότε δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι χρώμα θα είναι τα μαλλιά του μέχρι να μεγαλώσει.

Και τα μάτια του;
Αναρωτιέστε τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό σας; Τα περισσότερα λευκά μωρά γεννιούνται με σκούρα μπλε μάτια και το πραγματικό χρώμα των ματιών τους -είτε γίνουν καφέ, πράσινα, μπλε ή καστανά- θα αποκαλυφθεί μετά από μερικούς μήνες. Το χρώμα των ματιών του μωρού σας στα πρώτα λεπτά μετά τη γέννησή του δεν θα διαρκέσει –η έκθεση στο φως αλλάζει το αρχικό χρώμα των ματιών ενός μωρού. Τα μωρά αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής έχουν συνήθως σκούρα γκρι ή καστανά μάτια κατά τη γέννηση, που γίνονται καφέ ή μαύρα μετά τους πρώτους έξι μήνες ή χρόνο. Τα παιδιά διαφορετικών φυλών μπορούν να έχουν μια ποικιλία χρωμάτων. Είναι ακόμη δυνατό κάποια μωρά να έχουν δύο διαφορετικά χρώματα στα μάτια, αν και αυτό είναι σπάνιο.

 Φροντίδα νεογέννητου

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

]]>